Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:04 28 03 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Imaginile cu râul de produse din plastic din România au făcut furori pe Facebook. Și cam atât

ro

09 May, 2019 00:00 1063 Marime text
Pet-uri, resturi de plastic, scaune şi alte mizerii au fost cărate de apele tulburi după ploile abundente din România. Filmările s-au viralizat pe reţelele de socializare, iar share-uri masive şi comentarii au curs „torenţial”. Şi cam atât.
De ce zic asta?
 
Simplu. Suntem un popor de moment, care deplânge o situaţie critică de poluare şi aşteptăm ca autorităţile să ia măsuri. Noi, în continuare, nu avem o cultură a reciclării, nu facem presiune pe autorităţi să sortăm gunoiul, iar Uniunea Europeană aplică sancţiuni tuturor localităţilor din România, iar majoritatea dintre noi habar nu avem. Noi plătim către UE faptul că suntem prost gestionari ai deşeurilor. Da, din banii noştri. Şi nu o să ne facem bine.
 
Noi aşteptăm, autorităţile ignoră aşteptările… un cerc vicios. Pădurile dispar, gunoaiele se strâng, flora şi fauna sunt modificate de la an la an, clima se modifică şi tot aşa. Ce rămâne de făcut?
 
Variantele nu sunt multe. Putem aştepta în continuare şi să privim ca nişte spectatori muţi la modificările din natura distrusă de aceeaşi fiinţă care aplaudă show-urile de televiziune de scandal. Noi aşteptăm, iar natura o să se răzbune. Crunt! Nepoţii noştri o să ajungă să meargă cu măşti de gaze, iar oxigenul respirat în aer liber o să fie o legendă plăcută auzită la cină.
 
Sau am putea să reducem cât mai apucăm din daunele pe care le aducem mediului înconjurător şi să sperăm că natura o să ierte deceniile şi secolele în care am pângărit grădina cerească pe care am primit-o şi am distrus-o, transformând-o, uşor-uşor, în iad.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii