România, relații diplomatice Atracții turistice și minuni maturale ale Canadei (FOTO)
România, relații diplomatice: Atracții turistice și minuni maturale ale Canadei (FOTO)
01 Jul, 2025 08:20
ZIUA de Constanta
174
Marime text



1 iulie este ziua națională a Canadei, ţară a cărei istorie începe în 1534, când exploratorul francez Jacques Cartier descoperea ceea ce va deveni ulterior regiunea Quebec şi coasta orientală a Canadei.
Canada este o țară situată în partea de nord a Americii de Nord și este a doua cea mai mare națiune de pe glob ca suprafață, acoperind peste 9,9 milioane de kilometri pătrați. Se întinde de la Oceanul Atlantic, în est, până la Oceanul Pacific, în vest, și ajunge până la Oceanul Arctic în nord. Canada are granițe terestre doar cu Statele Unite ale Americii și împreună formează cea mai lungă frontieră nesecurizată din lume.
Geografie
Peisajul canadian este extrem de variat, incluzând lanțuri muntoase impunătoare (precum Munții Stâncoși), întinderi vaste de păduri boreale, câmpii fertile, regiuni tundrice în nord și o mulțime de lacuri și râuri. Canada găzduiește peste două milioane de lacuri, iar printre cele mai cunoscute se numără Lacul Ontario și Lacul Superior. De asemenea, una dintre cele mai faimoase atracții naturale este Cascada Niagara.

Climă
Clima variază semnificativ în funcție de regiune. Sudul Canadei, unde se află majoritatea populației, are veri calde și ierni reci, în timp ce nordul se confruntă cu temperaturi arctice o mare parte a anului. Coasta de vest are un climat mai blând și umed, iar provinciile centrale, cum ar fi Alberta și Saskatchewan, au ierni aspre și veri calde.

Populație și societate
Canada are o populație de aproximativ 40 de milioane de locuitori (în 2025). Este una dintre cele mai multiculturale țări din lume, primind anual sute de mii de imigranți din toate colțurile globului. Cele două limbi oficiale sunt engleza și franceza, iar provincia Quebec este centrul comunității francofone.
De asemenea, Canada acordă o importanță deosebită drepturilor popoarelor indigene – Primele Națiuni, Métis și Inuit – ale căror tradiții și istorie sunt protejate și recunoscute prin legislație.
Istorie
Teritoriul pe care se află Canada a fost locuit de populații indigene timp de milenii. Începând cu secolul al XV-lea, exploratori europeni, în special francezi și britanici, au început colonizarea regiunii. În 1867, Canada a devenit oficial un stat dominion în cadrul Imperiului Britanic, prin Actul de la America de Nord Britanică, formându-se inițial cu patru provincii.
În timp, noi provincii și teritorii au aderat la federație, iar Canada a dobândit treptat o autonomie completă, culminând cu adoptarea propriei constituții în 1982.

Guvern și politică
Canada funcționează ca o monarhie constituțională și democrație parlamentară. Monarhul Regatului Unit este și suveranul Canadei, dar este reprezentat de un guvernator general. Puterea executivă este exercitată de prim-ministru și cabinetul său, aleși prin vot popular indirect.
Parlamentul este bicameral, compus din Camera Comunelor (aleasă democratic) și Senat (ai cărui membri sunt numiți). Justiția este independentă, iar Curtea Supremă este cea mai înaltă autoritate judiciară.
Provincii și teritorii
Canada este împărțită în 10 provincii (precum Ontario, Quebec, British Columbia, Alberta) și 3 teritorii (Yukon, Teritoriile de Nord-Vest, Nunavut). Provinciile au un grad mai ridicat de autonomie față de guvernul federal, în special în domenii precum sănătatea și educația.
Economie
Canada are una dintre cele mai dezvoltate economii la nivel mondial, bazată pe resurse naturale abundente, industrie avansată, tehnologie și un sector financiar stabil. Este un important exportator de petrol, gaze naturale, lemn, grâu, automobile și tehnologie.
De asemenea, Canada are acorduri comerciale cu numeroase țări și face parte din Acordul de liber schimb nord-american (USMCA, fostul NAFTA).

Educație și sănătate
Sistemul educațional canadian este bine cotat la nivel internațional, fiecare provincie gestionând propriul său curriculum. Învățământul este gratuit până la nivelul liceal, iar universitățile canadiene sunt recunoscute în lume (ex. University of Toronto, McGill, UBC).
Canada oferă un sistem de sănătate publică finanțat din impozite, care acoperă majoritatea serviciilor medicale de bază.
Cultură și identitate națională
Identitatea canadiană este puternic legată de valori precum egalitatea, toleranța, respectul pentru diversitate și protejarea mediului. Cultura este influențată de moștenirea britanică și franceză, dar și de tradițiile popoarelor indigene și ale imigranților.
Canada are o scenă artistică vibrantă – literatură, muzică, film – și este cunoscută pentru autori precum Margaret Atwood sau Alice Munro (laureată Nobel), dar și pentru artiști precum Celine Dion, Drake sau The Weeknd.
Turism și natură
Canada atrage milioane de turiști anual datorită frumuseții naturale: Parcul Național Banff, Munții Stâncoși, Cascada Niagara, Aurora Boreală din nordul țării, și coastele dramatice din Newfoundland. Activități precum schiul, drumețiile, observarea faunei sălbatice și sporturile nautice sunt populare.
Relații bilaterale România- Canada
În august 1919 au fost înființate două consulate generale onorifice la Montreal și Hamilton. Relaţiile bilaterale dintre România şi Canada au fost stabilite la 3 aprilie 1967, la nivel de ambasadă. Stimulate de valorile euro-atlantice şi interese comune, precum şi de prezența unei importante comunități românești pe teritoriul canadian, aceste relații se caracterizează prin pragmatism şi colaborare în cadrul organizațiilor internaționale.
Există o tradiție de colaborare în domenii strategice, cu accent pe domeniul nuclear civil (Centrala Nuclear Electrică de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană CANDU) și cel al apărării (România și Canada au o viziune similară asupra securității pe flancul estic al NATO și cooperează pentru consolidarea acesteia).
Cele două state cooperează în forurile multilaterale, atât la NATO, cât şi la OSCE, ONU și structurile specializate, precum şi în cadrul Organizației Internaţionale a Francofoniei.
Canada contribuie la măsurile NATO de reasigurare a aliaţilor din Europa de Est, inclusiv la exercițiile comune de instruire și antrenament, cu participare aliată, desfășurate în România.
Intrarea în vigoarea provizorie, la 21 septembrie 2017, a Acordului de Parteneriat Strategic (SPA) şi a Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) între Uniunea Europeană și Canada contribuie la consolidarea relațiilor transatlantice și a celor bilaterale româno-canadiene. CETA a ratificat de România în anul 2020 și de Canada în 2017.
Adrese utile
Ambasada Canadei
Str. Tuberozelor nr. 1-3, Sector 1, 011411 București
Tel: 021 307 50 00
Fax: 021 307 50 11 (afaceri politice); 307 50 15 (comercial); 307 50 10 (administraţie);
307 50 54 (servicii consulare); 307 50 14 (imigrare); 307 50 23 (vize)
Email: bucstg@international.gc.ca; bucstag@international.gc.ca
Program de lucru: luni – joi 08.00 – 16.30; vineri 08.00 – 13.30
E.S. Dl. Gavin Robb BUCHAN
Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar (14 septembrie 2023)
Dna. Christina BUCHAN
Dna. Heather BYSTRYK
Consilier (probleme comerciale) (22 august 2022)
Dl. Tristan GARCIA
Consilier (probleme politice) (26 septembrie 2022)
Dna. Amal AZOUZ
Locotenent-colonel Vincent LUSSIER
Ataşat al apărării (24 iulie 2023)
Dna. Grace KELLY
Dna. Valery BRENNAN
Consilier (Emigrare) (9 august 2023)
Dna. Julia MCNEILL
Consilier (administraţie) şi Consul (11 august 2023)
Dl. Gregory THOMAS
Dna. Mélanie NOËL
Consilier (Emigrare) (14 august 2023)
Dl. Luc MARIN
Dna. Pascale BOUDREAU
Secretar I (Emigrare) (16 august 2023)
Dl. Frederic DUFRESNE
Dna. Fiona Leslie MCLETCHIE
Secretar I (Emigrare) (21 august 2023)
Dna. Candice Melissa JUBY
Secretar I (Emigrare) (5 februarie 2024)
Dna. Katelynn WYNEN
Secretar II (Politic) (18 august 2023)
Dna. Caroline RICHARD
Secretar II şi vice consul (4 septembrie 2023)
Dl. Olivier MOREAU
Dl. Sebastien DELAGE
Secretar II (Emigrare) (11 decembrie 2023)
Dna. Jennifer KEELTY
Dl. Sheu SUN
Secretar II (Emigrare) (19 august 2024)
D-na Stephanie Ashleigh FREEMAN
Sergent (Sgt.) Caroline PERRON
Atașat asistent (8 august 2024)
Dl. Yannick GARNEAU-GAUVIN
Dna. Stephanie GARCIA-COURNOYER
Atașat (25 august 2023)
Dl. André LABELLE
Ataşat (02 august 2024)
Dna. Raymonde DAVIS
Dl. Donovan TAIT
Consilier, Atașat poliție – reşedinţa la Ankara
Dl. David HENRY
Secretar I, Atașat poliţia de frontieră – reşedinţa la Viena
Dl. Marc André Lauzon
Secretar I, Ataşat poliţia de frontieră - reşedinţa la Viena
Notă: Lista Corpului Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
România, relații diplomatice: Mozambic- între ocean și istorie (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii