Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bunurile Constanţei, „păzite“ de Conpress Holding SRL Vas de peste 2.000 de ani din Parcul Arheologic, distrus! Cine răspunde? (galerie foto+document)

ro

29 Jul, 2016 00:00 6852 Marime text


În Constanţa se pare că domneşte legea junglei. În Parcul Arheologic, din faţa Primăriei Constanţa, unde sunt expuse în aer liber vestigii rămase din Cetatea Tomis, din perioada romano-bizantină, hoţii au spart încă un vas antic, care avea peste 2.000 de ani. Potrivit directorului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Traian Cliante, vasul antic a fost spart de hoţii de fier vechi. Până când nu se vor lua măsuri de către administraţia locală, constănţenii nu pot decât să asiste la vandalizarea parcului.
 
„Din păcate, este vorba despre o vandalizare făcută de către hoţii de fier vechi. Vasul are peste 2.000 de ani şi datează din epoca elenistă, primele perioade ale epocii romane. Grecii îl numeau pitos. Iar noi le distrugem. Noi am fost acolo cu o remorcă şi am adunat fragmente rămase, mai puţin baza vasului, care este foarte mare şi grea. Dar o vom ridica şi pe ea. Vasul va fi dus la laboratorul de restaurare, unde va fi refăcut. Ulterior, vasul va rămâne la muzeu, nu va mai fi expus în parc.
 
Problema este că asemenea accidente se întâmplă de multă vreme. Nu ştim cine păzeşte zona respectivă. Aceste vase au fost amplasate în Parcul Arheologic în urmă cu aproximativ 50 de ani. În prezent, nici nu se vede bine ce scrie pe plăcuţele de identificare. Iniţial, au fost plasate pe o alee opt vase, care puteau fi admirate de constănţeni“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, directorul MINAC, Traian Cliante.
 
Vasul este foarte scump, datorită rarităţii sale, spune Cliante. „Vasele erau făcute dintr-o pastă specială, erau îngropate în pământ până la gură şi în ele se păstra vinul, folosit la sărbătorile în cinstea lui Dionysos“, ne-a mai spus directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. În Parcul Arheologic al municipiului Constanţa au mai rămas întregi doar trei vase. Altul este amplasat la intrarea în Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Reamintim că, pe 31 mai 2011, în Parcul Arheologic Constanţa a mai fost descoperit un vas vandalizat. Vestigiul arheologic avea partea de jos şi una dintre părţile laterale sparte, însă acestea au fost aşezate pe soclul care susţinea vasul.
 
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat, pentru cotidianul ZIUA, de Constanţa că a fost făcută o notă de constatare. „Voi face o plângere penală pe care o voi înainta prim-procurorului. Este regretabil că se întâmplă aşa ceva în Constanţa. Au fost batjocorite monumente, au fost inscripţionate. Referitor la contractul cu societatea Conpress Holding SRL, dacă în cadrul cercetărilor că va stabili ca societatea este vinovată, atunci va răspunde“, a explicat primarul Deceabl Făgădău. 

Cine se ocupă de paza bunurilor publice şi private aparţinând Municipiului Constanţa?

De paza bunurilor publice şi private aparţinând Primăriei municipiului Constanţa se ocupă Conpress Holding SRL. Potrivit SEAP, Primăria Constanţa a atribuit contractul „Serviciul de asigurare a integrităţii bunurilor publice şi private aparţinând Primăriei municipiului Constanţa în perioada 1 decembrie 2014 - 30 noiembrie 2017“ societăţii Conpress Holding SRL. Valoarea totală finală a contractului sau a contractelor este de 8.406.568,8 lei. De asemenea, municipalitatea a atribuit şi contractul „Serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând Municipiului Constanţa în perioada 1.12.2011 - 30.11.2014“, societăţii Conpress Holding SRL, contract în valoare de 2.029.068 de lei.

Despre Conpress Holding SRL

Potrivit datelor Registrului Comerţului, firma a fost înfiinţată în anul 1994 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Dragoş Vodă nr. 10. Capitalul social subscris, de 1.000 de lei, integral vărsat, este compus din 100 de părţi sociale. Firma este controlată de Sorin Gabriel Strutinsky, născut pe  28.10.1967, în Botoşani, cu 24% din capitalul social, Sanda Ciocoiu, născută pe 13.07.1959, în Luncaviţa, Tulcea, cu 48% din capitalul social, şi defunctul Mihail Gheorghe Cârciog, cu 28% din capitalul social. De administrarea firmei, care desfăşoară „activităţi de protecţie şi gardă”, se ocupă Sanda Ciocoiu.
 
Conform Ordonanţei din data de 7.04.2015 emise de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, formulată în dosarul 964/P/2014, şi proceselor-verbale de aplicare a măsurii din data de 16.04.2015 şi din data de 20.04.2015, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile deţinute de Gabriel Sorin Strutinsky.
 
De asemenea, conform Ordonanţei şi anexelor din data de 19.02.2015 emise de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA - Structura centrală. formulate în dosarul 9/P/2015, s-a dispus aplicarea sechestrului asupra părţilor sociale deţinute de Gabriel Sorin Strutinsky.

Strutinsky, judecat în două dosare penale

Omul de afaceri Sorin Strutinsky este judecat în două dosare penale, ambele instrumentate de procurorii DNA. Într-o cauză, Strutinsky este judecat de Mariana Ghena, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, fost magistrat din Curtea de Apel Constanţa, alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa. În cauză, cei doi au fost deferiţi alături de fostul viceprimar al Constanţei, Gabi Stan, şi de alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa.
 
Într-un alt dosar, Sorin Strutinsky este judecat de Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, fiind acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. În cauză, Dorin Lazia are calitatea de martor denunţător. Strutinsky a fost trimis în judecată de Gheorghe Popovici, fost procuror din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, actualul şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza anunţul de atribuire a contractului „Serviciul de asigurare a integrităţii bunurilor publice şi private aparţinând Primăriei municipiului Constanţa în perioada 1 decembrie 2014 - 30 noiembrie 2017“.

Citeşte şi Rechizitoriu - Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii