Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RADET-ul falimentar

ro

25 Aug, 2007 00:00 2215 Marime text
1187985785.jpg

Pe site-ul Ministerului de Finante, Regia Autonoma pentru Distributia Energiei Termice figura, la sfarsitul lunii iunie, cu datorii de aproape patru sute de miliarde lei vechi

Povestea datoriilor Regiei constantene a inceput acum mai multi ani, insa, se pare, nimeni nu a fost interesat de redresarea situatiei. In acest moment, lucrurile au scapat de sub control. Jumatate din debitele restante ale regiei, adica 19,647 milioane de lei, reprezenta taxe si impozite neplatite. Acestea sunt urmate de alte datorii, in valoare de 11,564 milioane de lei, pe care institutia le are de platit la Fondul Asigurarilor de Sanatate. In acelasi timp, RADET mai are de achitat 7,136 milioane de lei la asigurarile sociale de stat si inca 670. 556 lei la fondul de somaj. Contactata telefonic de reporterii cotidianului nostru, Adriana Damian, director executiv adjunct la Directia Generala de Finante Publice Constanta ne-a declarat ca "pentru aceste datorii, in primul trimestru al anului 2006, s-a inceput executarea silita a regiei. In acest moment, se pare ca procedura este suspendata in urma unei contestatii inaintate in instanta". Damian a mai spus ca nu cunoaste exact ce s-a mai intamplat cu RADET pentru ca, intre timp, institutia a fost preluata de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili Bucuresti.

"Sefii vor sa scoatem aurul pentru ei"

Curios este cum s-a ajuns la aceste debite uriase, avand in vedere ca salariile angajatilor nu reprezinta o gaura prea mare la bugetul regiei. Liderul sindical al regiei, Ion Bucur spune ca oamenii primesc, in medie, salarii cuprinse intre cinci sute si opt sute de lei, cu tot cu sporuri cel mai mare venit ajungand la noua sute de lei. Pe de alta parte, acesta sustine ca nici comunicarea cu directorii regiei nu este una buna. "Am cerut, de curand, sporuri pentru oameni, iar directorul Ilie Rachieru nici nu a vrut sa auda", a declarat Bucur. Cu toate acestea, angajatilor li se impun sarcini suplimentare pe care cu greu reusesc sa le faca fata. "Cu personal putin, sefii vor sa scoata aurul pentru ei", a explicat suparat liderul sindical. Pentru ca se simt exploatati si spun ca sunt prost platiti, oamenii au inceput sa paraseasca institutia. Daca, in anul 2005, regia avea peste sapte sute de salariati, acum numarul lor a scazut la aproape sase sute. Cel mai grav este faptul ca "au plecat oamenii vechi si seriosi", din RADET. Directorul Rachieru neaga insa ca ar fi probleme atat cu personalul regiei, cat si cu existenta datoriei de aproape patru sute miliarde de lei vechi. "Nu este reala suma din evidentele MF si, tocmai de aceea, in prezent, suntem in proces cu finantele, DGFP Constanta si cu statul roman", a mai spus directorul general, incercand sa ne calmeze situatia. "Am cerut stabilirea unui punctaj comun cu MF, deoarece, in octombrie 2004, datoriile regiei erau doar de 76 miliarde de lei", ne-a mai declarat, ca un adevarat manager, Rachieru. Din aceasta suma, 48 de miliarde de lei trebuiau recuperate de regie, in timp ce restul de 28 de miliarde nici macar nu au fost incasati vreodata. Directorul regiei sustine ca fara sa se tina cont de acest aspect, fiscul a aplicat penalitati la toate cele 76 miliarde de lei vechi. Pe de alta parte, referindu-se la TVA-ul neplatit imputat de cei de la Finante, Rachieru spune ca "odata ce eu nu am incasat niciodata TVA de ce trebuie sa il mai si platesc". Interesant este faptul ca, desi pe site-ul MF, la capitolul taxe pe valoarea adaugata, regia constanteana nu are inregistrate restante, Rachieru a incercat sa ne convinga ca neplata TVA-ului este principala generatoare a datoriilor. In orice caz, managerul RADET Constanta este convins ca toate problemele financiare ale institutiei pe care o conduce nu vor periclita confortul constantenilor. Rachieru apreciaza ca, de vina pentru toata incurcatura este trecerea regiei in subordinea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, in acel moment fiind neglijata preluarea documentatiei institutiei de la Constanta. De parca noua institutie a Ministerului Finantelor ar fi inventat datorii noi pentru regia din Constanta.

Profit pentru Mazare

Povestea datoriilor regiei nu este una noua. Potrivit informatiilor din presa, dupa venirea lui Ilie Rachieru la carma regiei, aceasta a acumulat datorii de circa o mie de miliarde la Termoelectrica, furnizorul de apa calda si 46 de miliarde la Regia de Apa. In ciuda acestui fapt, RADET s-a dovedit a fi cea mai profitabila manevra din care primarul Constantei, Radu Mazare si apropiatii sai au avut de castigat. Majoritatea lucrarilor publice de modernizare, de bransare sau de reparatii la sistemul de incalzire a orasului s-a facut printr-o firma apropiata actualului primar, Energo 90 SRL. Actionar la aceasta societate este Vladimir Parvu, care, la scurt timp dupa ce Mazare a fost ales primar, a devenit presedinte al Consiliului de Administratie al regiei locale. Timp de trei ani, Parvu a fost, concomitent, si presedinte al Consiliului de Administratie, dar si actionar la firma care primea lucrarile de la regia primariei. In urma cu doi ani, Parvu a declarat reporterilor cotidianului Adevarul ca "nu am avut afaceri directe cu Mazare, doar l-am sprijinit in campania electorala pentru ca mi-a placut de el inainte de a ajunge primar". La ora actuala, din consiliul director al regiei mai fac parte Tiberiu Bogdan Ionescu, Niculae Stan si Raducu Popescu, ultimul fiind si asociat in SC City Club Cafe SRL. Alti membri in CA sunt Ecaterina Prodan, fost consilier local PRM in perioada 2000 - 2004, Tanase Tulica si George Radu, administratorul firmei SC Multilines - Serv SRL care, in prezent, se afla in dizolvare judiciara. Desi datele atesta ca RADET Constanta se afla in pragul falimentului, reprezentantii Primariei, cei care, de altfel, ar fi trebuit sa sprijine regia sa iasa din acest impas, nu misca un deget. Avand in vedere ca RADET este cu un picior in groapa, nu putem decat sa ne intrebam daca nu cumva exista interese ascunse ca regia constanteana de distribuire a agentului termica sa dispara de pe piata. Si sa fie divizata sau privatizata si, in felul acesta, constantenii sa ajunga la mana unui monopol detinut de cine stie ce grupuri de interese. Si ca o concluzie: indiferent ce s-ar spune, vina nu poate fi aruncata pe populatie ca nu si-ar fi platit datoriile. Intr-un astfel de caz, s-ar fi oprit apa calda si caldura, iar un proces cu un astfel de restantier este destul de usor pentru RADET, chiar daca este asociatie de proprietari, abonat individual, persoana fizica sau juridica. Cauza este tot una manageriala.

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii