Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omul şi pomul dau viaţă pământului Comuna Peştera, locul unde faptele bune prind rădăcini sănătoase (galerie foto)

ro

20 Apr, 2015 00:00 5014 Marime text
Roadele muncii depuse de către voluntari în cadrul campaniilor „Plantăm fapte bune în România” în toamna anului 2013 şi în primăvara lui 2014 au început să se vadă. România începe astfel să prindă rădăcini.

Sănătoase! Şi unde ar fi putut veni sutele de voluntari să planteze zecile de mii de puieţi de salcâm şi glădiţă dacă nu în localitatea administrată de un bun gospodar-şef, cu grijă de natură? Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, a cărui primă meserie a fost cea de tehnician silvic, i-a primit, sâmbătă, cu braţele deschise pe cei peste 300 de voluntari veniţi din mai multe locuri din ţară pentru a planta puieţi şi... fapte bune. Mai ales că unii dintre ei au avut chiar satisfacţia de a vedea roadele muncii lor - arborii plantaţi anul trecut sau acum doi ani. Locul de întâlnire: drumul comunal care leagă localităţile Peştera şi Izvoru Mare.

Mii de pomi plantaţi an de an

Prima sesiune de plantat a avut loc pe 23 noiembrie 2013, atunci când voluntari din cadrul unor mari companii din România au venit la Peştera, pentru a sprijini proiectul de reconstrucţie a localităţii, iniţiat de autoritatea locală, iar cea de-a doua a fost programată pentru luna martie a anului trecut. „«Plantăm fapte bune» este un proiect pe care l-am salutat de la început şi, aşa cum am promis, voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a continua acest proiect în comunitate. Aşa cum le-am promis copiilor - căci ei reprezintă viitorul nostru aşa cum aceşti puieţi de arbori vin pentru a-i înlocui pe cei bătrâni şi pentru a da viaţă pământului - voi planta, anual, 30.000 - 40.000 de metri pătraţi de pădure, astfel încât, peste ani, ei şi copiii lor să îşi procure materialul lemnos din pădurea privată a comunei“, a declarat şeful administraţiei locale, care, desigur, nu doar că a plantat copaci cot la cot cu voluntarii, dar chiar le-a arătat câte ceva dintre tainele meseriei pe care a îmbrăţişat-o cu drag cu ani în urmă.

Arc peste timp

Ca un arc peste timp, pădurea plantată lunile trecute este deja vie, şi chiar lângă ea se poate observa rodul trudei primarului de pe vreme când făcea cu drag meseria de pădurar: o pădure plantată în urmă cu aproximativ 25 de ani. „Viaţa îşi urmează cursul: avem pădurea de ieri, plantată în urmă cu zeci de ani, avem pădurea de astăzi, cea care a fost plantată anii trecuţi, şi, desigur, vom avea şi pădurea de mâine - cea care prinde de-acum rădăcini“. Trebuie spus faptul că primăria Peştera pune la dispoziţia voluntarilor terenul, însă, prin această acţiune, primarul spune că se va face chiar şi o economie la bugetul local, în sensul că acolo, fiind o zonă predispusă formării sulurilor de zăpadă, intervenţia utilajelor de deszăpezire va fi diminuată. Rezultatele însă se vor vedea în timp.

Perdea de fapte bune


„Peste 300 de voluntari au participat la plantarea unei perdele forestiere, pe lângă unul dintre drumurile de acces în comună. Aceasta va avea rolul de a proteja accesul în localitate de căderile abundente de zăpadă. Perdeaua forestieră va fi formată din 10.000 de puieţi de glădiţă şi sălcioară. Primăria și Consiliul Local Peștera au oferit şi de această dată sprijinul necesar pentru ca această campanie să ducă la bun sfârşit acţiunile programate în localitate“, au afirmat iniţiatorii proiectului „Plantăm fapte bune în România“.

Puieţii plantaţi anii trecuţi stau să înflorească

Iar voluntarii vin cu drag în această localitate căreia îi dau viaţă şi mai multă culoare deoarece ştiu că aici munca lor este respectată iar pomii plantaţi vor ajunge la maturitate. Deja comuna Peştera se poate mândri cu o adevărată pădure tânără, de un verde crud, şi care, aşa cum spune specialistul în silvicultură primarul Valentin Vrabie, anul acesta ar putea să şi înflorească. Iarna, natura se sincronizează perfect, căci salcâmul va fi în floare chiar în perioada în care comuna Peştera îmbracă haine de sărbătoare: la Ziua Comunei, denumită şi „Sărbătoare florii de salcâm“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii