Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:29 10 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Să nu-i uităm pe cei căzuţi la datorie! Ziua Veteranilor - despre sacrificiul şi eroismul militarilor români

ro

09 Nov, 2019 00:00 2471 Marime text
Luni, 11 noiembrie, marcăm Ziua Veteranilor. Astfel, cu prilejul acestei zile plină de însemnătate, în Bucureşti şi în garnizoanele în care există unităţi militare ce au executat misiuni în teatrele de operaţii vor fi organizate ceremonii militare şi religioase.
 
Astfel de ceremonii vor avea loc şi la mormintele şi monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români căzuţi în teatrele de operaţii, unde, an de an, familiile care şi-au pierdut un membru drag îi aduc un omagiu.
 
Tot luni, de la ora 11.00, în toate bisericile şi capelele construite în incinta unităţilor militare vor fi trase clopotele în memoria eroilor căzuţi în acţiuni militare.
 
De ce ziua de 11 noiembrie? Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi. Mai mult, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru că, la această dată, a intrat în vigoare Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
 
Totodată, data de 11 noiembrie este legată şi de faptul că la 11 noiembrie 2003 a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. Potrivit Armatei Române, în perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 190 au fost răniţi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii