Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:26 24 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

23.000 de operatori se vor afla la alegerile locale, în secțiile de votare

ro

29 Apr, 2016 17:10 1516 Marime text
 
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a prezentat, astăzi, aplicația informatică pe baza căreia se va face desemnarea operatorilor de calculator la secțiile de votare pentru alegerile locale. Vicepreședintele AEP Marian Muhuleț a informat, într-o conferință de presă, că vor fi aproximativ 23.000 de operatori ai sistemului informatic de monitorizare a prezenței la urne și de prevenire a votului ilegal.
 
Muhuleț a declarat că în luna ianuarie a fost demarată campania de recrutare a operatorilor de calculator. Potrivit acestuia, au fost organizate sesiuni de recrutare, traininguri pentru testarea capacităților tehnice IT, fiind puse la dispoziție o platformă și un clip de promovare a acestui proiect.
 

"Acum prezentăm aplicația pe baza căreia vom face tragerea la sorți a operatorilor de calculator, vom face repartiția computerizată pe secții de votare pe data de 5 mai", a explicat Muhuleț.

 
El a arătat că fiecare secție de votare va avea câte un operator de calculator. Dacă sunt secții în care va fi afluență mai mare de alegători, va putea fi alocat și un al doilea operator. Potrivit acestuia, sistemul informatic va facilita verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, va semnala tentativele de vot ilegal, va facilita exercitarea dreptului de vot, va asigura unicitatea înscrierii în listele electorale și va agrega date statistice privind prezența la vot. Muhuleț spune că în acest an nu vom mai discuta de vot ilegal sau despre turism electoral. El a precizat că operatorii de calculator vor fi plătiți timp de cinci zile cu 85 lei/zi, impozabili, sumă stabilită prin hotărâre de guvern.
 

"Rolul operatorului este să preia actul de identitate, să-l scaneze, să comunice președintelui secției de votare mesajul pe care l-a primit, că vă regăsiți în lista electorală a secției de votare la care v-ați prezentat sau că sunteți în ipostaza de a mai fi votat cineva în locul dumneavoastră, de a nu avea vârsta împlinită pentru a vota, de a avea drepturile suspendate și atunci mesajele acestea sunt tratate de președintele secției de votare, înștiințând organele de poliție, refuzând să permită accesul la vot", a explicat Muhuleț.

 
Citește și Zeci de mii de oameni doresc să fie operatori de calculator ai secțiilor de votare
sau
Opt localităţi din Constanţa nu au experţi electorali
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii