Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii constănţeni merg la Guvern Cum ar putea să-şi salveze scaunele aleşii locali din AGA RAJA, declaraţi incompatibili. A apărut o nouă soluţie! (galerie foto + document)

ro

09 Aug, 2013 00:00 3743 Marime text
Aleşii locali s-au întrunit ieri în şedinţă de lucru. Cel mai important punct pe ordinea de zi l-a constituit dezbaterea şi semnarea Protestului Asociaţiei Comunelor din România faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva comunităţilor locale. Protestul cuprinde 11 puncte referitoare la problema primarilor din AGA RAJA declaraţi incompatibili şi la modificările legislative din ultimele 15 luni care sunt „în detrimentul comunelor”, susţine preşedinte ACoR, ec. Mariana Gâju.
„Suntem la aproape 15 luni de la schimbarea guvernării din 7 mai 2012 şi la peste jumătate de an de la acordarea încrederii ultimului Guvern, la data de 21 decembrie 2012, condus de Excelenţa sa, Domnul Victor-Viorel Ponta şi DEZILUZIA ESTE GENERALĂ!”, se arată în documentul-protest al primarilor din toată ţara semnat până ieri de 38 de primari de comune din judeţul Constanţa, mai bine de jumătate din primarii de comune din judeţ. Până pe 20 august protestul urmează să fie prezentat tuturor şefilor de comune din judeţ, astfel încât pe 20 august o delegaţie formată din toţi reprezentanţii autorităţilor locale ai căror aleşi locali au fost declaraţi incompatibili să se deplaseze la Bucureşti împreună cu primari din ţară pentru a depune protestul la Guvern şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Locale.

Legi „absurde”

Prin protestul formulat primarii  solicită modificarea Ordonanţei Guvernului numărul 8/2013 astfel încât sumele din impozitul pe veniturile din activităţi agricole să se facă venit la bugetul local şi nu la cel central. Doleanţe sunt şi în privinţa Ordonanţei de Urgenţă numărul 34/2013 privind administrarea păşunilor, a Legii fondului funciar numărul 18/1991 şi a Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire. Criticată este şi Ordonanţa de urgenţă 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, dar şi Ordonanţa 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale. 

La punctul 9 din cadrul protestului se cere eliminarea din legislaţie ale unor situaţii de incompatibilitate pentru aleşii locali, cu precădere pentru primari. „Constanţa este unul dintre judeţele cele mai lovite de această stare de incompatibilitate pe care Agenţia Naţională de Integritate o constată prin prezenţa noastră în Consiliul de Administraţie al societăţii comerciale RAJA Constanţa, subliniez societate comercială care este operator regional şi nu local, Constanţa având un număr de 37 de primari în această situaţie”, a declarat, în deschiderea şedinţei de lucru, primarul Mariana Gâju, preşedintele filialei Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România. 

În cadrul şedinţei s-a votat ca pe 20 august cei 37 de primari constănţeni sau reprezentanţii acestora să se deplaseze la Bucureşti pentru a depune la Guvern şi la Ministerul lui Dragnea documentul-protest. Se doreşte participarea celor 37 de aleşi locali, întrucât problema celor declaraţi incompatibili pe motiv că au făcut parte din AGA RAJA este cea mai arzătoare dintre toate, susţine Mariana Gâju, preşedintele ACoR Constanţa. 
„Eu am încrederea şi nu ştiu de ce am convingerea că va exista la nivelul Guvernului, la nivelul ministerelor, la nivelul Ministerului Justiţiei, atâta înţelepciune încât să nu ducă ţara în haos în privinţa incompatibilităţilor, fiind vorba numai acum, la acest moment, de 651 de primari din toată ţara. Dar numărul acestora este peste o mie. Eu sunt convinsă că această modificare legislativă va avea loc”, a mai declarat Mariana Gâju.

Există un act normativ doar pentru ADI-uri şi nu pentru AGA de la societăţile comerciale!

Potrivit preşedintelui Filialei Constanţa a ACoR soluţia este ca un act normativ aprobat în februarie să fie completat cu un nou articol. „Am luat legătura cu senatorul Alexandru Mazăre potrivit căruia în februarie 2013 a fost adoptat un act normativ prin care noi aleşii locali care facem parte din ADI-uri (n.r. Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară) să nu fim incompatibili. Şi atunci propunerea este să existe o prevedere asemănătoare şi cu privire la AGA de la societăţile comerciale de utilitate publică, prevedere care să fie adăugată în acea lege aprobată în februarie. Aceasta este o altă formă de lucru care se adoptă la această dată, iar în momentul când se reia activitatea parlamentară urmează să fie depusă această propunere legislativă”, a conchis Mariana Gâju.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii