Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:40 25 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cea mai mare victorie din 2021 în meciul dintre sport şi pandemie

ro

04 Jan, 2021 00:00 2944 Marime text
  • Toate mesajele de final de 2020 sau început de 2021 ale sportivilor, cluburilor sau echipelor gravitează în jurul aceleiaşi constante.
  • Meciurile şi întrecerile sportive văduvite de suporteri sunt ca mâncarea fără sare şi piper ori ca nunta fără lăutari.
  • Una e să vezi meciul de la televizor, alta e să fii pe stadion, direct implicat în atmosferă.
 


Pandemia de coronavirus i-a răpit sportului, în 2020, ce avea el mai de preţ. Sufletul său, puterea sa, energia sa. Suporterii! Astfel că cea mai arzătoare dorinţă a mişcării sportive pentru noul an este revenirea în tribune a fanilor.

Toate mesajele de final de 2020 sau început de 2021 ale sportivilor, cluburilor sau echipelor gravitează în jurul aceleiaşi constante: speranţa că, în noul an, dureroasa despărţire de suporteri va fi dată uitării şi, la o dată anume, nu contează când, numai să fie, sportul va fi din nou plin de viaţă, cu fanii alături, în arene.

Meciurile şi întrecerile sportive văduvite de suporteri sunt ca mâncarea fără sare şi piper ori ca nunta fără lăutari. Duc mai degrabă, oricât de importante ar fi întâlnirile din arene, spre dueluri amicale. Interesul în jurul lor scade. Fără spectacolul din tribune al fanilor, fără scandările şi cântecele lor care-ţi fac pielea ca de găină, fără show-ul de lumină, sunet şi culoare pe care-l produc aceştia, fără, pur şi simplu, masa mare de spectatori pe care o vezi luând cu asalt stadionul, fără furnicarul acela care se îndreaptă spre arenă, în zi de meci, sportul parcă nu mai e sport. Una e să vezi meciul de la televizor, alta e să fii pe stadion, direct implicat în atmosferă.

Oricât ar încerca cluburile să recreeze, în timpul partidelor, prin înregistrări, vuietul şi încurajările tribunei, această ambianţă, artificială, nu are cum să o înlocuiască pe cea originală, vie.

În plus, nu degeaba se spune că suporterii sunt al „12”-lea, al optulea, etc. jucător. Cu ei alături, sportivii au alt imbold, se mobilizează altfel. Mesaje de la stadioane adresate adversarilor, „Lăsaţi orice speranţă, voi, cei care intraţi aici!”, nu sunt vorbe goale, cu fanii alături.

Lipsa suporterilor din tribune, în perioada aceasta de domnie a tiranului de coronavirus, după principiul „dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!”, a dus nu numai la alterarea spectacolului de pe arene, ci şi la rezultate sportive altele decât cele scontate. Ca să dau un exemplu local, Tiberiu Curt, managerul echipei de fotbal Farul Constanţa, spunea că lipsa spectatorilor de la meciurile de acasă s-a simţit în exprimarea şi rezultatele înregistrate de „marinari”, care au reuşit să aducă mai multe puncte din deplasare decât să culeagă din partidele disputate în propriul fief.

Astfel, din 20 de puncte cucerite până acum în sezonul 2020/2021, în 14 meciuri jucate pe teren, opt au fost realizate acasă (două victorii, două egaluri şi trei înfrângeri), iar restul de 12 (patru victorii şi trei înfrângeri) - pe teren străin.

E limpede, aşadar, că cea mai mare victorie din 2021 a sportului în meciul acesta cu pandemia, purtat de-a lungul atâtor etape, ar fi revenirea spectatorilor în tribune.


Citeşte şi:

Editorial
Dar să nu-mi iei niciodată dragostea! Dacă atmosferă nu e, nimic nu e


Sportul constănţean. Retrospectivă 2020
Sub semnul pandemiei. Victorii şi înfrângeri, într-un sezon atipic, cu un adversar în plus

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii