UPDATE Constănțeanul supărat Scrisoare către Vergil Chițac. Părinții de la Școala nr. 16 Constanța exasperați de faptul că dau bani an de an pentru modernizarea unității de învățământ. Ce spun reprezentanții Asociației Părințil
UPDATE Constănțeanul supărat: Scrisoare către Vergil Chițac. Părinții de la Școala nr. 16 Constanța exasperațiUn grup de părinți de la Școala nr. 16 Constanța au transmis o scrisoare deschisă către primaul Vergil Chițac, pornind de la târgul anual organizat la unitatea școlară pentru modernizarea școlii.
„Cum este posibil ca părinții să fie nevoiți să cotizeze an de an pentru lucruri ce țin de infrastructura școlii, când aceasta ar trebui să fie responsabilitatea primăriei?”, se întreabă părinții, iar totodată Școala Nr. 16 este singura din oraș care încă mai practică acest gen de colectare de fonduri de la părinți, spun aceleași persoane.
SCRISOARE DESCHISĂ...
Stimate Domnule Primar,
Suntem un grup de părinți ai elevilor de la Școala Nr. 16 din Constanța și vă scriem pentru a vă aduce la cunoștință o situație care ne îngrijorează profund și care, în opinia noastră, afectează viitorul copiilor noștri și bunul mers al comunității locale. Cunoaștem că sunteți un primar al oamenilor, un om care pune transparența și binele comun pe primul loc, și tocmai de aceea vă cerem sprijinul într-o problemă care riscă să degenereze într-o adevărată criză de încredere.
De ani buni, la Școala Nr. 16 se organizează un târg anual pentru strângerea de fonduri destinate modernizării unității de învățământ. La prima vedere, poate părea o inițiativă bine intenționată, însă realitatea este că părinții sunt puși în situația de a fi atât producători, cât și cumpărători în cadrul acestor târguri, contribuind financiar, an de an, pentru lucruri care ar trebui să fie acoperite din bugetul public. Acest model de colectare de fonduri este practicat aproape exclusiv de această școală, în timp ce alte școli din Constanța au renunțat la astfel de metode tocmai pentru a elimina orice suspiciune de corupție. Noi, părinții, începem să credem că acest târg anual nu este altceva decât o formă de corupție mascată.
Este de datoria primăriei să asigure fondurile necesare modernizării școlilor, iar acest lucru se întâmplă în majoritatea unităților de învățământ din oraș. De ce Școala Nr. 16 nu face același lucru? De ce conducerea acestei școli nu solicită fonduri publice și, în schimb, preferă să apeleze constant la părinți pentru a acoperi aceste costuri? Noi, părinții, suntem convinși că fondurile nu au fost niciodată solicitate de la primărie, iar această pasivitate nu face decât să ne întărească suspiciunile. Dacă directorul școlii se teme să ceară fonduri de la autoritățile locale, oare nu este pentru că are o relație prea apropiată cu acestea, evitând să le „supere”?
Domnule primar, știm că sunteți un om drept și transparent, iar acest tip de practici nu face cinste nici orașului, nici educației pe care dorim să o oferim copiilor noștri. Cum este posibil ca părinții să fie nevoiți să cotizeze an de an pentru lucruri ce țin de infrastructura școlii, când aceasta ar trebui să fie responsabilitatea primăriei? Credem cu tărie că organizarea acestor târguri, fără o destinație clară către cauze sociale reale, este o formă de corupție subtilă. În loc să sprijinim direct copiii săraci sau bolnavi din cadrul școlii, banii se duc în proporție de 80% către modernizarea instituției, iar anul acesta, nici măcar acel procent mic de 20% nu mai este alocat unui caz social.
Școala Nr. 16 este singura din oraș care încă mai practică acest gen de colectare de fonduri de la părinți. Alte școli au renunțat la aceste metode, tocmai pentru a elimina suspiciunile de corupție și pentru a asigura că finanțarea se face într-un mod transparent, prin fonduri publice. De ce conducerea acestei școli continuă să ignore nevoile reale ale copiilor care au nevoie de ajutor și insistă să ne transforme pe noi, părinții, în sponsori permanenți pentru modernizarea școlii? Este o întrebare la care, până acum, nu am primit niciun răspuns.
Domnule primar, vă rugăm din suflet să interveniți. Școala Nr. 16 nu ar trebui să fie un loc în care părinții sunt exploatați financiar pentru nevoile de infrastructură, ci un loc în care comunitatea se adună pentru a ajuta copiii care chiar au nevoie. Este inacceptabil ca o instituție de învățământ să nu aloce niciun ban din aceste fonduri către copiii săraci sau bolnavi ai școlii, este nedrept domnule primar. Copiii sunt viitorul nostru, și nu putem accepta ca banii strânși să fie gestionați fără compasiune.
Este timpul ca primăria să preia responsabilitatea pentru modernizarea acestei școli, așa cum se întâmplă în alte unități de învățământ din oraș, și să pună capăt acestei practici dubioase care ne face să ne simțim exploatați și neîncrezători în conducerea școlii. Ne dorim ca târgurile viitoare să fie dedicate sprijinirii copiilor nevoiași din școala noastră, nu să alimenteze un sistem netransparent care nu reflectă adevăratele valori ale educației.
Cu respect și speranță,
B. S.
UPDATE Asociația Părinților neagă acuzațiile reclamantului
Anca Rusu, președintele Asociației Părinților de la Școala 16, neagă reclamațiile aduse în discuție prin scrisoarea transmisă de către părintele nemulțumit de la școală. „Târgul de Toamnă de la Școala 16 este unul cu tradiție, face 10 ani mai exact, iar banii sunt strânși în esență pentru scopuri caritabile”, a punctat Anca Rusu. De altfel, a precizat că Asociați Părinților de la Școala 16 a organizat o adunare generală săptămâna trecută fix pe tema târgului, iar la final, după discuții destul de lungi, unul din părinte s-a arătat nemulțumit și a intrat în conflict
cu restul părinților din asociație.De altfel, pentru a stabili scopul banilor strânși la târg, pe grupul de părinți s-a organizat și un sondaj de opinie, prin care s-a decis să se monteze niște aparate de aer condiționat în sălile care nu beneficiază de aceste condiții. În trecut, școala a montat astfel de aparate doar în câteva săli de clasă, iar decizia de acum a venit pentru ca și restul elevilor să beneficieze de același confort, temperatura în sălile de clasă fiind insuportabilă, mai ales în sezonul cald. „În trecut, am reușit prin banii strânși să dotăm și terenul de sport”, a mai spus Anca Rusu. Astfel, la două zile după încheierea votului pe grup, părinții au decis să facă banner pentru târg, iar apoi unul din părinți a început să fie conflictual pe grupul de Whatsapp, fiind în cele din urmă eliminat. „Apoi ne-am trezit cu scrisoarea aceasta transmisă în numele părinților. Nu este adevărat ce spune. Conducerea Școlii 16 nu a cerut nimic părinților niciodată. Nu a avut niciodată un drept asupra banilor strânși la târgurile noastre. Avem o colaborare foarte bună”, a conchis Anca Rusu.
Şcoala Gimnazială Nr. 16 “Marin Ionescu Dobrogianu”
Şcoala Gimnazială Nr. 16 “Marin Ionescu Dobrogianu” a luat fiinţă la 01.09.1945 şi s-a numit Şcoala Generală “Năsturel”, după numele celui care a donat clădirea.
Aceasta a avut mai multe denumiri pe parcursul existentei sale:
- 1946-1948 Şcoala Generală KM 4-5
- 1948-1950 Şcoala Generală Nr. 17
- 1950-2012 Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 16
- 2012-2014 Şcoala Gimnazială Nr. 16
- începând din anul 2014 poartă denumirea de Şcoala Gimnazială Nr. 16 “Marin Ionescu Dobrogianu”.
Cel care a dat numele şcolii, Marin Ionescu Dobrogianu (n. 1866 – d. 1938), a fost un militar şi istoric român, care și-a dedicat viaţa studierii geografiei şi istoriei Dobrogei, iar opera sa complexă cuprinde cărţi şi articole dedicate oraşului Constanţa, Deltei Dunării sau diferitelor aspecte legate de ţinutul cuprins între Dunăre şi Mare Neagră.
Pe parcursul celor 70 de ani de existenţă, pe băncile şcolii au învăţat elevi care astăzi îşi desfăşoară activitatea în cele mai diverse domenii de activitate. Astfel, foştii noştri elevi sunt astăzi medici, profesori, ingineri, buni muncitori, studenţi sau elevi ai unor licee de frunte din municipiul Constanţa. Aceştia au adus rezultate deosebite la fazele naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor: Neagoe Dan Mircea în anul 2014, fiind elev în clasa a VIII-a, a obţinut locul II la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, care s-a desfășurat în orașul Mendoza, din Argentina.
Cele 48 de cadre didactice asigură cu mult profesionalism pregătirea celor 816 de copii, aceştia plecând de pe bancile şcolii cu o bază solidă, necesară realizării lor viitoare. Şcoala noastră şi-a propus să stimuleze şi să valorifice competenţele cerute de societatea în continuă schimbare, să realizeze o instruire eficientă, să creeze şi să întreţină un mediu educativ de calitate. Unitatea de învățământ are elevi bine motivaţi atât pentru învăţătură cât şi pentru activitatea de performanţă.
Grădiniţa cu program normal “Năsturel” funcţionează ca structură din anul 2011 .
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Școala Gimnazială nr. 1 Limanu a semnat un contract pentru furnizarea unui pachet IT. Iată ce include (DOCUMENT)
Tags: Vergil Chitac
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp