Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Achitat în primă instanță! Dosarul unui primar din Constanța, acuzat de abuz în serviciu, suspendat

ro

02 Jul, 2022 00:00 2329 Marime text

 
  • După aproape 20 de termene de judecată, magistrații din Mangalia au dispus achitarea primarului. 
  • Dosarul se află în prezent la Curtea de Apel Constanța, instanță care a suspendat procesul.
 
Trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, prin rechizitoriul nr. 315/P/2014 din data de 04 iunie 2018, Niculae Stan, primarul din localitatea Pecineaga, județul Constanța, și Radu Birea, afacerist din Drăgăneşti – Olt, au fost achitați de Judecătoria Mangalia!

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a dispus suspendarea judecății cauzei până la soluționarea dosarului nr. 1341/1/2022 al Înaltei Curți de Casație și Justiție - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, având ca obiect sesizarea în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarelor chestiuni de drept:
 
„1.Dacă normele care reglementează efectul întreruptiv de prescripție al actelor de procedură sunt norme de drept substanțial susceptibile de a fi aplicate ca lege penală mai favorabilă sau norme de drept procesual supuse principiului «tempus regit actum».
 
2. Dacă art. 155 alin. 1 Cod penal, în forma în vigoare în perioada 26.06.2018 - 30.05.2022, este susceptibil de a fi aplicat ca lege penală mai favorabilă”.
 
Amintim că magistrații din Mangalia au dispus achitarea lui Niculae Stan, pentru săvârşirea infracţiunii de a buzul în serviciu, în ceea ce privește lucrarea constând în construirea unui număr de cinci stații de autobuz.
 
De asemenea, Judecătoria Mangalia a dispus achitarea edilului pentru săvârşirea infracţiunii de abuzul în serviciu, în ceea ce privește contractul de achiziţie publică nr. 3723 din 22 noiembrie 2007, în ceea ce privește cele două acte materiale reținute în sarcina inculpatului, constând în nerespectarea dispozițiilor OUG 34/2006 și ale legii 273/2006.
 
 Totodată, primarul din Pecineaga a fost achitat și pentru săvârşirea infracţiunii de abuzul în serviciu, în ceea ce privește contractului de achiziţie publică nr. 2907 din 16 mai 2008.
 
Radu  Birea a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de abuzul în serviciu, în ceea ce privește lucrarea constând în construirea unui număr de 5 stații de autobuz.
 
Radu Birea a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de abuzul în serviciu, în ceea ce privește contractul de achiziţie publică nr. 3723 din 22 noiembrie 2007.
 
Judecătoria Mangalia a dispus achitarea inculpatului Radu Birea, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de abuzul în serviciu, în ceea ce privește contractului de achiziţie publică nr. 2907 din 16 mai 2008.
 
Instanța din Mangalia a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Consiliul Local Pecineaga.
 
Magistrații au dispus desființarea înscrisurilor reprezentate de: declaraţie privind cifra de afaceri a SC Adriana Metal Com SRL datată 10 noiembrie 2007 – anexa nr. 7 la oferta depusă la Primăria Pecineaga și declaraţie privind efectivul mediu anual al personalului angajat şi al cadrelor de conducere a SC Adriana Metal Com SRL– anexa nr. 9 la oferta depusă la Primăria Pecineaga.
 
Instanța a respins cererea de confiscare a sumelor de bani achitate în baza celor 3 lucrări, formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Andrei Bodean și Adina Florea
Secţia Specială, clasare pentru mai mulți procurori din Constanța. Ordonanța, menținută de Curtea Supremă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii