Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:23 17 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şenol Ali, al nouăsprezecelea subprefect al judeţului Constanţa în ultimii 27 de ani. Care au fost ceilalţi? (galerie foto)

ro

10 Jan, 2019 00:00 1304 Marime text
Când administraţia nu avea nici măcar o lege care să o guverneze, prefecţii erau numiţi politic. Ulterior, au devenit înalţi funcţionari publici, dar asta nu înseamnă că filtrul politic nu a fost valabil şi în cazul acestora.

Subprefecţii judeţului Constanţa din anii ‘90 şi până în prezent!

Actualul senator PSD Nicolae Moga a fost subprefect din partea liberalilor în perioada septembrie 1992-octombrie 1993. Lui Moga i-a urmat reprezentantul PDSR, la acel moment, Petre Chirobocea, devenit ulterior şi prefect al judeţului Constanţa, din partea aceleiaşi formaţiuni politice.
 
Doi liberali, Mircea Teodor Iustian şi Mihăiţă Vişoianu, au fost următorii subprefecţi ai Constanţei. Primul în perioada decembrie 1996 - februarie 2000, iar cel de-al doilea, doar un an, între februarie 2000 şi ianuarie 2001. A urmat apoi, din partea PSD, Nicolae Butoi (2001-2003), şi, din nou, Nicolae Moga (2003-2004).
 
Adrian Nicolaescu a fost şi el atât subprefect, cât şi prefect al judeţului Constanţa. Subprefect susţinut de PD în perioada 2005-2008, devenit ulterior inspector guvernamental. Din 2006, toţi secretarii generali au devenit la rândul lor subprefecţi, astfel, şi la Constanţa, deţinătorul acestui post la acea vreme, Claudiu Palaz, fiind subprefect în perioada 2006-2009. Ulterior, şi Palaz a fost reprezentant al Guvernului în teritoriu.
 
Lui Nicolaescu i-a urmat în funcţia de subprefect Andrei Cosmin, de la PNL, fost consilier local la Năvodari. În mandatul de prefect al lui Tit Liviu Brăiloiu, acesta i-a avut ca subprefecţi pe Claudiu Palaz, susţinut de primarii PSD şi PDL, şi pe Mircea Teodor Iustian, numit de această dată din partea PDL (2009-2010).
 
Din 2010 şi până în 2013, Aidun Curt-Mola, din partea UDTTMR, deţine funcţia de subprefect al judeţului, apoi Radu Volcinschi, de la PSD, în perioada mai 2012-martie 2014. Volcinschi a venit la Prefectură din postura de mână dreaptă a lui Nicuşor Constantinescu, pe atunci preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Selamet Iucsel, de la UDTTMR, i-a succedat lui Curt-Mola în funcţia de subprefect al judeţului. Selamet a exercitat funcţia doar câteva luni, din februarie până în decembrie 2013.
 
Tătarii au reuşit să-şi numească un nou reprezentant la Prefectura Constanţa, abia în mai 2014, în persoana lui Ersun Anefi, în timp ce UDTR, adică turcii, l-au susţinut în aceeaşi perioadă pe Levent Mustafa Accoium. Ultimul a rămas în funcţie până în septembrie 2018, când nu a mai dorit să lucreze în Prefectură şi a plecat la Bucureşti, la Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în calitatea de secretar general adjunct.
 
În timpul mandatului de prefect al lui Ioan Albu, cel de-al doilea subprefect al judeţului a devenit Dumitru Jeacă, actual reprezentant al Guvernului în teritoriu. La momentul numirii era susţinut atât de PSD, cât şi de ALDE. Aşa cum susţineam la începutul materialului, ultimul subprefect instalat la sfârşitul anului trecut, Ionuţ Done, nu a fost membru de partid şi a lucrat în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa din 2003, din 2010 ca jurist, dar de doi ani este auditor la sectorul 8 audit public intern Constanţa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Acesta are împuternicire pentru următoarele şase luni, la fel ca subprefectul Şenol Ali, instalat în urmă cu câteva zile pe post.

Şenol Ali, al nouăsprezecelea subprefect al judeţului Constanţa

Marţi, 8 ianuarie, a avut loc învestirea celui de-al nouăsprezecelea subprefect al judeţului Constanţa. Decizia prin care acesta exercită, cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, funcţia publică de subprefect al judeţului Constanţa a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 20 decembrie 2018. Documentul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnat de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan

Vă reamintim că Şenol Ali este cel de-al doilea subprefect al judeţului Constanţa, potrivit algoritmului alocat judeţului Constanţa. Celălalt subprefect, Ionuţ Done, a fost numit în funcţie în luna decembrie a anului trecut.
 
Şenol Ali a fost propunerea Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) pentru funcţia de subprefect al judeţului Constanţa. Acesta a preluat postul rămas vacant ca urmare a demisiei lui Levent Accoium, reprezentant al aceleiaşi Uniuni.

Şenol Ali a lucrat ca director comercial în mediul privat la două mari companii internaţionale (Coca-Cola şi OMV). A fost funcţionar public în cadrul Primăriei Castelu din judeţul Constanţa. Reprezentantul UDTR are 51 de ani, s-a născut la Hârşova, fiind absolvent al Liceului „Ioan Cotovu“ din localitate, iar ulterior, al Institutului Politehnic Bucureşti. 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii