Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou regulament privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru lucrările de construcţii şi amenajări autorizate în Constanţa (document)

ro

15 Aug, 2019 00:00 2817 Marime text
Primăria Constanţa a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind actualizarea Regulamentului privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru lucrările de construcţii şi amenajări autorizate pe raza municipiului Constanţa.  Regulamentul poate fi consultat în secţiunea „Documente”.
 
Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe site-ul oficial al instituţiei la adresa www.primaria-constanta.ro,  secţiunea "De interes public - Transparenţă decizională pe Legea 52/2003".
Până la data de 30.08.2019, se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice: prin poştă, la sediul din bd. Tomis nr. 51,
prin fax, la nr. 0241/488189, 0241/488195 sau prin email, la adresa primarie@primaria-constanta.ro. Materialele transmise vor purta menţiunea: „Recomandare la proiectul pentru actualizarea Regulamentului privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru lucrările de construcţii şi amenajări autorizate pe raza municipiului Constanţa.”
 

Norme de parcare corespunzătoare funcţiunilor urbanistice

 
Pentru construcţii administrative (sediile serviciilor descentralizate în teritoriu ale ministerelor şi ale altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, sedii şi filiale de partide, sedii de sindicate, fundaţii, organizaţii neguvernamentale, asociaţii, sedii de birouri, construcţii financiar - bancare etc.) - se va asigura un loc de parcare la 80 mp din Ad, pentru funcţiuni care nu generează trafic de utilizatori sau 1 loc de parcare la 40 mp din Ad, pentru funcţiuni care generează trafic (acces public la ghişee, birouri, relaţii cu publicul).
 
Pentru construcţii comerciale (spatii comerciale, spaţii prestări servicii, complexe comerciale) - nu este obligatorie asigurarea de locuri de parcare pentru spatii cu suprafaţa utilă mai mică de 50 mp; Se va asigura minimum 1 loc de parcare pentru fiecare 35 mp din suprafaţa utilă a ariei de vânzare pentru spaţii cu suprafaţa utilă mai mare de 50 mp; c) Se va asigura 1 loc de parcare la 50 mp suprafaţa utilă de vânzare, pentru funcţiuni comerciale cu număr redus de clienţi (comerţ specializat, produse care nu sunt de larg consum: anticariate, galerii de arta, desfacere de produse manufacturiere, desfacerea unor produse dedicate exclusiv unor anumite categorii profesionale sau de utilizatori, etc.) pentru spatii cu suprafaţa utilă mai mare de 50 mp; d) Pentru angajaţi se va asigura un supliment de 20%, faţă de numărul total de locuri de parcare.
 
Pentru construcţii cu funcţiunea de alimentaţie publică (restaurante, cluburi, baruri, cofetarii, patiserii, ceainării şi alte asemenea spaţii în care se oferă posibilitatea consumării pe loc a produselor pregătite şi/sau comercializate): a) Se va asigura minimum 1 loc de parcare/4 locuri la masa (respectiv 1 loc de parcare la 8 mp din suprafaţa utilă a sălii de consumaţie), b) Nu este obligatorie asigurarea de locuri de parcare pentru spaţii cu suprafaţa utilă a salii de consumatţe mai mică de 25 mp.
 
Pentru construcţii de cult: a) se vor asigura minimum 5 de locuri de parcare pentru fiecare obiectiv.
 
Pentru construcţii culturale (spaţii de expunere, muzee, biblioteci, case de cultura, teatre, cinematografe, etc.): a) Nu este obligatorie asigurarea de locuri de parcare pentru spaţiile cu suprafaţa utilă mai mică de 50 mp; b) Se va asigura minimum 1 loc de parcare pentru spaţii cu suprafaţa utilă între 50-150 mp; c) Pentru spaţiile cu suprafaţa utilă mai mare de 150 mp se va asigura minimum 1 loc de parcare pentru fiecare 50 mp din suprafaţa utilă totală; d) Se va asigura, suplimentar, minimum 1 loc de parcare pentru autocare pentru obiective majore, de ex. opera, teatru, etc.
 
Pentru construcţii de învăţământ (creşe, grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, centre de pregătire profesională, cămine pentru elevi/studenţi, etc.): a) Se va asigura 1 loc de parcare Ia trei cadre didactice; b) Funcţiuni universitare: se va asigura, suplimentar, 1 loc de parcare Ia 10 studenţi şi 1-3 locuri de parcare pentru autocare; c) Cămine studenteşti: se va asigura 1 loc de parcare la 10 locuri de cazare.
 
Pentru construcţii de sănătate (spitale, clinici medicale, centre de recuperare medicală, dispensare, staţii de salvare): a) Se vor aplica normativele specifice (privind asigurarea locurilor de parcaje) în cazul spitalelor şi staţiilor de salvare; b) Policlinici, clinici de specialitate: se va asigura 1 loc de parcare la 50 mp din Ad c) Creşă: se va asigura 1 loc de parcare la 10 angajaţi, dar nu mai puţin de 3 locuri de parcare; d) Leagăn de copii, orfelinat: se vor asigura cel puţin 5 locuri de parcare, in special pentru angajaţi; e) Azil de bătrâni: se va asigura 1 loc de parcare la 20 paturi, dar nu mai puţin de 5 locuri de parcare, in special pentru angajaţi.
 
Pentru construcţii cu funcţiune turistică (pensiuni, hoteluri, moteluri, vile turistice, etc.): a) Se va asigura 1 loc de parcare pentru construcţii (cu funcţiunea de turism) ce asigură maximum 3 unităţi de cazare; b) Hotel, hotel apartament, vila, pensiune turistica: se vor asigura caste 4 locuri de parcare la 10 locuri de cazare. Pentru personal se vor asigura suplimentar caste 1 loc de parcare la 20 locuri de cazare. c) Motel: se va asigura cate 1 loc de parcare la fiecare camera de cazare. Pentru personal se va asigura suplimentar cate 1 loc de parcare la 14 camere de cazare. d) Hostel: se va asigura cate 1 loc de parcare la 10 paturi; pentru fiecare pat este necesara alocarea unui minim de 12 m din volumul camerei. e) În cazul construcţiilor cu funcţiuni turistice cuprinzând mai multe funcţiuni conexe de tipul alimentaţie publică, servicii de frizerie/ coafor, comerţ şi altele asemenea, necesarul de locuri de parcare va fi determinat de funcţiunea care are necesarul cel mai mare de locuri de parcare.
 
Pentru construcţii de locuinţe unifamiliale, semicolective sau colective: locurile de parcare necesare se vor calcula după cum urmează: a) Se va asigura minimum 1 loc de parcare pentru fiecare unitate locativă cu suprafaţă utilă de maximum 100 mp; b) Se vor asigura minimum 2 locuri de parcare pentru fiecare unitate locativă cu suprafaţa utilă mai mare de 100 mp; c) Minimum 40% din totalul locurilor de parcare pentru locuinţele colective vor fi prevăzute în spaţii acoperite (spatii exterioare - pergole sau spatii interioare); d) La locuinţele colective, la locurile de parcare calculate conform punctului 13, lit. a) si b), se va adăuga un supliment de 20% pentru vizitatori. La imobilele de locuit în regim colectiv, locurile de parcare pentru locatari vor fi asigurate în incinta terenului proprietate, pe sol sau în subsolul imobilului, fără a folosi sisteme supraetajate de parcare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii