Vila Reginei Maria din Mamaia, printre monumentele istorice care vor fi salvate prin proiectul „Temelii Culturale”
Vila Reginei Maria din Mamaia, printre monumentele istorice care vor fi salvate prin proiectul „Temelii Culturale”
15 Nov, 2024 12:56
ZIUA de Constanta
785
Marime text
- Raluca Turcan a anunțat pe rețelele de socializare că Ministerul Culturii a obținut un împrumut de 140 de milioane de euro, în urma aprobării Consiliului de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE)
- Împrumutul este destinat proiectului „Temelii Culturale”, care are ca scop salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri cu destinație culturală în România
Raluca Turcan a anunțat pe rețelele de socializare că Ministerul Culturii a obținut un împrumut de 140 de milioane de euro, în urma aprobării Consiliului de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Împrumutul este destinat proiectului „Temelii Culturale”, care are ca scop salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri cu destinație culturală în România.
„Costurile proiectului se ridică la 280 de milioane de euro. Împrumutul de la BDCE acoperă 50% din acestea, diferența urmând a fi asigurată de la bugetul de stat. Implementarea se va face în perioada 2025-2033 de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, care dispune de o experiență de peste 17 ani în gestionarea investițiilor finanţate de BDCE”, menționează Raluca Turcan, ministrul Culturii.
Proiectul „Temelii Culturale” vizează 14 obiective de investiții cu relevanță națională și europeană, aflate în administrarea unor instituţii publice din subordinea Ministerului Culturii, printre care se află Vila Reginei Maria de la Mamaia, Ateneul Român, Operele Naționale Române din București și Iași, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
„Alocarea, pe parcursul următorilor opt ani, a sumei de 280 de milioane de euro pentru investiții în patrimoniul construit constituie un succes semnificativ în cadrul mandatului de ministru al Culturii și oferă oportunitatea extraordinară de a revigora aproape în integralitate infrastructura gestionată de Ministerul Culturii. Se concretizează, de asemenea, un efort coordonat cu cadrul legal adoptat în acest an, menit să îmbunătățească substanțial fondurile disponibile prin Institutul Național al Patrimoniului, având ca scop salvarea și valorificarea unei părți considerabile din fondul monumentelor istorice la nivel național”, a mai transmis Raluca Turcan.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii