Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii PSD, intre buget si Nicusor

ro

19 Feb, 2009 03:02 2748 Marime text

colaj_deschidere.jpgPreşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a transmis în urmă cu câteva zile, alături de Liviu Dragnea şi Marian Oprişan: ori buget pentru judeţe, ori sprijin politic pentru parlamentari

Organizaţia judeţeană PSD Constanţa a reuşit să trimită în Parlament şapte reprezentanţi. Victoria social-democraţilor ajunşi la guvernare ar putea fi umbrită de forma în care va trece de Parlament bugetul de stat pentru anul în curs.
Nu ştim dacă ameninţările proliferate de preşedinţii consiliilor judeţene la adresa parlamentarilor (n.r. au fost „avertizaţi" că riscă pierderea sprijinului politic dacă vor vota proiectul de buget în forma prezentată de Guvern) vor avea efectul scontat. Cert este că parlamentarii PSD de Constanţa şi-au schimbat, oarecum, atitudinea, acordarea votului „pro" fiind condiţionat într-un fel sau altul.
Mezina echipei parlamentare a PSD Constanţa, deputatul Cristina Dumitrache, a făcut circa 40 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe anul 2009. Acestea vizează toate localităţile arondate Colegiului nr. 3, pe care-l reprezintă, patru dintre ele fiind „dedicate" oraşului Cernavodă şi vizând alimentarea cu apă, reţeaua de canalizare şi iluminatul public al urbei. Cristina Dumitrache este conştientă că nu au cum să treacă toate amendamentele formulate de ea, însă speră ca măcar cele pentru Cernavodă să fie incluse în bugetul de stat. „Acestea ar fi, momentan, prioritare. Dacă nu va trece niciunul dintre amendamentele pentru Cernavodă, nu voi vota bugetul de stat pe 2009", ne-a declarat deputatul din Colegiul nr. 3, Cristina Dumitrache.

Intervenţie pentru CJC

Peste 20 de amendamente a elaborat şi colegul său de partid, deputatul Eduard Martin. „Am urmărit suplimentarea sumelor de bani pe care urmează să le primească Consiliul Judeţean Constanţa în funcţie de necesităţi", ne-a explicat experimentatul parlamentar PSD. Martin a menţionat că majorările de sume solicitate de el pentru CJC apar în anexele 4, 5, 6 şi 7 şi se referă la sumele provenite din cota defalcată din TVA, destinate consiliilor judeţene şi folosite pentru echilibrarea bugetelor locale, repararea drumurilor, protecţiei copilului etc. „Pe anexa 4 am solicitat creşterea fondurilor alocate CJC de la 57.673 mii lei la 247.500 mii lei; pe anexa 5, o creştere de la 342.356 mii lei la 445.000 mii lei; pe anexa 6, de la 15.691 mii lei la 100.000 mii lei, iar pe anexa 7, o dublare a sumei prevăzute să revină CJC", a adăugat Eduard Martin. Dacă aceste amendamente nu vor trece, deputatul PSD, aflat la al doilea mandat, menţionează: „Îmi doresc măcar o promisiune din partea Executivului, în sensul alocării unor fonduri suplimentare pentru judeţul nostru la prima rectificare bugetară. Dacă nu vom obţine măcar această promisiune, nu voi vota bugetul de stat pe anul în curs", a conchis Eduard Martin.

parlamentari.jpgDedicată municipiului

Fostul consilier municipal, actual deputat în Colegiul 9, Antonella Marinescu, are la activ 14 amendamente. Parte dintre ele au trecut de comisiile de specialitate, altele nu. Fiind aleasă în municipiul Constanţa, ea a avut în vedere alocarea de fonduri pentru modernizarea drumurilor, extinderea reţelei de canalizare şi cea de alimentare cu apă în diverse zone ale municipiului, precum şi pentru anveloparea blocurilor şi construirea parcării de la Spitalul Judeţean. „Dacă nu trece niciun amendament propus de grupul parlamentarilor PSD de Constanţa, voi vota împotrivă", ne-a declarat Antonella Marinescu. Ea a ţinut să sublinieze: „Luptăm să luăm cât de cât ceva pentru Constanţa", referindu-se la parlamentarii PSD de la malul mării. Marinescu a menţionat că s-ar putea umbla un pic şi la fondul de rezervă al Executivului, de unde „putem lua bani, prin Hotărâri de Guvern, direct pe amendamentele la buget aprobate pe Constanţa" .

Situaţie delicată


Ca în fiecare an, senatorul Alexandru Mazăre a avut amendamente pe toate anexele ce prevedeau alocări bugetare pentru Consiliul Judeţean Constanţa, pentru primării, în sensul susţinerii financiare a proiectelor aflate în derulare, dar şi a celor ce urmează a fi începute, iar pe cultură, a cerut bani pentru Teatrul de Stat şi cel de Operă, în vederea realizării unor programe artistice de anvergură. „Am prevăzut majorări pentru fiecare, pe capitole. Chiar dacă nu vor fi alocări acum, măcar să fie prevăzute în buget, astfel încât primăriile să poată parcurge etapele premergătoare demarării unor proiecte", a afirmat Mazăre. Senatorul PSD a explicat că includerea amendamentelor în bugetul ce urmează a fi supus votului în plen ar permite, la o rectificare bugetară viitoare, acordarea directă a sumelor solicitate.
Întrucât parlamentarii PSD de Constanţa „sunt într-o situaţie foarte delicată, deoarece nu au dorit să participe la guvernare, dar trebuie să respecte şi o disciplină de partid", Alexandru Mazăre a afirmat că va discuta cu Viorel Hrebenciuc şi cu liderul grupului parlamentar PSD din Senat, pentru a încerca să smulgă ministrului de Finanţe o declaraţie de intenţie, în sensul alocării de bani la o rectificare bugetară. „Dacă nu obţinem cel puţin această promisiune, nu votez bugetul. Ştiu că o criză economică asociată cu una politică poate fi o combinaţie letală pentru România, dar trebuie să avem şi noi o minimă garanţie", a concluzionat senatorul Alexandru Mazăre.

„Votez cum îmi dictează conştiinţa"

Aflat într-o pauză a şedinţei în plen, senatorul Nicolae Moga a declarat că el nu a auzit de acest aspect comunicat de cei doi baroni locali, legat de retragerea sprijinului politic în cazul în care va vota proiectul de buget care nu va include amendamentele propuse de parlamentarii constănţeni: „Eu sunt ales prin vot uninominal, deci nu au cum să spună că îmi retrag sprijinul. Eu voi vota în cunoştinţă de cauză, după cum îmi dictează conştiinţa şi pentru judeţul Constanţa. Pe mine asta mă interesează, câţi bani vor ajunge în colegiul meu", a declarat Moga. 
Deputatul social-democrat Matei Brătianu a declarat, de asemenea, că încă nu ştie ce vot va da proiectului, dar există posibilitatea ca să acorde unul negativ: „Nu cred că am să votez. Oricum, mâine dimineaţă mă voi consulta cu colegii mei parlamentari şi vom vedea ce vom vota".
Cât despre deputatul PSD Manuela Mitrea, aceasta nu a putut fi contactată pentru a ne pune la curent cu ceea ce intenţionează să facă în şedinţa de astăzi.

{mos_ri:Nicusor Constantinescu,Liviu Dragnea,Marian Oprisan}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii