Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pomana pentru directori

ro

21 Aug, 2008 00:00 1217 Marime text
1219241909.jpg

In blocul SRL-ului CJC sunt 65 de garsoniere printre ai caror locatari se numara si directori * Desi au venituri mari, ei stau aproape gratis, platind o chirie nesemnificativa, de 850.000 lei vechi pe luna

Blocul L4 de pe Aleea Magnoliei adaposteste angajati de la institutiile de cultura, dar si de la Consiliul Judetean. Daca reprezentantii CJC au afirmat ca acolo locuiesc persoane cu salarii foarte mici, ne-am interesat si am aflat ca lucrurile nu stau tocmai asa. Intr-o editie anterioara aratam ca presedintele Consiliului Judetean Constanta (CJC), Nicusor Constantinescu, a propus in ultima sedinta modificarea HCJC nr. 4/2005, prin care se stabilea tariful pentru 54 de spatii cu destinatie de locuinte, situate in blocul L4, aflat in administrarea SC Domeniul Public si Privat Judetean (DPPJ) SRL. Prin modificarea hotararii din 2005, numarul de spatii a fost suplimentat de la 54 la 65, prin urmare, alti 11 angajati ai CJC vor beneficia de o garsoniera contra unui tarif cu mult mai mic decat pretul pietei. In 2005, pretul de inchiriere a unei astfel de garsoniere, de 24 mp, a fost stabilit de catre consilierii judeteni la 500.000 lei vechi, urmand sa fie actualizat anual, in raport cu rata inflatiei. Astfel, astazi, in 2008, chiriasii din blocul DPPJ platesc doar 850.000 lei vechi, in conditiile in care o garsoniera in zona Tomis III, cu acelasi confort, se inchiriaza la un pret de aproape zece ori mai mare. In concluzie, locuintele de serviciu din blocul L4 sunt un fel de ANL-uri, dar nu de la stat, ci de la CJC.

Le intra gunoiul in casa

Aratam intr-o editie anterioara ca directorul DPPJ, Ionut Clipea, afirma ca locatarii blocului cu pricina sunt extrem de neglijenti cu spatiul comun si ca au distrus in nenumarate randuri avizierul unde se afiseaza intretinerea. Intr-adevar, usa pe care o folosesc locatarii (mai exista doua intrari care duc la structurile CJC care isi au sediul acolo: DPPJ, Directia de Turism, Directia de Paza) este extrem de mizerabila, avizierul nu are geam, iar aleea de la intrare este sufocata de gunoaie. Foarte aproape de accesul in imobil se afla un cos de gunoi care a dat de mult pe dinafara si din care au cazut pe spatiul verde, plin de buruieni, sticle din plastic si alte ambalaje ne-biodegradabile. Directorul DPPJ a avut dreptate. Ai impresia ca in blocul cu pricina nu stau oameni, ci animale. La avizier, intr-un colt este postata si o hartie prin care li se aduce aminte locatarilor sa pastreze curatenia in bloc si, de asemenea, ca nimeni nu este obligat sa curete in urma lor.

"Saracii" CJC, averile si salariile lor de zeci de milioane

Problema este ca in imobilul cu pricina locuiesc si angajati ai CJC cu o situatie financiara foarte buna sau buna, care chiar nu ar avea nevoie sa stea intr-un imobil cu o chirie de-a dreptul nesimtita, cum spunem noi, romanii. Este anormal sa abuzezi de un asemenea beneficiu, atunci cand ai masina straina si cont in banca. Pe unii angajati ai CJC, se pare ca nu-i deranjeaza acest lucru si nici in ruptul capului nu se gandesc sa faca loc altor colegi, care chiar ar avea nevoie. Vecinii de la blocurile din jur spun ca "acolo stau directori". Nu sunt departe de adevar. Am aflat astfel ca printre locatarii imobilului offshore, pentru ca se pare este scutit de taxe si impozite, se numara si consilierul juridic in cadrul Directiei Generale Administratie Publica si Juridic, Violeta Sarbu. Potrivit declaratiei sale de avere, ea detine un teren la Corbu, un apartament pe str. Margaritarelor, un autoturism marca Hyundai, dar are si un cont in banca de 35.000 lei noi. O situatie materiala frumusica. Imbogatirea subita a Violetei Sarbu, ne-a declarat purtatorul de cuvant al CJC, Cristian Moldovanu, s-ar datora, se pare, unui deces in familie, in urma caruia a primit o mostenire. Cu toate acestea, in declaratia de avere a consilierului juridic nu se specifica nimic de nicio mostenire, ci se precizeaza ca bunurile mobile si imobile au fost cumparate. Un alt exemplu de salariat "sarac", care beneficiaza de o locuinta cu tarif social, este si Getuta Tanase, sef Serviciu in cadrul Directiei Tehnic Investitii. Ea detine un autoturism marca Peugeot, cumparat in 2006, an in care a contractat si un credit in euro la banca. Uimitor este faptul ca desi are un salariu de 56.000 lei anual, femeia beneficiaza de o garsoniera cu o chirie de nimic.

Colectionari de bijuterii si timbre

Un alt locatar care are hobby-uri scumpe este si Radu Volcinschi, inspector. In declaratia de avere, el are mentionate bijuterii din aur, in valoare de 10.000 euro, si o colectie de timbre, de 5.000 euro. Prin urmare, si acest salariat al CJC, cu un salariu anual de 23.244 lei, avea mare nevoie sa primeasca pomana de la CJC o garsoniera cu 85 lei chirie lunar. Printre beneficiarii mentionati in tabelul CJC se numara si persoane pe care nu le-am gasit in organigrama CJC. Este vorba despre Liliana-Elena Stefanica, Elena Dragomir, Florentina Stan si Elena Gheorghe. Potrivit purtatorului de cuvant al CJC, Cristian Moldovanu, Liliana-Elena Stefanica s-a casatorit si a devenit Manea. Si ea este posesoarea unui autoturism, un Seat Toledo, cumparat in 2003, dar si a unui credit la banca de 8.000 euro.

Si directorul DMSSF locuieste in blocul offshore

Elena Dragomir a lucrat in trecut in cadrul CJC si, desi este in prezent director al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Constanta, continua sa locuiasca in locuinta de serviciu pusa la dispozitie de CJC. Contactata telefonic, Elena Dragomir a afirmat ca nu locuieste acolo in permanenta pentru ca face naveta. "Mai stau acolo din cand in cand, imi platesc toate darile. Incerc, in momentul de fata, sa-mi iau o locuinta", a afirmat directorul DMSSF. Potrivit purtatorului de cuvant al CJC, Florentina Stan si Elena Gheorghe nu figureaza in lista cu angajati ai CJC pentru ca sunt salariate ale DPPJ.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii