Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:10 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA - „Zeci de primării au beneficiat de servicii inutile şi nesolicitate“ Averea, interesele şi firmele lui Boris Parpală. Șeful Direcţiei pentru Agricultură, arestat (documente)

ro

28 Apr, 2015 00:00 6709 Marime text
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Constanţa şi al Serviciului de Operaţiuni Speciale Constanţa.

Boris Parpală, director al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa, fost inspector al Consiliului Judeţean Constanţa, susţinut în funcţie de PSD, a fost reţinut, ieri, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore. Azi, va fi prezentat Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa spun că Parpală, ca urmare a influenţei și a autorităţii conferite de funcţiile pe care le-a deţinut în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa și în cadrul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR), în baza unor oferte realizate de acesta, ar fi determinat reprezentanţii a 24 de primării de pe raza judeţului să încheie cu o firmă pe care o administra contracte de prestări ale unor servicii inutile și nesolicitate de acestea (elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei, consultanţă în elaborarea documentaţiei de finanţare a unor proiecte etc.), a emis facturi în numele societăţii respective și a încasat diverse sume de bani pentru serviciile prestate.
 
Concret, Parpală este suspectat de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată (25 de acte materiale), de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (24 de acte materiale), dar şi de evaziune fiscală, în forma evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive. Mai mult decât atât, în sarcina lui Parpală s-a mai reţinut spălarea de bani și transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.

„Operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale“

DNA precizează că, „la data de 9 septembrie 2013, acţionând în calitate de administrator al societăţii respective, inculpatul Parpală Boris a încheiat un contract de vânzare-cumpărare, a recepţionat şi a plătit marfa cumpărată de firma respectivă“. Procurorii DNA Constanţa susţin că, „în perioada 1 ianuarie 2012 - 3 aprilie 2015, inculpatul Parpală Boris, în calitate de administrator de drept şi ulterior de fapt al unei societăţi comerciale, a înregistrat în contabilitatea acesteia operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat. „În cursul anului 2013, inculpatul, împreună cu firma respectivă, a investit o parte din sumele obţinute ca urmare a contractelor încheiate cu cele 24 de unităţi administrativ-teritoriale, menţionate mai sus, pentru concesionarea unui teren în judeţul Constanţa, înfiinţarea unei livezi și edificarea unei construcţii pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective. La data de 6 februarie 2014, inculpatul Parpală Boris a transmis în mod fictiv părţile sociale deţinute la firma respectivă către o persoană, deși ulterior acestui moment a continuat să beneficieze de activitatea societăţii și a continuat să efectueze operaţiuni comerciale în numele acesteia, cu scopul îngreunării urmăririi penale“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.

Moștenire

Pe data de 29.10.2010, Boris Parpală, având funcţia de inspector la CJC - Direcţia Coordonare Instituţii Subordonate -, a consemnat în declaraţia sa de avere că are: un teren, din 2003, în Mihail Kogălniceanu, în suprafaţă de 9,8079 hectare, bun dobândit prin moștenire, titularul fiind soţia, un teren, din 1999, în Babadag, în suprafaţă de cinci hectare, tot moștenire, titularul fiind tot soţia, un teren în comuna 23 August, din 2006, în suprafaţă de 776 de metri pătraţi, bun dobândit prin cumpărare. Conform aceluiași document, Parpală mai are, din 2009, un apartament în Constanţa, în suprafaţă de 85 de metri pătraţi, bun dobândit prin donaţie, și conduce un automobil marca Opel, fabricat în 2004. În ceea ce privește datoriile, Parpală a declarat că, în 2008, a luat de la UniCredit Ţiriac Bank suma de 13.000 de euro, scadenţa fiind stabilită în 2018. Boris Parpală a consemnat un venit anual, de la CJC, de 18.000 de lei, în timp ce soţia sa, Brândușa Parpală, salariată a Primăriei Constanţa, a primit 14.400 de lei. Din declaraţia de avere mai reiese că familia Parpală a încasat suma de 3.000 de lei de pe urma unor contracte de prestări servicii cu terenuri agricole date în exploatare. În declaraţia de interese, Boris Parpală a notat că a luat 61 de lei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, 35 de lei de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, 25 de lei de la Spitalul de Ftiziologie Agigea - Constanţa și 20 de lei de la Spitalul de Ortopedie și Recuperare Medicală Eforie Nord. Sumele de bani mai sus precizate au fost obţinute în calitate de membru în Consiliul de Administraţie al unităţilor sanitare.

2011 

Pe data de 15.06.2011, Boris Parpală a consemnat că, în calitate de inspector al CJC, deţine, din anul 2006, un teren agricol în 23 August, în suprafaţă de 776 de metri pătraţi, dar și unul intravilan, în suprafaţă de 755 de metri pătraţi, bunurile fiind dobândite prin cumpărare. În continuare, Parpală a trecut apartamentul din Constanţa, în suprafaţă de 85 de metri pătraţi, dobândit prin donaţie, automobilul marca Opel, fabricat în 2004, creditul luat de la UniCredit Ţiriac Bank, de 13.000 de euro.
În secţiunea destinată veniturilor, Boris Parpală a trecut suma de 8.374 de lei, reprezentând salariul de la CJC, 14.470 de lei de la Direcţia Agricolă a Judeţului (DAJ) Constanţa, 372 de lei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, 163 de lei de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, 165 de lei de la Spitalul de Ftiziologie Agigea - Constanţa și 102 lei de la Spitalul de Ortopedie și Recuperare Medicală Eforie Nord. Sumele de bani mai sus precizate au fost obţinute în calitate de membru în Consiliul de Administraţie al unităţilor sanitare. Brândușa Parpală, salariată a Primăriei Constanţa, a câștigat 27.521 de lei. De menţionat că Boris Parpală a notat că a încasat de la SC Fatum Consulting SRL - Techirghiol aproape 70.000 de lei, pentru consultanţă.

Nu apar în declaraţia de avere din 2011 

Pe data de 14.06.2012, Boris Parpală a declarat că deţine: din anul 2006, terenul agricol în 23 August, în suprafaţă de 776 de metri pătraţi, unul intravilan, din 2010, în Lipniţa, în suprafaţă de 755 de metri pătraţi, bunurile fiind dobândite prin cumpărare, terenul, din 1999, din Babadag, în suprafaţă de cinci hectare, dar și cele 9,8 hectare, din 2003, din Mihail Kogălniceanu. Ultimele două terenuri, dobândite prin moștenire, nu apar în declaraţia de avere din 2011. Mai departe, conform propriilor declaraţii, Parpală deţine apartamentul din Constanţa, Opelul și creditul de la UniCredit Ţiriac Bank.

Bani de la spitale

Șeful DADR a precizat că de la CJC a încasat un venit anual de 22.330 de lei, 372 de lei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, 163 de lei de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, 165 de lei de la Spitalul de Ftiziologie Agigea - Constanţa și 102 lei de la Spitalul de Ortopedie și Recuperare Medicală Eforie Nord. Parpală a mai primit de la SC Fatum Consulting SRL suma de 81.053 de lei, în timp ce soţia sa a luat de la Primăria Constanţa 22.315 lei.

Asociat la SC Fatum Consulting SRL

Pe data de 13 iunie 2013, Boris Parpală, în calitate de director al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa, a notat cele patru terenuri din Babadag, 23 August şi Mihail Kogălniceanu și Lipniţa, două apartamente, cel din 2009, donat, și altul dobândit în 2012, din Constanţa, în suprafaţă de 62 de metri pătraţi, titularul fiind Eduard Parpală, Opelul fabricat în 2004, dar și creditul bancar. Boris Parpală a câștigat de la CJC 12.181 de lei, 14.323 lei de la Direcţia pentru Agricultură,147 de lei de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, 1.072 de la Spitalul Judeţean Constanţa și 28 de lei de la Spitalul de Ortopedie și Recuperare Medicală Eforie Nord. Familia directorului Parpală a mai câștigat suma de 6.000 de lei de pe urma unor terenuri date în exploatare. Conform declaraţiei de interese, Boris Parpală, în calitate de director al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa, este asociat la SC Fatum Consulting SRL, având zece părţi sociale în valoare de 10 lei.

Fără interese

Conform celei mai recente declaraţii de avere, completate pe data de 13 iunie 2014, Boris Parpală deţine împreună cu soţia: cele patru terenuri din Babadag, 23 August, Mihail Kogăniceanu și Lipniţa, apartamentul din Constanţa, moștenit, automobilul marca Opel, 14.323 de lei reprezentând salariul de la DADR, 990 de la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa, 83 de lei de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa şi 6.000 de lei câștigaţi de pe urma unor terenuri agricole date în exploatare. Potrivit consemnărilor sale, Boris Parpală nu are interese, deși, în declaraţia de avere din 2013, a menţionat că este asociat la SC Fatum Consulting SRL.

Fondatorii - Boris Parpală și Niculina Paroșanu

Potrivit Monitorului Oficial al României, SC Fatum Consulting SRL - Techirghiol a luat fiinţă la jumătatea lunii august 2009, fondatorii fiind Boris Parpală, născut în 1964, și Niculina Paroșanu, născută în 1970. Administratorul firmei a fost stabilit Boris Parpală, domeniul principal de activitate fiind „activităţi de consultanţă management“. Capitalul social al firmei a fost de 200 de lei, divizat în 20 de părţi sociale. Prin hotărârea numărul 1/2010, Boris Parpală și Niculina Paroșanu au decis retragerea din funcţia de administrator al lui Boris Parpală. Tot atunci a intrat în firmă și numit ca administrator Marius Săileanu, născut la data de 1977, căruia Parpală și Paroșanu i-au cesionat părţile sociale.

Activităţi de întreţinere corporală

Prin hotărârea nr. 11.02.2011, Marius Săileanu - devenit asociat unic al firmei -, s-a retras din funcţia de administrator și i-a cesionat lui... Parpală 20 de părţi sociale. Prin decizia nr. 1/21.01.2013, Boris Parpală, asociat unic al SC Fatum Consulting SRL, a decis completarea obiectului secundar de activitate al firmei cu mai multe activităţi, printre acestea aflându-se fabricarea ambalajelor din lemn, fabricarea măturilor și periilor, comerţ cu ridicata al florilor și plantelor și activităţi de întreţinere corporală. Tot prin decizia nr. 1/21.01.2013, Parpală i-a cesionat Niculinei Paroșanu zece părţi sociale, astfel că fiecare deţinea câte 50% din unitate. Mai mult decât atât, Boris Parpală s-a retras din funcţia de administrator, locul său fiind luat de Niculina Paroșanu.

Ionel Paroșanu în locul lui Parpală

Prin intermediul hotărârii nr. 1 din data de 17.01.2014, Boris Parpală și Niculina Paroșanu au decis cooptarea în firmă a lui Ionel Paroșanu, născut la data de 20.05.1971, și numirea în funcţia de administrator a lui Dorin Solomon, născut în 1972. Tot pe data de 17.01.2014, Boris Parpală s-a retras din societate prin cesionarea părţilor sociale lui Ionel Paroșanu.

SC Durevole SRL

Tot conform Monitorului Oficial al României, prin hotărârea nr. 1/20.02.2009, Boris Parpală și Brândușa Mihaela Parpală, asociaţi ai SC Durevole SRL, au decis cooptarea lui Marian Constantin, născut în 1972, și numirea în funcţia de asociat și administrator a lui Achim Alempi, născut în anul 1972. Ulterior, Boris Parpală și Brândușa Mihaela Parpală s-au retras din firmă.

UPDATE  -  28.04.2015

Tribunalul Constanța a decis arestarea preventivă a lui Boris Parpală. Decizia a fost luată de judecătoarea Emilia Ganera, din Tribunalul Constanța și poate fi atacată la Curtea de Apel.


Citeşte şi

Boris Parpală, șeful Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile  

Nicuşor Constantinescu a anunţat noul director al Direcţiei Agricole

Deşi i-ar plăcea să plece în Maramureş
Boris Parpală, directorul DADR Constanţa, a scăpat de detaşare


A venit ordinul de numire
Boris Parpală, noul director al DADR
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii