Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 278 – 5.10.2022 Astăzi sărbătoresc comparația

ro

05 Oct, 2022 09:47 790 Marime text
Învăț despre comunicarea non-violentă, lucrând exerciții și înțelegând pas cu pas tipul de limbaj care produce de-conectare și separare între oameni.
Scopul comunicării blânde, binevoitoare este tocmai comunicarea și conectarea de la inimă la inimă cu celălalt sau cu mine însămi (pentru că și eu vorbesc cu mine continuu în dialogul interior).
Am fost învățată o viață întreagă un limbaj agresiv și auto-distructiv, pe care Marshall Rosenberg (autorul Comunicării non-violente) îl numește ”limbaj de șacal”.

Când folosesc expresii tip ”șacal”, oamenii din jurul meu ripostează, se apără sau devin submisivi și auto-agresivi. În niciun caz nu mă mai pot conecta cu ei.
Să vorbim mai multe despre limbajul agresiv și câteva dintre expresiile sale.
Expresiile tip ”șacal” sunt:
- Judecățile – ”ești un leneș, nu-ți place să muncești, stai toată ziua degeaba” – sau ”ești o perfecționistă, o tipicară și o critică”; judecățile produc iritare în cel care le primește, acesta începe să se apere și aruncă înapoi judecăți și mai intense; când începe meciul de tenis al judecăților, conflictul este deja amorsat
- Diagnosticele – ”știu ce se întâmplă cu tine; ești prea blândă și le permiți celorlalți să te calce în picioare” – aceste tipuri de evaluări primite fără să fie solicitate nu fac decât să pună persoana fie în situația de a se apăra, fie în situația de a accepta ce i se spune și a-și plânge și mai tare de milă ”da, știu, așa sunt, nu am cum să mă schimb”.
- Etichetele – ”este un bădăran”, ”este sărac”, ”este nepriceput” – sunt variante de combinații judecăți / diagnostice, care definesc scurt și rapid (și în mod eronat) modul în care îl percepem pe celălalt din fața noastră.

În comunicarea cu oamenii, folosim repetat judecăți, diagnostice și etichete.
Puteți să fiți atenți astăzi și să le observați, în timp ce le folosiți?

Comparațiile sunt alte expresii tip ”șacal” pe care le folosim în dialogul cu noi înșine sau cu ceilalți, situându-ne pe poziția ”eu știu mai bine, tu te înșeli”.
”Sunt mai bună ca tine”, ”nu sunt așa de rapidă ca tine”, ”este mai frumoasă ca mine” etc

Astăzi sărbătoresc comparațiile, pentru că sunt expresii tip șacal foarte folositoare.
Îmi amintesc continuu nevoia interioară de a mă dezvolta, de a crește, de a fi mai bună decât eram ieri.
Comparațiile sunt real utile atunci când le folosesc doar pe mine.
Când mă compar pe mine de azi, cu mine din trecut.

Dacă văd că anul trecut știam și înțelegeam mai puține și acum știu și înțeleg mai multe, realizez că procesul de creștere și dezvoltare se întâmplă.
Dacă observ că anul trecut eram mai flexibilă și mobilă și anul acesta sunt mai sedentară și puțin supraponderală, înseamnă că am neglijat o componentă importantă a grijii de sine și este nevoie să o încep, pentru a lua măsuri din timp.

Comparația cu mine însămi mă ajută să evaluez periodic locul în care am ajuns în creșterea personală. Este singura comparație utilă și singurul mod în care această tehnică mentală îmi poate fi de folos.
Comparația cu alții este inutilă și ineficientă. Plus că este invalidă. Nu poți compara sisteme de referință diferite, cel puțin așa spune fizica elementară de la școală.
Poți compara doar elemente din cadrul aceluiași sistem de referință.

Așadar, mă pot compara pe mine doar cu mine, pentru că mentalul și fizicul meu reprezintă un sistem stabil de referință, la care mă pot raporta în mod coerent.
Astăzi sărbătoresc comparația pentru a-mi reaminti de faptul că sunt o făptură născută să învăț continuu. Când mă compar cu mine de anul trecut, observ dacă am aplicat sau nu principiul învățării continue și pot lua decizii utile pentru corpul meu fizic și pentru mine, ca personalitate.

În acest fel, folosesc expresiile tip șacal în beneficiul meu, nu împotriva mea sau a altora.
Și înțeleg că nu am cum să scap de aceste expresii din vocabular, ci este nevoie să le dau o întrebuințare benefică, în modul în care le folosesc.
O să mai discutăm despre comunicarea binevoitoare și în alte postări.

Astăzi vă doresc să folosiți comparația cu voi înșivă pentru a evalua cât ați mai crescut în ultimii 2-3 ani. Este utilă întotdeauna o recapitulare de etapă și o comparație cu ochii deschiși a abilităților pe care le aveți sau le-ați dobândit.
Să avem cu toții o zi cât mai frumoasă și echilibrată de miercuri, cu Mercur în direct și o comunicare clară și eficientă cu noi înșine și cei din jur.
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de la Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii