Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci ani cu executare în primă instanță pentru fostul șef al Direcţiei pentru Agricultură Constanţa. Pronunțarea în apel, amânată

ro

18 May, 2021 09:23 2285 Marime text
 

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au amânat pentru data de 07 iunie 2021 pronunțarea în dosarul în care Boris Parpală, fost inspector în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi director al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Constanţa, a fost condamnat în primă instanță la cinci ani şi trei luni de închisoare cu executare.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
,
Prezentul dosar a fost soluționat în primă instanță de Mihaela Vlăsceanu, judecător al Tribunalului Constanţa.
 
Boris Parpală este bănuit de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată (32 acte materiale), folosire a influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (22 acte materiale), evaziune fiscală, în forma evidențierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, spălare de bani și de transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.
 
Fatum Consulting SRL
 
Tot în acest dosar, SC Fatum Consulting SRL este acuzată de evaziune fiscală, în forma evidențierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive și de transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 21 decembrie 2010 – 01 august 2014, inculpatul Parpală Boris, ca urmare a influenței și autorității conferite de funcțiile pe care le-a deținut în cadrul Consiliului Județean Constanța și în cadrul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Județului Constanța, în baza unor oferte realizate de acesta, a determinat reprezentanții a 22 de primării de pe raza județului să încheie cu SC Fatum Consulting SRL, firmă pe care o administra, contracte de prestări ale unor servicii inutile și nesolicitate de acestea (elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei, consultanță în elaborarea documentației de finanțare a unor proiecte, etc.).
 
Ulterior, în temeiul acestor contracte, inculpatul a emis facturi și a contactat apoi reprezentanții unităților administrativ-teritoriale cărora le-a solicitat plata sumelor facturate, iar după ce, în contul SC Fatum Consulting SRL, au fost virate fondurile respective, s-au făcut plăți către diverși furnizori și retrageri de bani.
 
În perioada de 01 ianuarie 2012 – 03 aprilie 2015, inculpatul Parpală Boris, în calitate de administrator de drept și ulterior de fapt al SC Fatum Consulting SRL, a înregistrat în contabilitatea acesteia operațiuni fictive și cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma de 445.831 lei, reprezentând impozit pe profit și taxă pe valoare adăugată.

În cursul anului 2013, inculpatul, împreună cu SC Fatum Consulting SRL, a investit o parte din sumele obținute ca urmare a contractelor încheiate cu cele 22 de unități administrativ teritoriale, menționate mai sus, pentru concesionarea unui teren în județul Constanța, înființarea unei livezi și edificarea unei construcții pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective.
 
La data de 06 februarie 2014, inculpatul Parpală Boris a transmis în mod fictiv părțile sociale deținute în cadrul SC Fatum Consulting SRL către o persoană, deși ulterior a continuat să beneficieze de activitatea societății și a continuat să efectueze operațiuni comerciale în numele acesteia, cu scopul îngreunării urmăririi penale.
 
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra cotelor devălmașe din două bunuri imobile ce aparțin inculpatului Parpală Boris.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.P.J. Constanța și Serviciului de Operațiuni Speciale Constanța.
 
Prezentul dosar a fost soluționat în primă instanță de Mihaela Vlăsceanu, judecător al Tribunalului Constanţa, care a decis condamnarea lui Boris Parpală la cinci ani şi trei luni de închisoare cu executare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii