Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conturi blocate şi executări silite Five Holding şi procesul pentru un apartament la Spectrum

ro

24 Feb, 2012 00:00 3883 Marime text

client-spectrum1.jpgPe parcursul desfăşurării litigiilor civile, conturile Five Holding au fost blocate de două ori

Sute de mii de euro plătite, apartamente şi blocuri promise şi nefinalizate la timp, executări silite, conturile Five Holding blocate şi apoi deblocate şi procese peste procese. Aceasta este pe scurt păţania unui navigator constănţean care şi-a dorit un apartament la Spectrum, acum mai bine de patru ani, iar în schimb s-a ales cu procese pentru recuperarea avansului plătit degeaba. Mihalache Dan ne-a declarat că intenţionează să urmeze toate căile legale pentru a-şi recupera banii investiţi într-un apartament de care nu s-a bucurat niciodată.

Concret, totul a început pe data de 15 octombrie 2007, când între Mihalache Dan şi SC Five Holding SA, reprezentată de Gheorghe Oancea, a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare pentru apartamentul B5 C10 2b, „situat în Ansamblul Rezidenţial din Constanţa, zona Faleză Nord, etajul 10, în blocul nr. 5 alcătuit din parter şi 12 etaje, garajul şi cota indiviză (...)". Prin documentul cu pricina, Mihalache Dan se angaja să vândă apartamentul de 146,30 mp, din care 21,90 mp reprezentau terasa, precum şi locul de parcare aferent apartamentului, situat în parcarea subterană. Astfel, „preţul definitiv al acestui apartament şi loc de parcare reprezintă echivalentul sumei de 297.970 de euro (...) inclusiv TVA". La momentul semnării antecontractului, Mihalache Dan a plătit echivalentul în lei al sumei de 11.900 de euro inclusiv TVA, urmând ca diferenţa de preţ în sumă de 286.070 de euro să fie achitată astfel: 62.592 de euro inclusiv TVA în termen de 15 zile de la data semnării antecontractului, în echivalent în lei, alţi 59.594 de eurp, în lei, în termen de şase luni de la data semnării antecontractului, iar ultimii 163.884 de euro, tot în lei, urmau să fie plătiţi la data semnării contractului.

Primele notificări

La rândul său, Five Holding se angaja să finalizeze şi să vândă apartamentul cu pricina până cel mai târziu la data de 27 decembrie 2008. Omul a plătit sumele solicitate conform antecontractului semnat, avansul final ajungând la suma de 134.086 de euro. Numai că timpul a trecut, iar apartamentul visat în ansamblul Spectrum nu a fost gata la timp. Din vorbă în vorbă, reprezentanţii Five Holding au dat un nou termen de finalizare a construcţiei, anume 31 iunie 2009, însă nici data aceasta nu a fost respectată. În aceste condiţii, pe data de 27 mai 2009, Mihalache Dan, sătul să mai aştepte un apartament care nu urma să fie gata în viitorul apropiat, i-a notificat prin executor judecătoresc, solicitând rezilierea antecontractului semnat şi restituirea celor peste 130.000 de euro. Pe 1 iunie 2009 însă Five Holding şi-a exprimat dezacordul cu privire la solicitările navigatorului. După două săptămâni, pe data de 15 iunie 2009, Five Holding au primit o nouă notificare prin care se solicita, din nou, rezilierea antecontractului.

Blocarea conturilor

Faţă de Five Holding, Dan Mihalache demarase prin executor judecătoresc formele de executare silită, reprezentanţii societăţii fiind înştiinţaţi de către bănci că, în temeiul articolului 454 alineatul 1 din Codul de procedură civilă, s-a dispus înfiinţarea popririi pe conturile firmei, pentru o creanţă de 134.084 de euro, achitaţi cu titlul de avans şi 14.279,52 de euro, reprezentând penalităţi de întârziere. Totuşi, prin hotărârea pronunţată de Judecătoria Constanţa în dosarul cu numărul 33106/212/2009, completul prezidat de judecătoarea Iulia Laura Opariuc Dan a anulat actele de executare silită împotriva Five Holding, iar conturile au fost deblocate. Ulterior, în luna noiembrie 2011, Tribunalul Constanţa, în completul prezidat de judecătoarea Iulia Casian, a admis în parte acţiunea formulată de Mihalache Dan şi a dispus rezoluţiunea antecontractului de vânzare-cumpărare cu Five Holding. „Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară în sensul obligării pârâtei la restituirea sumei de 134.086 de euro în echivalent în lei raportat la cursul BNR la data executării plăţii către reclamanţi. Obligă pe pârâtă către reclamanţi la plata sumei de 134.086 de euro în echivalent în lei raportat la cursul BNR la data executării plăţii cu titlu de daune-interese. Respinge ca nefondat capătul de cerere privind acordarea penalităţilor de întârziere", se arată în hotărârea instanţei de judecată. În urma acestei hotărâri, conturile firmei au fost din nou blocate, încuviinţarea privind executarea silită fiind pronunţată în dosarul cu numărul 32971/212/2011. Pe data de 17 ianuarie 2012, Curtea de Apel Constanţa a admis cererea de suspendare a executării sentinţei civile formulată de SC Five Holding SA, până la soluţionarea apelului împotriva hotărârii Tribunalului Constanţa. Între timp, conturile Five Holding sunt blocate pentru suma de 297.000 de euro, pe care instanţa Tribunalului a stabilit că trebuie ca firma să i-o achite lui Mihalache Dan.

Poziţia Five Holding

Următorul termen de judecată se va desfăşura luni, la Curtea de Apel. Nu este de trecut cu vederea faptul că, pe parcursul desfăşurării proceselor civile, reprezentanţii Five Holding au susţinut printre altele că, pe fondul crizei economice, „părţile au convenit iniţial, din motive legate de lipsa posibilităţii de finanţare din partea reclamanţilor (nr Mihalache Dan), să amâne sine die perfectarea actelor de vânzare - cumpărare sau ca aceştia să găsească posibilitatea de a cesiona drepturile şi obligaţiile născute din antecontract". Pe de altă parte, în urma ascultării martorilor în proces şi a administrării dovezilor, s-a dovedit că reclamantul avea disponibilă suma necesară pentru a achita şi restul preţului apartamentului. Totodată, este de menţionat că Gheorghe Oancea, administratorul Five Holding, ne-a declarat telefonic că ştie despre existenţa litigiului cu Mihalache Dan pentru apartament, dar că nu cunoaşte detalii. „Se ocupă juriştii", a conchis Oancea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii