Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ora de second-hand, cu teorie şi practică

ro

14 Nov, 2011 01:00 1718 Marime text

auto.jpg În cadrul unui eveniment organizat de centrul AAA New Kopel, s-au discutat mai multe lucruri despre piaţa de autoturisme second-hand. Directorul general din cadrul New Kopel Group, Eugen Măciucă a început discuţia pe o temă despre piaţa auto second-hand, care s-a contractat anul acesta comparativ cu 2010.

Pe lângă faptul că se urmăreşte un echilibru între piaţa de maşini second-hand şi cea alcătuită din maşini noi, cei de la AAA New Kopel îşi propun să schimbe percepţiile despre achiziţia unei maşini second-hand prin centrele specializate, ceea ce ar putea să contureze o piaţă mult mai matură. În prezent, cota de piaţă a unor centre de vânzare-cumpărare de autoturisme este la un stadiu insignifiant.

Totuşi, anul acesta se urmăreşte o creştere a numărului de unităţi comercializate, la aproximativ 1.200 de maşini, în comparaţie cu anul precedent - când s-au înregistrat în jur de 800 de unităţi. 100 din cele 1.200 de maşini din acest an au fost exportate în Germania şi în Elveţia. AAA New Kopel cumpără maşini de la flote sau de la persoane fizice, iar pe stoc se află lunar 200 de maşini. Dintre acestea, 180 sunt din flota proprie, iar 20 sunt achiziţionate de la clienţi persoane fizice.

Segmentele cele mai cerute sunt A, B şi C, iar în top se află Dacia, Skoda, VW şi Toyota. Peste 90% dintre aceste autoturisme au fost înmatriculate după 2007, dar există şi un procent cuprins între 10% şi 15% al maşinilor mai vechi de patru ani.

Cum funcţionează mecanismul? AAA New Kopel cumpără maşini de la diverse companii sau proprietari persoane fizice. Unii dintre aceştia nu sunt primii proprietari, iar în momentul în care se face expertiza maşinii se pot descoperi unele probleme de care actualul proprietar nu avea habar; acestea pot să influenţeze preţul, iar persoana interesată să-şi vândă maşina către centrul specializat se poate răzgândi, nefiind mulţumită de preţul oferit.

În medie, preţul pentru o maşină second-hand scoasă la vânzare prin centrul specializat este cu aproximativ 5% peste media pieţei, dar în schimb se oferă garanţie de 12 luni sau 20.000 de kilometri.

Sub fusta unui Opel Astra

A doua parte a evenimentului a inclus o prezentare a etapelor pe care reprezentanţii de la AAA New Kopel le folosesc în momentul în care verifică o maşină înainte de a-i stabili preţul pe care sunt dispuşi să-l ofere pentru achiziţia ei. ″Cobaiul″ a fost un Opel Astra, pe care Tudorel Dinu - directorul de achiziţii de la centrul New Kopel l-a scos la un test-drive rapid pentru a povesti despre elementele care se verifică în această fază. Maşina nu a fost menajată deloc şi a încasat intenţionat toate gurile de canal şi imperfecţiunile drumului.


Pasul următor a fost vizita în service. Unul dintre mecanici a ″ambalat″ în celofan volanul şi scaunul, după care a coborât şi a verificat exteriorul. Ar fi de menţionat faptul că aparatul care verifică vopseaua nu este prea eficient dacă vremea este rea (Astra tocmai îşi făcuse un duş în ploaie), iar vopseaua poate să difere dacă o piesă (de exemplu, capota) este nouă. Dar asta nu va scădea neapărat preţul maşinii.

După verificarea motorului, maşina a fost cocoţată pe un elevator, iar mecanicii s-au năpustit sub "fusta" ei. Au fost analizate eventualele jocuri ale articulaţiilor, dar aproape totul a fost în regulă, cu excepţia unei măşti din plastic de la conducta de combustibil, care era desprinsă într-un capăt, probabil din cauza unei pietre care a ricoşat în ea. În fine, maşina-cobai a trecut testul cu succes, după cum probabil era de aşteptat.

Sursa: TopGear.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii