Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum iti poti ridica o casa fara a avea autorizatie de construire (document)

ro

18 Aug, 2010 02:18 6826 Marime text
pentru_material_dadarlad.JPGDeşi a fost sancţionat cu 3.000 de lei şi obligat să obţină autorizaţie deconstruire pentru lucrările executate nelegal, proprietarul unui imobil situatpe strada Ion Adam, din municipiul Constanţa, continuă munca pe şantier. Asta,spre disperarea lui Dumitru Pundiche, vecinul bărbatului amendat, care a apelatla instanţa de judecată în speranţa că-l va determina pe constructor să intreîn legalitate.

Magistraţii Tribunalului Constanţa vor judeca, luna viitoare, recursulformulat de către edilul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, în dosarulcu numărul 9073/212/2009, înregistrat pe data de 13 august a.c., unde parte maieste Mihai Dădârlad. Procesul se bazează pe o hotărâre a Consiliului LocalConstanţa (CLC) întrunit pe data de 17 iulie 2008, când consilierii au respinsîn unanimitate proiectul privind construirea uneilocuinţe P+E+M pe strada Ion Adam nr. 6, pe un teren de 312,50 metri pătraţi.

La câteva luni după decizia consilierilor locali,pe rolul Tribunalului Constanţa, Secţia comercială, de contencios administrativşi fiscal, a fost înregistrat dosarul 1086/118/2009. Mihai Dădârlad, alături deIulia Dădârlad şi de Mirela Dumitru, a acţionat în instanţă Consiliul LocalConstanţa. În şedinţa publică de pe data de 14 mai 2009, Mihai Dădârlad asolicitat „îndreptarea erorii materiale din cuprinsul cererii de chemare înjudecată", în sensul că a solicitat aprobarea PUZ construire locuinţă P+2E+M şinu D+P+2E+M cum „din eroare" s-a menţionat. Mai mult decât atât, reclamantul amai cerut admiterea cererii aşa cum a fost formulată şi precizată, cuconsecinţa obligării Consiliului Local Constanţa la adoptarea unei hotărâriprivind aprobarea PUZ-ului. La finele acestui proces câştigat de MihaiDădârlad, instanţa de judecată a apreciat că autoritatea publică locală,respectiv CLC, trebuia să-şi motiveze opţiunea de a respinge PUZ-ul. Mai multdecât atât, magistraţii au obligat Consiliul Local Constanţa să adopte o hotărâreprivind cererea reclamantului de a aproba PUZ. Pentru că a avut acest drept,Consiliul Local a făcut recurs, criticând decizia instanţei pe motiv că este„netemeinică şi nelegală, întrucât instanţa de fond a acordat altceva decât s-acerut, nu a verificat îndeplinirea procedurii prealabile şi, în final, în moderonat, s-a reţinut că pârâtul (n.r. CLC) nu s-a pronunţat cu privire lacererea de adoptare a PUZ-ului". În ciuda celor prezentate mai sus, pe data de15 octombrie 2009, Curtea de Apel Constanţa a respins recursul promovat încontencios administrativ de Consiliul Local Constanţa.

S-a reapucat de construcţie

Sătul să mai aştepte eliberarea PUZ-ului, MihaiDădârlad s-a reapucat de construcţie, însă, spre nefericirea lui, a fostamendat de Corpul de Control al municipalităţii. Din rezoluţia de aplicare asancţiunii reiese că Mihai Dădârlad a fost obligat să sisteze lucrările, săobţină autorizaţia de construire pentru lucrările executate nelegal şi să aducăimobilul la starea iniţială. Aceste măsuri trebuiau realizate imediat dupăprimirea documentului, Dădârlad având obligaţia de a notifica organului decontrol îndeplinirea acestei obligaţii în termenul stabilit. În şedinţa publicădin data de 23 aprilie, Judecătoria Constanţa a judecat dosarul civil cunumărul 9073/212/2009, unde Radu Ştefan Mazăre a figurat în calitate dereclamant, iar Mihai Dădârlad, pârât. Din dosar reiese că reclamantul a arătat,în esenţă, că Dădârlad a efectuat lucrări de construcţie neautorizate, nu aobţinut în termenul prevăzut în procesul-verbal de contravenţie autorizaţia deconstruire şi nu a adus imobilul la starea iniţială. Spre norocul lui,magistraţii au reţinut că Mihai Dădârlad, pe parcursul judecăţii, a depusdovada întreprinderii demersurilor necesare obţinerii autorizaţiei deconstruire, „conformându-se obligaţiei prevăzute în procesul-verbal decontravenţie. Din acest motiv, instanţa a decis să respingă acţiunea ediluluimunicipiului Constanţa în contradictoriu cu Mihai Dădârlad. Magistraţii TribunaluluiConstanţa vor judeca luna viitoare recursul formulat în acest caz de cătreedilul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre.

În relaţii proaste cu vecinii

Ajuns în pragul disperării din cauza construcţieisituate la numărul şase, Dumitru Pundiche i-a făcut plângere penală lui MihaiDădârlad. „Începând din primăvara anului 2008, vecinul meu, Mihai Dădârlad, aînceput să construiască un imobil de două nivele fără a avea autorizaţie deconstruire. Cu această ocazie, a început să folosească mai multe echipe deconstructori şi utilaje la diferite ore din zi, în special seara. Precizez căsunt cardiac, operat pe cord, iar liniştea şi lipsa stresului sunt esenţialepentru sănătatea mea", se mai arată în plângere. Mai mult decât atât, Pundichel-a chemat şi în judecată pe Dădârlad şi a solicitat instanţei obligarea celuidin urmă să sisteze lucrările de construcţie până la obţinerea autorizaţiei deconstruire. „Locuinţa mea este în imediata vecinătate a imobilului construit defăptuitor (n.r. Mihai Dădârlad) şi eu am fost cel mai afectat de zgomotul şitrepidaţiile produse. În vara anului 2009, lucrările au continuat foarteaproape de gardul ce desparte cele două proprietăţi şi, din neglijenţă, orichiar intenţionat, gardul mi-a fost fisurat şi chiar dărâmat în unele locuri.În aceste condiţii, m-am adresat Primăriei Municipiului Constanţa şiInspectoratului de Stat în Construcţii, care mi-au comunicat că făptuitorulrealizează lucrări de construcţie imobil P+2E+M cu nerespectarea prevederilorLegii 50/1991, respectiv nu are autorizaţie de construcţie şi că a fostsancţionat contravenţional. Făptuitorul a continuat să construiască fără săţină cont de autorităţi", se mai arată în actul depus de Dumitru Pundiche.Contactat telefonic, Mihai Dădârlad nu a dorit să comenteze pe marginea acestuisubiect.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • anda 18 Aug, 2010 13:17 asa e cu machidonii astia. ii apuca inima cand are altul mai mult ca ei. lasa omul sa construiasca fiindca e cel mai usor sa faci rau.ti-ar fi cedat de tot inima daca incercai si tu sa obtii o autorizatie de constructie de la primaria constanta.