Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:55 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceristul de la care ar fi plecat dosarul „Bani pentru şefi din CJC“, condamnat definitiv

ro

16 Jan, 2017 00:00 1893 Marime text
Radu Birea, afaceristul de la care ar fi plecat dosarul „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, a fost condamnat definitiv de judecătorii Curţii de Apel Constanţa.
 
Judecătorii Viorica Lungu şi Marius Epure, din Curtea de Apel Constanţa, l-au condamnat definitiv pe Radu Birea la trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de opt ani. Instanţa a constatat că Radu Birea a fost reţinut şi arestat preventiv cu începere de la data de 5 octombrie 2012 şi până la data de 12 februarie 2013. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 
Dosarul are strânse legături cu campania electorală din 2008, din judeţul Constanţa, mai multe putând fi citite accesând următoarele linkuri:
 
Ce păţeşte cine se îmbrăţişează cu Nicuşor
Firmele rromilor din Drăgăneşti - Olt, falimentate de campania PSD (document)


Radu Birea, din denunţător, inculpat
Constanţa, romii de la Drăgăneşti şi urmările campaniei electorale din 2008


De fapt, în martie 2010, ZIUA de Constanţa prezenta punctul de vedere formulat în scris de Gheorghe Radu, preşedintele executiv al Sucursalei Drăgăneşti - Olt a Partidei Rromilor Pro-Europa din România. Liderul susţinea la vremea respectivă că trei firme ar fi executat diferite lucrări în apropierea campaniei pentru alegerile locale din 2008, pentru patru primării din Constanţa. Gheorghe Radu a mai declarat că lucrările efectuate în cauză nu ar fi fost achitate.

„Ei promit, noi facem”

„În perioada anului 2008, prin lunile mai-iunie, au avut loc alegerile pe ţară. Din nefericire, societăţile comerciale SC Anca Prod şi SC Artex Prodex Conf din Drăgăneşti - Olt şi SC Adriana Metal Conf Constanţa au căzut de comun acord cu primarii din localităţile menţionate mai sus să execute lucrări de înfrumuseţare a localităţilor sub lozinca «Ei promit, noi facem» (...) În spatele acestor lucrări a fost şi dom' Nicuşor Constantinescu. Am mers în campania electorală şi am executat lucrări în scopul electoral. După ce am terminat lucrările, am solicitat plata acestei munci, dar dom' Nicuşor ne-a respins facturile de la plată (...) Precizăm că în timpul campaniei electorale noi, rromii, ne pupam şi ne sărutam împreună cu dom' Nicuşor, doamna Mitrea, dom' Moga şi toţi membrii PSD Constanţa. La Pecineaga, am inaugurat Casa de Cultură în care noi, rromii, am plătit un taraf de muzică populară (...)”, conform celor menţionate de Gheorghe Radu. În 2010, Gheorghe Radu ne-a furnizat o fotografie în care el apare alături de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
 
Amintim că despre Radu Birea s-a spus că este fiul bulibaşei din Drăgăneşti - Olt şi văr al lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial. Mai mult decât atât, tot de la Radu Birea ar fi plecat cercetările în dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care au fost judecaţi şi condamnaţi la închisoare cu executare Eugeniu Mija, afacerist din Bucureşti, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).

Ti-a placut articolul?

Comentarii