Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Visul american ce durează de 240 de ani

ro

04 Jul, 2016 00:00 2557 Marime text

 
Se împlinesc 240 de ani de când Congresul Continental proclama oficial independenţa celor 13 colonii din Lumea Nouă. Declaraţia constituie actul de naştere al statului ce avea să devină simbolul mondial al libertăţii. 4 iulie e un prilej de afirmare a patriotismului american. Asta se vede, pentru că ţara se îmbracă în roşu, alb şi albastru, culorile drapelului american. Tot astăzi se celebrează libertatea cuvântului, a religiei, dreptul la libera asociere, libertatea presei şi respectul pentru drepturile fundamentale ale fiecărei persoane, indiferent de rasă, etnie sau credinţă - sunt la fel de importante atât în viaţa americană, cât şi în politica externă americană.
 
Tradiţiile legate de 4 iulie s-au păstrat încă din perioada în care coloniştii au celebrat proclamarea şi dobândirea independenţei printr-o serbare cu artificii, muzică şi mâncare servită în aer liber. Evenimentul este aşteptat cu mare interes şi nerăbdare de americanii de pretutindeni, dar şi de turiştii aflaţi pe teritoriul Statelor Unite. 
 
Pentru noi, cei „neamericani“, Ziua Americii reprezintă doar o proiecţie a Visului american. De altfel, Visul american este desprins din Declaraţia de Independenţă, unde apăreau pentru prima oară drepturile fiecărui american: „Life, Liberty and the Pursuit of Happiness“ (viaţa, libertatea şi căutarea fericirii).
 
Conceptul de „vis american“ a fost „instituţionalizat“ de scriitorul şi istoricul James Truslow Adam, în 1931, în „Epopeea Americii“: „Visul american este acel vis al unei ţări în care viaţa ar trebui să fie mai bună, mai plină, mai bogată pentru toţi, cu posibilităţi pentru fiecare, în funcţie de abilităţi şi rezultate“. Şi astăzi, Hollywoodul întreţine cu succes de box-office flacăra imaginaţiei colective, prin producţii care înfăţişează în culori pastelate perioada de glorie a familiei americane.
 
Visul american s-a transformat în România într-un alt vis: cel cu „vin americanii“. Un vis amestecat cu nostalgia venirii americanilor, care să-i salveze de regimul totalitar ce impunea o austeritate împinsă la absurd. Comunismul a căzut, speranţele au început să renască, intrarea în NATO devenea un deziderat-surogat şi, în anul de graţie 2003, iată că s-a întâmplat: venirea mult-aşteptată a americanilor. Care nu s-au aşezat oriunde, ci chiar în Dobrogea, la Mihail Kogălniceanu. De 13 ani, convieţuim alături de americani. De mai bine de un deceniu, militarii americani se implică în viaţa comunităţii. De 13 ani, prietenii americani de la Mihail Kogălniceanu, şi nu numai, ne spun nouă, românilor, „La mulţi ani“ de 1 Decembrie. Aşa că se cuvine să le întoarcem gestul şi să le spunem şi noi tuturor americanilor „La mulţi ani!“.

Happy 4th of July!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii