Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PDL „O să cadă şi Organizaţia Mazăre. Mai devreme decât s-ar putea crede”

ro

09 Sep, 2013 00:00 3261 Marime text
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, consideră că USL este „incapabil să regionalizeze România” şi că proiectul partidelor aflate la guvernare „e o aventură”. Democrat liberalul exclude posibilitatea unei coabitări a PDL-ului cu Guvernul Ponta, fiind de părere că actualul executiv este „lipsit de dăruire, lipsit de talent, inspiraţie sau rezultate”.

Susţineţi că domnii Ponta şi Antonescu ar fi încremenit în „proiectul” anti-Băsescu şi că avem nevoie de un nou proiect de ţară, construit cu profesionişti şi oameni oneşti. Dar PDL-ul? Partidul pare încremenit în opoziţie. Este el capabil să construiască un nou proiect de ţară?
 
Am intrat în politică pentru a contribui la schimbarea în bine a lucrurilor, nu numai în PDL, ci în general, în România. Cu experienţa căpătată în cei patru ani de guvern şi viziunea pe care mi-am făcut-o despre problemele României şi posibilele soluţii, cred că pot face o diferenţă în bine, în timp. Dorim să construim o Nouă Politică pentru o Nouă Românie. Profesionalismul, integritatea şi altruismul sunt fundamentele acestei noi politici. Avem forţa să construim această alternativă.
 
Care sunt obiectivele pe termen scurt, mediu şi lung ale PDL?
 
Guvernul Alternativă, alegerile primare interne pentru candidatul partidului la preşedinţie, europarlamentarele, prezidenţialele şi generalele sunt provocările majore ale PDL.
 
În cine vede PDL-ul un aliat, un posibil partener în proiectul pe care l-aţi menţionat?
 
Este şi un proiect personal şi un proiect al PDL, bazat pe valorile pe care le avem şi pe care le repet: profesionalism, integritate, altruism. Îmi doresc o alianţă cu cetăţenii români. Pe ei îi văd ca fiind cel mai puternic aliat.
 
Cum vede PDL-ul proiectul de regionalizare a României, în varianta avansată de PSD, cu zece regiuni?
 
USL este incapabil să regionalizeze România, din cauza lipsei de expertiză şi a intereselor de afaceri locale ale grupurilor care compun PSD şi PNL. Timpul fixat este nerezonabil, e o pripeală, o aventură. Lipsesc un studiu de impact prealabil, un studiu sociologic, dezbateri publice, absolut necesare înainte de a trece la proiect. Lipseşte o estimare a costurilor. E nevoie de o reformă administrativă prealabilă, sunt comune care... nu sunt comune şi oraşe care nu sunt oraşe, e nevoie de o evaluare a capacităţii administraţiilor locale să preia sarcinile, precum şi o evaluare a capacităţii administraţiei noastre de a realiza proiectul în sine.
 
Cât de implicaţi sunt liderii din opoziţie în dezbaterea juridică şi în cea politică pentru revizuirea Constituţiei?
 
Am semnalat primii erorile grave ale proiectului de revizuire. PDL a sesizat CCR cu privire la pragul referendar, practic am reuşit să blocăm revizuirea proastă pe care se pregăteau să o facă. PDL a creat Coaliţia pentru o Constituţie a cetăţenilor. Suntem implicaţi activ. Aşa cum arată acum, proiectul de revizuire a Constituţiei condus de USL este rudimentar, în multe locuri profund eronat din punct de vedere tehnic şi ignoră voinţa poporului legat de numărul de parlamentari.
 
Vasile Blaga a declarat că sunteţi un potenţial candidat la preşedinţie din partea PDL. În ce condiţii aţi accepta nominalizarea?
 
PDL este singurul partid din România care îşi va selecta candidatul prin competiţie. E un semn de forţă internă, de spirit democratic. Şi cred că această abordare va produce un candidat puternic, cu autoritate morală şi politică, un candidat capabil să inspire şi să aducă un plus de încredere. Este foarte important ca acest candidat să fie capabil să atragă ulterior voturi şi din partea nehotărâţilor, din partea celor sătui de vechiul fel de a face politică, sătui de modele desuete, din partea celor care aşteaptă ceva nou şi bun de la politica românească. O condiţie prealabilă pentru orice candidatură este suportul preliminar al membrilor de la baza partidului, al organizaţiilor de tineret, femei şi vârsta a treia, al parlamentarilor, primarilor şi celorlalţi membri ai staff-ului. Este deocamdată prematur acest subiect. Particip cu plăcere la activităţile partidului. Se „coace" ceva bun pentru ţară în PDL, e un spirit de muncă şi de luptă, dar şi de construcţie, care creşte progresiv.
 
PDL îşi va prezenta, potrivit declaraţiilor d-voastră, un guvern alternativ între 15 şi 20 septembrie. Cine va face parte din acest guvern? Care sunt criteriile de selectare a membrilor săi?
 
Membrii Guvernului Alternativă PDL vor fi buni profesionişti, capabili să susţină un discurs de opoziţie, capabili să colaboreze cu celelalte structuri ale partidului.
 
„Un guvern deplorabil, lipsit de excelenţă”
 
Ce credeţi că veţi reuşi să schimbaţi prin acest demers?
 
Vom structura mai bine discursul de opoziţie, fiecare ministru va urmări în detaliu domeniile de competenţă, vom fi mai eficienţi în sancţionarea derapajelor USL. Vom arăta că avem oameni, vom oferi alegătorilor soluţii, o alternativă. Va fi un exerciţiu democratic fără precedent. Vom fi activi, dinamici, incisivi şi vom oferi predictibilitate. În acelaşi timp, vom roda cooperarea dintre cei cu vocaţie ministerială şi partid, astfel ca, odată ajunşi la guvernare, mecanismele de cooperare politică din partid să fie deja testate, ajustate, îmbunătăţite. Aceasta va fi o garanţie pentru o bună guvernare. Partidul va intra pregătit la guvernare.
 
Care dintre actualii miniştri ar trebui remaniaţi?
 
Care nu ar trebui? Aceasta ar fi întrebarea corectă. E un guvern deplorabil, îmi pare rău să o spun. Lipsit de excelenţă, lipsit de dăruire, lipsit de talent, inspiraţie sau rezultate, copios marcat de probleme de corupţie, incoerent, pompieristic, antinaţional, acest guvern nu a fost capabil să iniţieze măcar o singură reformă în societatea românească. Un guvern submediocru, care reflectă perfect lipsa de coerenţă şi de viziune a USL. Pentru că USL a fost doar un proiect de luptă contra PDL şi Băsescu, nu o construcţie pentru ceva, ci împotriva a ceva. Provocarea principală a PDL este construcţia unei alternative, a unui proiect pentru România. Vreau să mişcăm lucrurile, să schimbăm la faţă în bine România, nu doar sa învingem USL şi liderii săi. Marea victorie va fi să schimbăm România în bine.
 
Există posibilitatea ca, la un moment dat, PDL să coabiteze cu Guvernul Ponta?
 
Exclus!
 
Cum comentaţi faptul că, la Constanţa, PDL-ul nu a reuşit să-şi impună, în ultimii ani, un candidat suficient de puternic şi, poate, suficient de motivat cât să-l „detroneze” pe Radu Mazăre?
 
Cum bine aţi spus, e nevoie de un om suficient de motivat. Şi eu cred că îl avem. O să cadă şi Organizaţia Mazăre, mai devreme sau mai târziu. Eu cred că mai devreme decât s-ar putea crede. Dar, repet, e nevoie ca să-şi ia cineva această misiune în serios, cineva hotărât şi sprijinit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii