Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:10 17 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi utile Cum să ne bucurăm de vară, pe timp de pandemie

ro

28 Jul, 2020 00:00 982 Marime text
 
  • · Vara, pe timp de pandemie – să nu uităm să ne protejăm de razele ultraviolete
  • · Pandemia cu noul coronavirus ne-a schimbat prioritățile în ale sănătății

Studiile recente arată, deși fără să o precizeze cu exactitate, faptul că temperaturile ridicate din timpul sezonului estival ar ajuta la reducerea răspândirii noul coronavirus COVID-19. Totuși, datele din raportările zilnice nu demonstrează acest aspect. Vara trebuie să ne luăm oricum măsuri de precauție, mai ales dacă faci excursii sau mergi în vacanțe la plajă.
Trebuie să ne protejăm de soare! Soarele este vital pentru oameni, însă pe cât este de benefic în special pentru sinteza vitaminei D (esențială pentru un organism sănătos), soarele emite radiații nocive, precum razele gama, razele infraroșii, razele ultraviolet, razele X. Cele care afectează cel mai mult corpul sunt razele ultraviolet (UV), care reprezintă 8% din totalul tipurilor de radiații solare.
Radiațiile solare pot duce la decolorarea pielii, arsuri, îmbătrânirea și ridarea pielii, deshidratare, producție majoră de vitamina D, care poate provoca calculi renali, cataractă, apariția leziunilor precanceroase sau chiar cancer de piele. Mai trebuie știut că celulele pilei care susțin arsurile pot determina mutații ireversibile ce pot provoca boli mai târziu. În scop preventiv, mergi la medicul dermatolog dacă observi orice modificare la nivelul pielii.
 

Cine trebuie să se ferească

 
Există anumite categorii care prezintă sensibilitate crescută la radiațiile solare: persoanele cu pielea deschisă la culoare, persoanele cu piele care se arde ușor, persoanele roșcate și cu ochi deschiși la culoare, persoanele cu alunițe, sugarii, vârstnicii, persoanele cu boli cronice care urmează tratament medicamentos, persoane care iau medicamente care le cresc sensibilitatea la soare, sportivii care se antrenează în soare sau persoanele care lucrează în spații deschise.
Protecția împotriva soarelui este importantă tot timpul anului, nu numai vara la plajă, începând chiar din copilărie. Intervalele orare 9 dimineața și 16 după-amiază sunt cele mai periculoase pentru expunerea la soare. 
Iată cum te poți proteja:
· Încearcă să stai cat mai mult timp la umbră, în special în mijlocul zilei
· Poartă haine care să protejeze pielea expusă – hainele de culoare închisă protejează mai mult decât cele de culoare deschisă
· Poartă pălărie sau ceva care să îți acopere capul
· Poartă ochelari de soare care blochează razele UVA și UVB
· Folosește crema de protecție solară cu factor de protecție (SPF) cât mai mare, de exemplu între 15 și 50. Aplică loțunea pe pielea expusă la soare – este foarte important să aplici pe toate zonele și să nu uiți de gât, umeri și spate.
· Aplică loțiunea cu aproximativ 15-20 de minute înainte de expunerea la soare, deoarece pielea trebuie să o absoarbă bine ca să te poată proteja. Aplică, de asemenea, înainte și după ce intri în apă. Crema de protecție solară trebuie aplicată la interval de 40-80 de minute
· Evită bronzarea artificială (la salon)
Bea apă cel puțin 2 l – 2 l și jumătate pe zi. Deshidratarea poate fi un factor favorizant pentru accidentul vascular cerebral (AVC). Deshidratarea se poate manifesta prin greață, vărsături și confuzie, caz în care se impune perfuzarea sau, daca este severă, vei fi dus la camera de gardă.
Ai grija cu insolația – o afectiune extrem de gravă care se manifestă atunci când organismul produce căldura în exces ca urmare a dereglării mecanismului care reglează temperatura. 
Desigur, în contextul pandemiei, evită aglomerațiile din stațiuni, poartă mască în interior și respectă distanțarea socială. Știm că este greu să ne distrăm la plajă, ținând cont de reguli, dar sănătatea este mai importantă decât orice!

Ti-a placut articolul?

Comentarii