Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Valeriu Gheorghiţă, precizări de ultimă oră „Creșterea cazurilor se va menține! Peste 80% dintre infecţii sunt la persoane nevaccinate”

ro

14 Sep, 2021 15:51 1552 Marime text
  • Conferință de presă în contextul creșterii alarmante a cazurilor de infectare cu COVID-19.
Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV, susțin marți o conferință de presă, în contextul înmulțirii cazurilor de infectare.

„În perioada următoare creșterea cazurilor se va mentine. Situaţia este explicată în primul rand de faptul ca varianta delta a devenit dominanta in românia, iar unu din doi români nu sunt vaccinaţi şi nici nu au trecut prin boală. Din acest punct de vedere, în marile aglomerari urbane vorbim de sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protectie. Mesajul ramane unul foarte clar: respectarea masurilor de protectie şi vaccinarea reduc riscul de infectie si riscul de a face o boala gravă şi de a muri din cauza infectiei cu coronavirus. Peste 80% dintre infecţiile sunt cazuri la persoane nevaccinate şi peste 92% de decese sunt la persoane nevaccinate. Varianta Delta este dominantă comparativ cu varianta Alfa.

Dupa 8 cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu varianta Alfa se ajunge in circa doua luni alte 266 de noi cazuri de boala, spre deosebire de varianta Delta unde de la un caz pozitiv se poate ajunte la peste 390.000 de persoane infectate in acelasi interval de timp, deci de peste 1.500 de ori de persoane infectate in aceeasi perioada de timp, pentru ca varianta Delta e mult mai transmisibilă.

Varianta Delta este mult mai contagioasă şi se raspandeste extrem de usor. Transmiterea variantei delta este similară cu nivelul ridicat de raspandire al bolilor transmisibile ale copilăriei”, a spus Valeriu Gheorghiţă în cadrul conferinţei de presă.

„În prima săptamana a lunii octombrie se va emite autorizarea pentru administrarea celei de a treia doză. Sunt două recomandări. Administrarea unei doze suplimentare la un interval apropiat de douza a doua la persoane cu statul imun precar. A doua recomandare este de administrare a unei doze de rapel care se face la cel putin 6 luni de la schema completa. Aici avem in vedere consolidarea raspunsului imun dupa prima schema pentru a asigura o protectie mai mare. Vaccinarea reduce riscul de infectie, scade riscul de generare a unei variante mutante. O persoana vaccinata va limita multiplicarea virusului. Vaccinarea reduce semnificativ riscul de forma severa si riscul de deces. Sunt decese care pot fi evitate doar prin vaccinare”, a mai transmis Valeriu Gheorghiţă.

„În ceea ce privește indicția de administrare a vaccinului de la compania Pfizer la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, foarte probabil că datele din ceea ce noi știm vor fi depuse la sfârșitul lunii octombrie. În momentul de față la Agenenția Europeană a Medicamentului nu s-au depus datele științifice pentru evaluare. Ne așteptăm ca spre finalul acestui an, probabil noiembrie, să fie depuse și evaluate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii