Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adjunctul Gagiu si instructorul sef Lipan au fost dati afara

ro

09 Apr, 2004 00:00 1787 Marime text

Lovitura la Corpul Gardienilor Publici

Managerul general Dumitru Coman si-a tinut promisiunea facuta la numirea in functie si, in mai putin de doua saptamani, a facut ordine in Corpul Gardienilor Publici, macinat, pana la venirea sa, de lupte de culise * Decizia noului sef de a verifica nivelul de pregatire al angajatilor a fost boicotata de o parte dintre acestia, instigati de adjunctul Ioan Gagiu, cel care spera sa fie numit manager general * Pe data de 6 aprilie, o Comisie de Disciplina a Corpului a decis desfacerea contractelor de munca ale directorului adjunct Gagiu si instructorului Ion Lipan, care se fac vinovati de grave abateri, primul avand chiar un dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului * Cei doi sefi au incercat sa puna mana pe postul de manager general al institutiei, creand o atmosfera tensionata, macinata de barfe si acuze reciproce * Dumitru Coman este decis ca institutia in fruntea careia se afla sa devina in scurt timp un real instrument de prevenire a faptelor antisociale si de asigurare a ordinii si linistii publice * In afara celor doi sefi, Comisia de Disciplina a mai decis concedierea a doi agenti care s-au facut vinovati de incalcarea flagranta a prevederilor legale

Reforme boicotate de "zvoneri si raspandaci"

O data cu numirea noului director, Corpul Gardienilor Publici trece printr-o serie de reforme menite sa "puna pe roate" activitatea institutiei. In mai putin de doua saptamani de la numirea sa in functie, managerul general Dumitru Coman a facut "curatenie" in institutie prin indepartarea unor persoane care incalcasera legea, punand capat unei stari de tensiune care aducea mari prejudicii imaginii Corpului. Pe data de 24 martie, intr-o conferinta de presa in care a fost prezentat angajatilor Corpului, Coman promitea ca va depune toate eforturile pentru ca institutia sa devina credibila si munca sa fie singura preocupare a agentilor si functionarilor. Prima reforma anuntata a fost verificarea nivelului de pregatire al tuturor salariatilor. Venirea sa a nemultumit insa o parte din angajati, care, instituiti in doua tabere, au incercat sa boicoteze diligentele depuse de manager. Cei care au stat in spatele acestor masinatiuni au fost chiar doi dintre sefii Corpului, adjunctul Ioan Gagiu si instructorul-sef Ion Lipan, care incercasera sa puna mana pe postul de manager general. Cei doi au avut insa "bile negre", pe langa faptul ca se tineau doar de barfe si lupte de culise, ei avand la activ abuzuri si fapte grave. De altfel, Ioan Gagiu nu a putut participa la concursul de ocupare a postului de manager pentru ca avea un dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului. El fusese oprit pe data de 3 martie de politistii de la Rutiera, in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice, chiar la volanul unui autoturism apartinand institutiei. Abia numit pe functie, Coman a hotarat ca pe 29 martie sa organizeze o sedinta de verificare a sefilor de compartimente si detasamente. In acest timp, instructorul-sef Lipan se lauda peste tot ca este prieten cu Dumitru Coman, fara a avea insa dreptate si comportandu-se de parca el este noul sef al Corpului. De altfel, Lipan participase si el la concursul de ocupare a postului de sef al institutiei, dar fusese "batut" clar de Coman, care are o bogata experienta manageriala. Pe 29 de martie, cand trebuia sa aiba loc sedinta, a iesit la rampa Gagiu, care a instigat o parte din sefi impotriva noului manager. Cand Coman a cerut angajatilor sai sa dea o lucrare scrisa menita sa le verifice cunostintele, adjunctul i-a indemnat si convins pe acestia sa refuze, spunandu-le ca, daca se executa, toti vor fi dati afara. O parte din angajati au refuzat astfel sa scrie testul, parasind sala de concurs. In acest fel, salariatii au comis o fapta foarte grava, nerespectand ordinul primit de la seful direct.

Noul sef pune capat ilegalitatilor

Luand act de toate abaterile savarsite in functie de Gagiu, o Comisie de Disciplina a decis pe data de 6 aprilie concedierea acestuia. Hotararea a fost luata in urma unei analize minutioase si s-a facut in conformitate cu prevederile legale. S-a tinut astfel seama atat de actiunea de instigare de pe 29 martie, cat si de infractiunea de conducere sub influenta alcoolului si de celelalte abateri. Prin comportamentul sau, Gagiu a denigrat institutia si a creat o stare de tensiune care nu facea bine nimanui. Persoanele care au refuzat sa participe la test au primit avertizari scrise, dar s-a considerat ca au fost influentate de Gagiu, nedispunandu-se astfel alte masuri. Tot pe data de 6 aprilie, Comisia de Disciplina legal constituita a decis concedierea instructorului-sef Ion Lipan. Ca si Gagiu, acesta avea un dosar plin de abuzuri si crease o stare de confuzie care venea in detrimentul activitatii Corpului. Tot o Comisie de Disciplina a fost si cea care a decis concedierea agentului Cristian Predescu. Acesta a fost acuzat de ascunderea a cinci cartuse de razboi calibru 7 62 si, in urma unei anchete interne, a fost gasit vinovat. Suparat foc de aceasta decizie, Predescu a facut scandal in institutie, angajandu-se chiar intr-un conflict deschis cu instructorul Lipan. Cea de-a patra "victima" a comisiilor de disciplina din cadrul Corpului Gardienilor Publici a fost un agent care a fost acuzat de savarsirea infractiunii de luare de mita. Dosarul acestuia a fost instrumentat si inaintat instantelor competente care vor decide daca gardianul este sau nu vinovat de aceasta fapta penala. Trebuie mentionat ca, in acest moment, posturile de director adjunct si instructor-sef sunt vacante, o data cu destituirile lui Gagiu si Lipan.

Gardienii vor asigura linistea si ordinea publica

Reformele initiate de Dumitru Coman sunt departe de a se fi incheiat, noul manager intentionand ca pe viitor sa faca tot posibilul ca institutia sa inregistreze numai rezultate pozitive. In acest sens, Coman s-a intalnit cu toti sefii de detasamente, incercand sa afle toate problemele pe care le intampina agentii de pe teren. In acest moment, Corpul se confrunta cu deficiente in ceea ce priveste dotarea tehnica, efectivul sau tinuta, dar spera ca aceste probleme sa isi gaseasca rezolvarea in scurt timp. Mai mult, institutia va deveni in scurta vreme si o scoala de formare, unde vor fi pregatiti agenti de paza si agenti de paza corp. In acest sens, Consiliul Judetean a introdus in obiectul de activitate al institutiei prevederea conform careia Corpul poate pregati agenti pentru orice firma de paza publica sau privata de pe raza judetului. In cadrul unei conferinte de presa, Dumitru Coman a declarat ca se doreste cresterea numarului de contracte prestari servicii. Daca aceasta doleanta se va implini, automat va creste si numarul gardienilor, de la 800, cati sunt in prezent, pana la aproximativ 1000. In acest moment, in judetul Constanta exista 100 de gardieni femei, ale caror rezultate sunt excelente. Orice persoana interesata poate deveni gardian public in urmatoarele conditii: sa fie cetatean roman, sa aiba intre 20 si 40 de ani si sa nu aiba antecedente penale. In cazul barbatilor, acestia trebuie sa aiba stagiul militar satisfacut. Seful Gardienilor este decis ca institutia pe care o conduce sa inregistreze in cat mai scurt timp rezultate dintre cele mai bune. Un "examen" care va fi mai mult ca sigur trecut cu bine de gardieni va avea loc chiar la sfarsitul acestei saptamani. Astfel, 140 de agenti vor patrula pe raza judetului, asigurand linistea si ordinea publica, impreuna cu reprezentantii celorlalte institutii abilitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii