Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:56 28 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coronavirus. Sfaturi utile Unde să sun dacă presupun că sunt infectat cu COVID-19

ro

25 Mar, 2020 00:00 1340 Marime text

​COVID-19 este o boală nouă al cărei tablou clinic este departe de a fi complet. În marea parte a cazurilor, infectarea cu coronavirus are puține simptome sau deloc, însă situația se poate agrava mai mult decât medicii pot anticipa. Când există însă simptome, tabloul clinic nu este unul complet. De exemplu, tusea seacă lipsește la unul din trei cazuri. Febra există aproape întotdeauna, dar nu neapărat din primele zile și nu este foarte ridicată, temperatura rămânând sub 39 de grade. Unul din trei pacienți reclamă o stare de oboseală, iar unul din cinci are respirație scurtă. Durerile în gât, cele musculare specifice gripei și durerile de cap apar doar la unul din șapte infectați cu noul coronavirus.
 
Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile. Dacă ai intrat în contact cu cineva diagnosticat sau luat la spital pentru testare, te autoizolezi și anunți Direcţia de Sănătate Publică. Dacă n-ai simptome, te vei autoizola 14 zile la domiciliu. Dacă începi să ai simptome de răceală, dar nu febră mare, suni medicul de familie. Dacă simptomele se înrăutățesc şi faci febră mare, atunci sună la 112, vor veni să te ia cu izoleta și te vor duce la spital pentru testare. Sfatul medical de bază, dacă ai intrat în contact direct cu cineva cu coronavirus sau ești aproape pe lanțul interacțiunilor, este să te autoizolezi timp de 14 zile, să anunți Direcția de Sănătate Publică (DSP)  despre situația ta.  
 

Zece elemente comportamentale care trebuie urmate

 
Spălați-vă mâinile de multe ori. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
Animalele de companie nu transmit coronavirus.
 
Citeşte şi:
 

Coronavirus. Sfaturi utile Formele de salut s-au schimbat. Cum rămânem prietenoși și politicoși în pandemie?

Coronavirus. Sfaturi utile Ce facem cu hainele de pe noi când intrăm în casă

Coronavirus. Sfaturi utile. Ce facem când venim de afară

Coronavirus. Sfaturi utile Cum trebuie dezinfectat telefonul, în mod corect

Coronavirus, sfaturi utile Atenţie, protocol când ieşim din casă

Coronavirus. Sfaturi utile Cât poate rezista COVID-19 pe diferite suprafețe?

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii