Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Război fără precedent. Portul Constanţa vs. fotoliul de primar Peste 2.000 de oameni ies în stradă şi cer demisia lui Mazăre pentru prima dată în 14 ani de mandat (galerie foto)

ro

30 May, 2014 00:00 6227 Marime text
Protest fără precedent, ieri, în faţa Casei Albe din Constanţa. Peste 2.000 de persoane au protestat împotriva posibilului transfer al unui pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor, la administraţia publică locală. Evenimentul de ieri a fost însă inedit prin faptul că, pentru prima dată în cei 14 ani de mandat, primarului Radu Mazăre i s-a cerut, atât civilizat, dar şi prin urlete şi huiduieli, să-şi dea demisia. „Jos labele de pe port, Mazăre”, este sloganul sub care s-a desfăşurat protestul de ieri, din faţa sediului Primăriei, precum şi din cea a sediului Prefecturii Constanţa.

Peste 2.000 de oameni au scandat, ieri, în faţa Casei Albe din Constanţa, împotriva intenţiei Guvernului Ponta de a transfera un nou pachet de acţiuni ale Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor, condus de social-democratul Dan Şova, la administraţia Mazăre. La protest au participat membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), dar şi reprezentanţi şi lideri ai sindicatelor din alte domenii: agricultură, administraţie publică, poliţie. De la eveniment nu a lipsit Dumitru Costin, preşedintele BNS, în opinia căruia protestul împotriva transferului nu mai are doar caracter local, ci naţional, de vreme ce, susţine el, mai bine de 10% din PIB-ul României ar proveni din Portul Constanţa.

„Mazăre este un nimeni în faţa noastră”

Protestatarii contestă acest posibil transfer pe motiv că „nu e corect ca un singur primar să pună mâna pe tot, îi ajunge ce i s-a dat”. Amintim că administraţia Mazăre are deja, sub „umbrela” sa, 20% din acţiunile Portului Constanţa.
În contextul protestului, Mircea Burlacu, preşedintele FNSP, a declarat: „De ce îşi doreşte tovarăşul Mazăre atât de mult Portul Constanţa? Nu pensionarii vor hotărî soarta portului. Portul Constanţa nu e al lui Radu Mazăre, să creadă că poate face ce vrea cu el. Mazăre este un nimeni în faţa noastră”. Burlacu a ţinut să precizeze că transferul unui nou pachet de acţiuni la municipalitate nu se justifică sub nicio formă. „Radu Mazăre vrea controlul activităţilor din Portul Constanţa. Vrea să le distrugă, aşa cum a făcut cu afacerile din Constanţa”, a afirmat Burlacu. În această ordine de idei, preşedintele FNSP a amintit că notele de fundamentare ale direcţiilor din cadrul Ministerului Transporturilor nu susţin oportunitatea acestui transfer.

„Nu te mai vrem în fruntea acestui oraş”

În ceea ce priveşte argumentul invocat de edilul-şef, conform căruia în urma transferului, o parte dintre constănţeni ar putea plăti o gigacalorie mai ieftină, protestatarii au declarat că administraţia Mazăre ar fi putut să facă acest lucru posibil încă de acum şase ani, de când obţine dividende pentru cele 20% din acţiuni pe care le administrează în Portul Constanţa. „Radu Mazăre a furat demnitatea bătrânilor noştri, părinţi şi bunici. A inventat cozile sărăciei. S-a folosit de sărăcia şi de foamea acestor oameni”, a declarat Mircea Burlacu, preşedintele FNSP.
Pentru prima dată în cei 14 ani de mandat de primar, lui Radu Mazăre i s-a cerut, vehement, demisia. „Ne-ai păcălit că ştii ce înseamnă demnitatea, Radu Mazăre! Astăzi nu mai ai nicio legitimitate pentru cetăţenii Constanţei, Radu Mazăre! Nu te mai vrem în fruntea acestui oraş! Demisia!”, au strigat protestatarii. „Noi, lucrătorii portuari, refuzăm să fim ospătarii tăi, când tu stai cu picioarele pe masă, cu privirea înceţoşată”, a adăugat Burlacu, precizând că primarul ar pune inutil semnul egal între Portul Constanţa şi Mamaia, staţiunea sa de suflet.
Tot Mircea Burlacu a declarat, ieri, că miza din Portul Constanţa ar fi cele 4.500 de hectare din domeniul public al statului şi infrastructura aferentă.
Nu fără o urmă de ironie, Burlacu a declarat, ieri, că protestatarii îi doresc edilului-şef „să se deghizeze în pasăre călătoare” şi să nu se mai întoarcă. În încheierea evenimentului de ieri, protestatarii au strigat „ieşi afară, javră ordinară!”.
Menţionăm că am încercat să aflăm şi punctul de vedere al primarului Radu Mazăre pe marginea protestului de ieri, dar şi a faptului că i se cere demisia. Şeful administraţiei locale constănţene nu a răspuns. În eventualitatea în care o va face, punctul său de vedere va fi ulterior publicat.

Amintim că protestul de ieri s-a desfăşurat şi cu susţinerea Organizaţiei Patronale „Operatorul Portuar”. În ceea ce priveşte Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare, aceasta reuneşte 26 de sindicate ale lucrătorilor din porturile comerciale româneşti şi din serviciile conexe acestora.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • teodor 30 May, 2014 15:35 Mazare nu este omul confruntarilor directe.El isi arata muschii numai in biroul lui("ce cautati voi in primarie la mine ?"),in fata fetelor,pe carul alegoric sau cand este inconjurat de oamenii lui politici(si de bodyguarzi).In rest,sa nu nu va asteptati ca veti primi un punct de vedere direct.El va da un raspuns printr-un articol publicat in gazeta lui personala(a si facut-o azi 30.05.2014),si printr-o emisiune la TV Neptun sau alte Antene si TV-uri fidele Republicii Mazare.Daca raspunsul lui Mazare la ziar il puteti afla citind gazeta de azi,raspunsul de la TV va fi ceva de genul asta:"bande legionare basiste incearca sa puna mana pe averea sarmanilor constanteni..." sau "mitingul de ieri a fost o bagabonteala a pedeleului..." sau "sindicalistii si lucratorii portuari si-au dat foc la butelie ...." Draga Ziua,aratati-mi un singur caz,in ultimii 14 ani,cand Mazare a avut o confruntare publica cu un opozant politic(daca a existat un opozant politic).Eu nu-mi aduc aminte.
  • c. neagoe 30 May, 2014 09:07 Trebuie multi bani pt. campania la prezidentiale ; avand portul , vor avea multi bani . Se mai poate intampla , asta cred ca va fi miscarea (cand eram primar , am fost invitat la Rotterdam , am avut discutii ) , se va lista pe bursa pentru a devenii actionar majoritar portul Rotterdam sau statul olandez . interesul este imens si se explica .Dar unde erati domnilor la alegerile locale ? Acu va frige ? asta e.
  • Enrique Esteban 30 May, 2014 08:54 PETIŢIE PT RECUNOAŞTEREA PARTENERIATELOR CIVILE ÎN ROMÂNIA (eu am semnat, semneaza şi tu!) http://www.petitieonline.com/vrem_parteneriat_civil_in_romania