Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 04 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Relații diplomatice Pe 4 iulie, Statele Unite ale Americii sărbătoresc Ziua Independenței (Galerie FOTO)

ro

04 Jul, 2025 15:56 219 Marime text
Foto: Pixabay




 
  • Statele Unite ale Americii celebrează astăzi, 4 iulie 2025, Ziua Independenţei (aniversarea Declaraţiei de Independenţă din 1776).
 
Statele Unite au stabilit relații diplomatice cu România în 1880, în urma obținerii independenței României față de Imperiul Otoman. Cele două țări au întrerupt legăturile diplomatice după ce România a declarat război împotriva Statelor Unite în 1941, însă acestea au fost restabilite în 1947. Relațiile au continuat să se mențină tensionate în vremea Războiului Rece, cât timp România se afla sub conducere comunistă.
 
După 1989, revoluția a pus capăt conducerii comuniste, iar politicile României au devenit în mod neechivoc pro-vestice. În deceniile următoare, Statele Unite și România și-au consolidat relațiile, amplificând colaborarea pe obiectivele comune, inclusiv în ce privește dezvoltarea economică și politică, reforma apărării și amenințările netradiționale precum criminalitatea transnațională și neproliferarea.
 
Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în România este ES Darryl Nirenberg.

Darryl Nirenberg, ambasadorul SUA în România; Foto: Facebook



 
Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii este ES Dan-Andrei Muraru.

Dan- Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA; Foto: Facebook


 
Colonizarea europeană și crearea națiunii americane
 

Un număr de 2,9 milioane de oameni este estimată că ar fi locuit pe teritoriul care astăzi aparține Statelor Unite, înainte de diminuarea lor numerică ca urmare a epidemiilor cauzate de boli infecțioase, care au sosit în America prin intermediul călătorilor europeni.
 
După călătoriile lui Cristofor Columb, în secolele XV și XVI, au început națiunile europene să exploreze și să creeze locuințe permanente pe acest continent. În secolele XVI și XVII, spaniolii au ocupat sud-vestul Statelor Unite și Florida. Prima colonie engleză care a avut succes a fost Jamestown în Virginia, în 1607. Pe parcursul următoarelor decenii au apărut unele colonii olandeze, ca New Amsterdam (predecesorul orașului New York), pe teritoriul ocupat actualmente de New York și New Jersey. Aceste evenimente au fost urmate de colonizarea intensivă a coastei de est de către Marea Britanie. Între 1607 şi 1733 pe coasta Atlanticului iau fiinţă 13 colonii engleze.
 
Colonizatorii din Marea Britanie au fost lăsați în pace de către patria lor de origine până când Marea Britanie a impus impozite asupra celor 13 colonii pentru a strânge fonduri pentru război. Mulți colonizatori nu au acceptat impozitele astfel că tensiunile între Marea Britanie și colonizatori au crescut și cele 13 colonii au început o revoluție de eliberare de sub controlul Marii Britanii. Coloniile decid în 1776 să îşi declare independenţa. Noul stat, organizat ca federație, a fost recunoscut de Marea Britanie prin Tratatul de la Paris din 1783, continuându-și, totodată, expansiunea pe continent.
 
Contradicţiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei, şi cele nordice, aboliţioniste, conduc la părăsirea uniunii de către 11 state sudice şi la izbucnirea Războiului de secesiune (1861 – 1865). După victoria nordului, SUA cunosc o dezvoltare economică rapidă, devenind, la sfârşitul secolului XIX, prima putere industrială a lumii.
 
Rețeaua fluvială americană se numără printre cele mai întinse de pe Glob
 
SUA sunt situate aproape integral în continentul America de Nord, între Canada (la nord) și Mexic (la sud), respectiv Oceanul Atlantic (la est) și Oceanul Pacific (la vest).
 
Foto: Pixabay



Relieful Statelor Unite ale Americii este variat, format din munți înalți ( Munții Stâncoși, Munții Coastei, Munții Cascadelor, Munții Alaskăi, Munții Mauna Loa, Munții Mauna Kea, Munții Apalași etc.) formați prin orogeneză alpină, podișuri (Colorado, Preriilor, Nevada etc.) și câmpii ( Mississippi).
 
Principala apă curgătoare de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii este Mississippi, cel mai mare fluviu, cu cei mai mulți afluenți. În S.U.A. sunt fluvii și lacuri uriașe. Rețeaua fluvială se numără printre cele mai întinse de pe Glob, fiind alimentată atât de apa ploilor, cât și de cea a zăpezilor și ghețarilor care acoperă masivele înalte. Scurgerea râurilor este dirijată de relief, în câteva direcții principale.
 
Republică constituțională federală cu 50 de state și un district federal
 
SUA reprezintă numele unei republici constituționale federale, constând din 50 de state și un district federal (Districtul federal Columbia sau D.C.).
 
Fiecare stat deține suveranitate legală, are propriul parlament (în general numit adunare - assembly), adesea bicameral, guvernator ales prin vot direct de populația statului, guvern condus de acesta și sistem juridic propriu, inclusiv curte supremă de justiție.
 
Constituţia federală din 1787 (cea mai veche în vigoare, completată cu 27 de amendamente) impune o serie de mecanisme complexe de echilibrare a puterii federale centrale (Preşedinţia - Administraţia şi Congresul) cu puterile locale, aparţinând statelor (guvernatorii şi legislativele statale). În SUA, preşedintele cumulează atribuțiile deținute în alte sisteme de primul ministru, ca şef al executivului. Cabinetul este compus din miniştri denumiţi secretari.
 
Congresul este o instituție bicamerală formată din Senat, camera superioară, și Camera Reprezentanților, cea inferioară.
 
Donald J. Trump  este al 47-lea preşedinte al SUA, învestit în funcţie la 20 ianuarie 2025, pentru un mandat de patru ani. Donald Trump se află la al doilea mandat de președinte al SUA, după cel din perioada 2017 – 2021.
 
Vicepreşedinte este James D. Vance.
 
Capitala este la Washington D.C., cu o populație de 6.373.829 locuitori, situată în Districtul Columbia (district federal cu regim distinct, cu o suprafaţă de 177 kmp, situat între statele Virginia şi Maryland).
Foto: Wikipedia



Alte oraşe importante sunt New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Phoenix, Philadelphia, San Antonio, San Diego, Dallas și San Jose.
  
Limba oficială este engleza americană.
 
Religie
 
Potrivit unui studiu realizat în 2014, 71% dintre americani sunt creștini (47% protestanți și 21% catolici), 23% nu au religie și 6% practică alte religii (iudaism - 1,9%, islam - 0,9% budism - 0,7%, hinduism - 0,7%, alte religii - 1,8%).
 
Economie
 
Moneda naţională este dolarul american.
 
Datorită condițiilor naturale propice și a sporului demografic (inițial mai ales prin imigrație din Europa, între 1800 și 1913 sosind în total cca. 50 milioane de oameni), industria s-a dezvoltat într-un ritm rapid, ceea ce a permis SUA să ocupe o poziție de frunte pe arena internațională. Totodată, statul este considerat simbolul economiei libere de piață. Datorită abundenței bogățiilor naturale (cărbune, petrol, gaze naturale, hidroenergie), el este mai puțin dependent de importul de energie decât majoritatea celorlalte state industrializate. Un alt avantaj al său îl constituie culturile agricole: America este privită drept grânarul globului, iar o parte importantă a producției agricole este exportată în lumea întreagă.
 
Țara cunoaște în ultimele decenii o accentuare a polarizării sociale, fapt care o face să afișeze inegalitatea veniturilor cea mai mare dintre toate democrațiile industriale avansate, din acest punct de vedere S.U.A, fiind comparabilă cu state gen Ghana, Nicaragua sau Turkmenistan, fapt economic și social care, după părerea politologului Robert C. Lieberman, atacă însăși fibra democrației. Economistul Thomas Sowell, pe de altă parte, citând studiul Departamentului Trezoreriei "Mobilitatea Venitului în S.U.A. din 1996 până în 2005", remarcă gradul de mobilitate socială în S.U.A., arătând că veniturile celor care în 1996 reprezentau cei mai bogați 1% au scăzut cu 26% până în 2005.
 
Principali parteneri la export sunt Canada, Mexic, China, Japonia și Germania.
 
Principali parteneri la import sunt China, Mexic, Canada, Germania și Japonia.
 
Cultură și personalități
 
Statele Unite este casa multor culturi și a unei varietăți largi de grupări etnice, tradiții și valori. 
 
În afară de populațiile de amerindieni, hawaieni⁠ și nativi ai Alaskăi⁠, aproape toți americanii sau strămoșii lor s-au stabilit sau au imigrat în ultimele cinci secole. În general, cultura americană este o cultură occidentală în mare măsură derivată din tradițiile imigranților europeni, cu influențe din multe alte surse, precum tradițiile aduse de sclavi din Africa. 
 
Imigrările mai recente din Asia și mai ales din America Latină s-au adăugat, formându-se un amestec cultural ce a fost descris drept un creuzet de fuziune⁠ și un bol de salată⁠ eterogen, în care imigranții și descendenții lor păstrează caracteristici culturale distinctive.
 
Foto: Pixabay


Miezul culturii americane a fost stabilit de coloniștii britanici protestanți și a fost modelat în timpul procesului de stabilire la frontieră, având trăsături derivate transmise mai departe descendenților, iar apoi imigranților de mai târziu prin asimilare. 
 
Ca urmare a declanșării războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, SUA contribuie activ la eforturile internaționale de susținere a statului ucrainean, oferindu-i asistență militară, economică, umanitară, financiară, și în domeniul energetic – unde acționează, totodată, pentru coordonarea donatorilor internaționali prin grupul G7+.
 
Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 21 obiective din această țară.

Cinematografie
 
Hollywood, district din nordul Los Angelesului, California, se află în topul producătorilor de imagini mișcătoare. Prima expunere comercială de imagini mișcătoare din lume a avut loc în New York City în 1894, utilizându-se kinetoscopul lui Thomas Edison. Următorul an a fost martorul primei ecranizări al unui film proiectat, de asemenea în New York, iar Statele Unite au fost în fruntea dezvoltării filmului sonor în următoarele decenii. De la începutul secolului 20, industria filmului din SUA și-a pus bazele în mare măsură în jurul Hollywoodului, deși în secolul 21 un număr din ce în ce mai mare de filme nu se mai fac aici, iar companiile de filme au fost supuse forțelor de globalizare.



Directori precum John Ford au redefinit imaginea Vestului Sălbatic American și a istoriei și, asemenea altora precum John Huston, au extins posibilitățile cinematografului prin filmarea locației, având o mare influență asupra directorilor ulteriori. Industria s-a bucurat de anii săi de aur, fiind vorba de ceea ce este numit în mod obișnuit „Epoca de aur a Hollywoodului”, de la începutul perioadei sonore până la începutul anilor 1960, cu actori filmați ca John Wayne și Marilyn Monroe devenind figuri emblematice. 

În anii 1970, directori de film ca Martin Scorsese, Francis Ford Coppola și Robert Altman au fost o componentă vitală a ceea ce a devenit cunoscut drept „Noul Hollywood” sau „Renașterea Hollywoodului”,[75] fiind vorba de filme curajoase influențate de picturile realiste franceze și italiene ale perioadei postbelice. De atunci, directori precum Steven Spielberg, George Lucas și James Cameron au devenit renumiți pentru filmele lor de mare succes, caracterizate adesea prin mari costuri de producție, iar în schimb, de mari câștiguri la casa de bilete, filmul Avatar (2009) a lui Cameron câștigând mai mult de $2 miliarde.

Printre filmele notabile din topul AFI 100 realizat de Institutul American de Film sunt Cetățeanul Kane (1941) al lui Orson Welles, care este frecvent numit cel mai bun film al tuturor timpurilor, Casablanca (1942), Nașul (1972), Pe aripile vântului (1939), Lawrence al Arabiei (1962), Vrăjitorul din Oz (1939), Absolventul (1967), Pe chei (1954), Lista lui Schindler (1993), Cântând în ploaie (1952), O viață minunată (1946) și Bulevardul amurgului (1950). 

Premiile Academiei, cunoscute ca Oscaruri, se dau anual de către Academy of Motion Picture Arts and Sciences din 1929, iar Premiile Globul de Aur se înmânează anual din ianuarie 1944.
 
Adrese utile
 
 Ambasada României în Statele Unite ale Americii este situată pe Wisconsin Avenue nr. 1680 , NW Washington, D.C. 20007.
 
Web: http://washington.mae.ro
 
 
Ambasada SUA în România este pe bulevardul Dr. Liviu Librescu nr.4-6, sector 1, București

Telefon: (+40) 21 200-3300
Fax: (+40) 21 200-3442
 
Citește și
Galerie FOTO. Relații diplomaticeRepublica Somalia sărbătorește pe 1 iulie Ziua Națională. O țară frământată de decenii de război civil și revolte
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii