Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:59 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muftiul Iusuf Muurat îi răspunde lui Traian Băsescu „România nu va deveni centru al islamului. Declaraţiile induc în eroare cetăţenii români“

ro

07 Jul, 2015 00:00 2390 Marime text
Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat, duminică, proiectul de construire a celei mai mari moschei din Europa la Bucureşti, considerând că aducerea studenţilor musulmani în ţară reprezintă „cel mai mare risc“. Ieri, la sediul Muftiatului Cultului Musulman din Constanţa, a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia muftiul Iusuf Muurat a ţinut să prezinte opiniei publice informaţii cu privire la construirea lăcaşului de cult destinat comunităţii musulmane din Bucureşti.
 
„Ne dorim să ridicăm o moschee pentru comunitatea musulmană, pentru ca slujbele să nu se mai ţină în lăcaşuri de cult neautorizate de Muftiat. De asemenea, slujbele nu vor mai fi ţinute de imami neacreditaţi de noi. Fostul preşedinte Băsescu este dezinformat. Nu va fi o mega moschee. Va fi un lăcaş de cult pentru circa 1.500 de persoane. Pe lângă moschee, va funcţiona o şcoală de sâmbătă şi duminică pentru copiii musulmanilor. Aici, vor învăţa despre islam. Noi suntem o comunitate loială statului român şi dorim să ne fie respectate drepturile. Şi comunitatea românilor din Istanbul a primit un teren pentru biserică şi cimitir. Este un parteneriat între România şi Turcia. Opinia publică trebuie informată corect. Moscheea va fi ridicată cu susţinerea statului turc şi va costa circa trei milioane de euro. Terenul are o suprafaţă de 11.000 mp, fiind situat lângă Romexpo. Aici vor fi ridicate moscheea, două săli de curs, o bibliotecă şi o cantină socială. Nu dorim să intrăm în polemică cu Băsescu“, a declarat muftiul Iusuf Muurat. „Suntem dezamăgiţi că fostul preşedinte Băsescu a declarat că vor veni 6.000 de studenţi musulmani în România. Este dezinformat. Nu va fi o universitate teologică musulmană. Vor fi două clase unde copiii vor învăţa religie. Nu ştiu dacă moscheea va fi cea mai mare din Europa, dar ne dorim una încăpătoare. Proiectul moscheii este unul necesar şi nu aduce atingere siguranţei naţionale“, a mai spus Iusuf Muurat. Mai mult, muftiul a precizat că însuşi Traian Băsescu a promis, inclusiv când era primar, că va aloca terenuri pentru comunitatea musulmană, promisiunea fiind făcută ulterior şi statului turc. „În anii 2001 - 2014, Băsescu, în vizitele sale în Turcia în calitate de preşedinte al României, a promis acel teren pentru comunitatea musulmană din Bucureşti, care numără circa 2.000 de persoane“, a subliniat Iusuf Muurat. Acesta a adăugat: „România nu va deveni centrul al islamului. Declaraţiile de acum induc în eroare cetăţenii români“.

Ce declara, duminică, Traian Băsescu

Reamintim că fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat, duminică, proiectul de construire a celei mai mari moschei din Europa la Bucureşti, considerând că aducerea studenţilor musulmani în ţară reprezintă „cel mai mare risc“. „Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Şchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste care, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică. Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Avem o minoritate de 60.000 - 70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa şi să aduci 6.000 de studenţi musulmani… Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară“, a spus fostul preşedinte în cadrul unei întruniri a PMP. El consideră ca această decizie trebuie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi că proiectul trebuie respins.

Teren de peste 11.000 mp, primit printr-o Hotărâre de Guvern

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, să ofere Muftiatului Cultului Musulman un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea unei moschei. Terenul respectiv este situat lângă Centrul Expoziţional Romexpo. Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheii să înceapă în trei ani. Fondurile pentru ridicarea lăcaşului de cult vor fi asigurate de către statul turc.
Cea mai mare comunitate musulmană din România se află în Dobrogea şi numără peste 70.000 de persoane.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii