Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:48 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Când prezentul se mută în trecut. Coronavirusul, prilej de aduceri aminte în sport

ro

30 May, 2020 00:00 3872 Marime text

• Paradoxal, având în vedere cât de mult rău a adus, coronavirusul a avut și o parte a lui bună
• Sub imperiul Covid-19, sportul din întreaga lume a trebuit să se reinventeze în izolare
 
Coronavirusul a acționat ca o suflare de gheață și asupra sportului, blocându-l și băgându-l și pe el la izolare și în criză, sub toate aspectele. Competițiile și antrenamentele s-au oprit, banii s-au împuținat și toată lumea din fenomen a intrat în case, într-o „hibernare“, o „iernare“ de primăvară.

Sub imperiul Covid-19, sportul din întreaga lume a trebuit să se reinventeze în izolare. Pregătirea, atât cât s-a putut face (vorbesc aici de faza de început a restricțiilor), s-a adaptat, pentru sufragerie, alte camere ale casei sau curte (acolo unde a existat), competițiile sportive au trecut pe calculator, în mediul virtual, iar prezentul s-a mutat în trecut. Nemaiavând acțiune, fenomenul sportiv a intrat în faza aducerilor aminte. Paradoxal, având în vedere cât de mult rău a adus, coronavirusul  a avut și o parte a lui bună (cum sună!), dacă se poate spune așa și dacă poate fi acceptată o asemenea apreciere: ne-a trimis pe toți la aduceri aminte (cu mult mai mult decât înainte). Am revăzut cu aviditate și plăcere momente memorabile, istorice, am retrăit clipe de glorie ori, de ce nu, am aflat lucruri noi.

Gustul unei guri de oxigen


„Astăzi, s-au împlinit X ani de la...“, „acum Y ani, echipa cutare câștiga...“, „vă mai aduceți aminte, în urmă cu Z ani, fostul mare jucător X s-a retras din activitatea sportivă“, etc, etc. Știrile de acest gen au curs ca o apă repede pe site-uri,  pe rețelele de socializare sau pe televiziuni. În lipsă de meciuri și de activități specifice, sportul a trebuit să aibă o altă față o perioadă, până când, ușor-ușor, a început să iasă de vizuină, iar prezentul să revină la viață, odată cu primele competiții cărora li s-a dat drumul pe stadion. În sport, pe vreme de pandemie, aducerile aminte au avut gustul unei guri de oxigen, umplând  acel gol adus de perfidul coronavirus. 

Citește și:

A  trecut un an de când FC Viitorul a cucerit Cupa României. Succes în prelungiri, în finala cu Astra Giurgiu! (galerie foto)

Rugbyști constănțeni în echipa României din succesul istoric cu Franța, din deplasare, de acum 30 de ani (video)

CS Năvodari. Un an de la câștigarea titlului de campioană în Divizia Națională de seniori „Îmi amintesc cu plăcere de sezonul trecut“

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii