Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pro Democraţia avertizează - „Sistemul majoritar într-un tur produce guvernări neconsensuale" Ce spun parlamentarii de Constanţa despre votul uninominal pur sau reîntoarcerea la partidul unic?

ro

16 May, 2012 02:48 2214 Marime text
Senatorii au adoptat, săptămâna trecută, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar. Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru", 17 „abţineri" şi nouă voturi „împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Haşotti: „Numărul parlamentarilor nu trebuie să ajungă la 300"

Recent, liderul grupului senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a declarat că România ar trebui fie să revină la alegeri pe liste, fie să adopte modelul german. „Pragul electoral nu trebuie redus, pentru a nu avea o «invazie» de partide «nesemnificativ», dar nu trebuie nici mărit, pentru că ar exista riscul unei lipse de reprezentativitate". Numărul parlamentarilor „nu trebuie să ajungă la 300". Nu există „absolut nici o şansă" ca modificarea Constituţiei să aibă loc în 2012.

Deşi vocile din societatea civilă atrag atenţia că noua lege electorală poate da posibilitatea unui partid să modifice Constituţia, ceea ce „nu e bine într-un stat democratic", senatorii puterii sunt de părere USL nu reprezintă o singură forţă politică, ci o alianţă de forţe politice care reuneşte trei partide.


Mazăre: „E logic că acolo unde există vot uninominal pur nu există prag electoral"

noua__Alexandru_Mazare.jpgOri vot uninominal pur, ori prag electoral. Cele două lucruri se bat cap în cap, deci e logică decizia renunţării la pragul electoral, este de părere senatorul PSD Alexandru Mazăre. „Cred că, politic, nici nu ne avantajează, nici nu ne dezavantajează", apreciază parlamentarul, care recunoaşte însă că, personal, este un susţinător al votului pe listă, care conferă reprezentativitate care se traduce prin mandate.

Moga: „Tot ce-i ales dintr-un singur tur de scrutin este nedemocratic"

noua_Moga_Nicolae.jpgSenatorul PSD Nicolae Moga este adeptul teoreticianului Adam Smith, care, în lucrarea sa despre teoria alegerilor, explică faptul că o alegere corectă nu se poate face dintr-un număr de 4-5 până la 10 candidaţi, ci din doi competitori bine pregătiţi.

„Deşi uninominalul pur mă avantajează pe mine şi USL, rămân susţinătorul alegerilor din două tururi de scrutin", spune Moga, care regretă faptul că cele două componente importante ce fac parte din pachetul de lege privind alegerile - reducerea numărului de parlamentari şi blocarea traseismului politic - nu vor putea fi adoptate în situaţia de faţă. „Nu ştim ce se va mai întâmpla până la toamnă, ştiu că există temeri vizavi de revenirea la partidul unic, însă mă îndoiesc că vreun partid va lua un procent mai mare de 70%. România, nu-i Constanţa!", a conchis senatorul.

Banias: „Toate partidele parlamentare se vor regăsi şi în noul legislativ"

noua_Mircea_Banias_006.jpgÎntrebat dacă, o dată cu adoptarea uninominalului pur, va exista un partid - USL - care, dacă va câştiga real undeva la 44-45 la sută, va avea de fapt 55-58 la sută în Parlament, senatorul PC, Mircea Banias susţine că toate partidele din actuala formulă a Parlamentului se vor regăsi şi după alegerile din toamnă în legislativ. „Sistemul uninominal pur este bun în momentul de faţă şi declarativ toată lumea îl susţine, mai puţin UDMR. Cred că acest sistem aduce avantaje mai mult pentru candidaţi şi mai puţin pentru partide", a precizat senatorul conservator.

Legea electorală cu sistem uninominal pur funcţionează într-o singură ţară din UE

noua__Cristian_Parvulescu.jpgCriticată pentru faptul că acordă un număr de mandate neproporţional şi conferă rezultate foarte mari pentru un partid sau o coaliţie puternică, legea electorală propusă de USL, cu sistem uninominal pur, funcţionează într-o singură ţară din UE, Marea Britanie. Nu este echitabil ca voinţa a 10-20 la sută din cetăţeni să nu apară în Parlament, susţin şi reprezentanţii Asociaţiei Pro Democraţia, care cer guvernului şi partidelor parlamentare să renunţe la adoptarea sistemului de vot uninominal, care modifică radical, într-un sens profund nedemocratic, sistemul electoral, cu doar şase luni înaintea alegerilor parlamentare. Profesorul Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, este de părere că adoptarea sistemul majoritar într-un tur poate produce grave distorsiuni ale democraţiei reprezentative şi este cel mai probabil neconstituţional. „Caracterul egal al votului pentru Parlament prevăzut la Articolul 62 din Constituţie, corelat cu asigurarea reprezentativităţii cerute de Articolul 61, este încălcat de sistemele majoritare, în special de cel într-un singur tur. Sistemul majoritar într-un tur produce guvernări neconsensuale, care, în condiţiile crizei actuale, pot creşte tensiunea socială. Suprareprezentarea artificială a primelor partide, şi nu doar a primului, cum se spune în absenţa unei analize comparative, amplifică riscurile politice şi posibilitatea derivei antidemocratice. Viziunea pe termen foarte scurt, cumulată egoismului de partid sau de alianţă politică, pot antrena ţara într-o aventură riscantă", susţine Cristian Pârvulescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii