Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:48 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misterul a fost elucidat! SRL-ul care a făcut donaţii către PSD Constanţa a fost înfiinţat de Cristi Borcea şi Dennis Şerban. Cine sunt actualii asociaţi?

ro

03 May, 2017 00:00 8361 Marime text
PSD a făcut publică în Monitorul Oficial lista sponsorilor care, în 2016, au sprijinit activităţile curente ale partidului. Aşa cum anunţam în ediţia precedentă, PSD Constanţa a avut o contribuţie de peste jumătate de milion de lei la partid în 2016, din totalul celor aproape 15 milioane de lei, potrivit raportării făcute de către PSD şi publicate în Monitorul Oficial. 

Mai exact, PSD Constanţa a făcut în anul 2016 donaţii către partid în valoare de aproximativ 570.000 de lei (ianuarie - 47.416 lei, februarie - 73.389 de lei, martie - 102.977 de lei, aprilie 152.353 de lei, mai - 1.983 de lei, iunie - 1.300 de lei, iulie - 7.000 de lei, august - 3.900 de lei, septembrie - 12.960 de lei, octombrie - 42.240 de lei, noiembrie - 49.126 de lei şi decembrie - 74.120 de lei).

PSD a obţinut şi donaţii din partea unor firme, acestea ajungând la un total de 225.900 de lei. Printre cele nouă firme, în lista PSD apărea şi SC Crucean Holding SRL, cu sediul în Constanţa, cu o donaţie de 20.000 de lei pentru formaţiunea politică. S-a dovedit însă că această firmă nu există şi că în hârtiile PSD Bucureşti, în drumul către Monitorul Oficial, se strecuraseră o serie de erori.
 
În fapt, este vorba despre SC Criden Holding SRL, după cum ne-a precizat şi Elena Vlad, mandatarul financiar al PSD Constanţa. Aceasta a declarat: „De la filială, datele au plecat corect, eroarea s-a produs la nivelul organizaţiei centrale, însă va fi remediată“.
 
Raportarea este prevăzută în articolul 5, alineatul 4 al Legii finanţării partidelor politice: „Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la data de 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară“.

Cine este SC Criden Holding SRL

Dar cine este SC Criden Holding SRL, societate înfiinţată în anul 2006, cu sediul în Constanţa, bulevardul Mamaia, având obiectul de activitate „dezvoltare (promovare) imobiliară“? Până în 2014, acţionarii SRL-ului au fost Cristian Borcea, fost acţionar al clubului Dinamo, finul său, Dennis Georgian Şerban, fost internaţional şi socrul acestuia, Petrică Buduru, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Astra Giurgiu. În august 2014, Borcea şi-a încheiat socotelile cu firma din Constanţa şi s-a retras din Criden Holding SRL.
 
Atunci, Borcea şi-a cesionat cele 25 de procente deţinute din capitalul social al Criden Holding SRL către unul dintre asociaţi, Petrică Buduru, care deţine acum 50% din capitalul social şi cota de participare la pierderile şi beneficiile societăţii. Al doilea asociat rămas în societate, potrivit Registrului Comerţului, este Dennis Georgian Şerban, care deţine 50% din capitalul social al firmei. Acesta din urmă deţine şi calitatea de administrator. Decizia a fost luată printr-o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor, publicată pe 20 august în Monitorul Oficial.
 
Amintim că Borcea, fostul finanţator al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti se numără printre cei 37 de inculpaţi din „Dosarul retrocedărilor ilegale“ de la Constanţa, alături de fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, şi de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Potrivit rechizitoriului din acest dosar, pe Borcea îl găsim în calitate de cesionar cumpărător de drepturi succesorale, pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
 
Cum administratorul societăţii, Dennis Şerban, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere în legătură cu această donaţie, am luat legătura cu socrul său, asociat şi el în firma cu sediul pe bulevardul Mamaia din Constanţa. Extrem de jovial, fostul preşedinte dinamovist a declarat: „De-a lungul anilor, atunci când am avut posibilitatea, am făcut donaţii şi altor partide, fără să fiu membru al vreuneia dintre acele formaţiuni politice. Însă oamenii din partide, pe care i-am cunoscut prin prisma activităţii profesionale, şi amiciţiile închegate m-au determinat să recurg la aceste donaţii, atunci când situaţia financiară mi-a permis“. Buduru a adăugat că „firma din Constanţa nu are o cifră de afaceri mare, dar merge bine, cât să putem ajuta“. Buduru a menţionat că nu sunt membri PSD, nici el şi nici ginerele său, Dennis Şerban.

Citeşte şi:

PSD Constanţa, contribuţie de peste jumătate de milion de lei la partid în 2016: Un SRL care nu poate fi identificat a donat 20.000 de lei!

Ti-a placut articolul?

Comentarii