Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diana Ștefana Baciuna, secretar de stat „Ministerul Culturii a întreprins demersuri pentru salvgardarea Vilei Regale a Reginei Maria din Mamaia“

ro

14 Nov, 2023 15:22 1092 Marime text
Diana Ștefana Baciuna, secretar de stat Ministerul Culturii, a declarat astăzi, în cadrul evenoimentului prilejuit de Expoziția „Dobrogea 145”, ce are loc în perioada 14-22 noiembrie 2023, la Palatul Parlamentului, pentru a marca 145 de ani de la intrarea Dobrogei între granițele românești că Ministerul Culturii a întreprins deja toate demersurile, astfel încât Vila Regală din stațiunea Mamaia să intre în patrimoniul și administrarea Ministerului Culturii,

„Astăzi, pe 14 noiembrie, ne unim cu toții într-o celebrare specială pentru a sărbători Ziua Dobrogei. Este o zi în care ne oprim să reflectăm la diversitatea culturală și la bogăția istorică a acestei regiuni unice.

Mă bucur foarte mult să vă transmit astăzi, în această zi cu o semnificație aparte, mesajul ministrului Culturii, doamna Raluca Turcan:
Dobrogea este un pământ binecuvântat, un tezaur viu al conviețuirii pașnice între oameni de diferite etnii și credințe. Cu o istorie îndelungată și variată, Dobrogea a fost locuită și influențată de diferite civilizații de-a lungul secolelor. Aici, tradițiile și obiceiurile străvechi se îmbină cu influențele culturale diverse, creând un mozaic cultural fascinant. Români, turci, tătari, bulgari, lipoveni, greci și alte etnii au găsit în Dobrogea un cămin și au contribuit la dezvoltarea și înflorirea acestei regiuni.

În această zi specială, ne aducem aminte de toate contribuțiile Dobrogei la patrimoniul nostru național și recunoaștem rolul său esențial în țesătura culturală a țării noastre. De la cetățile și fortărețele antice, precum Histria și Callatis, până la monumentele istorice impresionante, cum ar fi cetatea Tropaeum Traiani și moscheea Carol I din Constanța, Dobrogea este o comoară a istoriei noastre.

De asemenea, nu pot să nu subliniez necesitatea protejării și conservării patrimoniului istoric al Dobrogei.

În acest sens, în ultimul timp, iar acest lucru reprezintă o știre pe care o comunic în premieră, Ministerul Culturii a întreprins demersuri privind salvgardarea unei perle a litoralului românesc, Vila Regală a Reginei Maria. Cu toții cunoașteți faptul că, în urma procesului câștigat de Ministerul Culturii, Vila Regală a reintrat în patrimoniul MAMAIA SA. Cu toate acestea, dorim să redăm eleganța și rafinamentul de altă dată a minunatei bijuterii arhitecturale. În acest sens, Ministerul Culturii a întreprins deja toate demersurile, astfel încât Vila Regală să intre în patrimoniull și administrarea Ministerului Culturii, pentru a ne atinge obiectivul de a reda strălucirea acestei comori, pe care dorim să o transmitem generațiilor viitoare.

În încheiere, vreau să urez un sincer La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni! Să continuăm să promovăm și să iubim această regiune minunată și să păstrăm vie amintirea celor care au contribuit la construirea și modelarea ei în decursul timpului“ - a transmis Diana Ștefana Baciuna, secretar de stat Ministerul Culturii. 

Citește și: 

LIVE VIDEO+TEXTDobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii