Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir Acum le găsești în orice magazin, însă pe vremuri abia auzeai de ele. Totul despre sparanghel, bob și portocale

ro

12 Aug, 2021 00:00 2964 Marime text

 
„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir este o carte culinară plină de istorie. Apărută la Editura GastroArt 2021 este cea mai așteptată carte de istorie a gastronomiei. Conceputul coperții este realizat de Mihail Coșulețu, fotografia coperții este realizată de Sorin Despot, iar corectura îi aparține Rodicăi Crețu. Volumul cuprinde puțin peste 400 de pagini.


Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști gastronomici din România a adunat în culegerea sa culinară sudii, editoriale, articole și interviuri publicate în diferite medii, dar și inedite, create special pentru aceste pagini. Autorul și-a propus să aducă în atenția cititorilor efectele ușor amuzante ale acestui domeniu prea puțin abordat. Cartea se adresează tuturor categoriilor de cititori fiind redactată astfel încât să nu intimideze.

Cosmin Dragomir a fost recompensat cu diplome de excelență de la: Gault & Millau, Asociația Natională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Jurnaliștilor din Turism, Horeca Insight sau Horeca School, pentru contribuțiile la valorificarea tezaurului imaterial gastromic.

Despre sparanghel, bob și portocale

„Până de curând am crezut că sparanghelul este o invenţie recentă a serviciilor gastronomice secrete. Leguma asta fabuloasă a intrat în viaţa noastră de câţiva ani. Forma şi culoarea au „trecut sticla“ şi, direct din show-urile culinare TV, mi s-au insinuat în bucata pofticioasă de creier care se ocupă cu salivatul. La un moment dat l-am gustat şi am avut norocul (nu ca la broccoli, bată-l vina, descoperit mult mai târziu) să fie preparat corect. Textură crocantă, gust robust, ierbos, clorofilic. “


Și totuși, Cosmin Dragomir a avut surpirza să descopere că această legumă datează în cărțile de bucate încă de prin anul 1700. Scoate în evidență rețete și expresii pe care le-a descoperit în timpul documentării. Dând pagina, facem cunoștință cu „bob“. Dacă ești din Moldova sau Transilvania s-ar putea să-ți sune cunoscut, deși autorul ne spune că Radu Anton Roman l-a găsit doar în Gorj, în timp ce un prieten bun al lui Cosmin Dragomir, dintr-un sat de câmpie din Vrancea, i-a povestit că îl mânca prin anii 1980-1990. Pentru cine nu știa, falafelul oriental se prepară din bob.

„Cunoscut de peste cinci milenii, bobul este leguma care a dat naștere celor mai multe dispute filosofice. Iată evoluția concepțiilor despre bob: În vechiul Egipt, în unele provincii, era considerată o plantă impură, simbol al morții sau sălaș al sufletelor celor morți, din cauza petelor negre de pe florile lui. Nu numai că era oprit consumului, dar preoții se fereau chiar să-l privească. Pitagora interzisese discipolilor săi să-l consume. Motivul era că seamănă cu unele părți ale corpurilor vii, deci adăpostește sufletele morților, care pot fi chiar rude de-ale noastre. Acest lucru l-a făcut pe Horațiu, mai târziu, să scrie că a mâncat niște rude de-ale lui Pitagora, cu slănină!“


Autorul a continuat seria dezvăluirilor uimitoare despre istoria bobului, însă noi trecem la ceva mai dulce-acrișor: portocalele. Aceste fructe sunt un simbol al Crăciunului, deși nu de mult timp, au apărut pe teritoriul României.

„În Ajunul Crăciunului îndemnul liric al versurilor rituale spune să dăm colindătorilor covrigi, nuci și mere. Copilăria mea urbană și comunistă a fost lipsită de această triadă tradițională, dar nu și de un alt simbol al sărbătorilor de iarnă, de import, dar bine înfipt în ceremonialul darurilor din această perioadă: portocalele (și bananele). Cei trecuți măcar un pic (cum e și cazul meu) prin comunism  știu exact despre ce vorbesc. Portocalele erau destul de rare, greu de procurat, dar ceva mai comune decât alte trufandale venite de peste mări și țări.“


Poți citi continuarea în cartea „Curatorul de zacuscă“ de Cosmin Dragomir. Volumul se poate comanda de pe acest link.Puteti să asezonați lectura cu Vin pentru Zacuscă un concept lansat special pentru această carte.  Pachetul se poate comanda de aici.


Citește și:

„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir: Ciorba noastră cea de toate zilele / Dă-ne-o nouă astăzi... Și ciorba s-a fiert!
 
„Curatorul de zacuscă“ de Cosmin Dragomir: Ce mâncăm astăzi? Salată!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii