Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:06 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Valentin Vrabie, detalii despre activitatea derulată ca edil al municipiului Medigidia înainte de condamnare. „Nu mă consider vinovat cu nimic“ (VIDEO)

ro

02 Nov, 2023 13:12 1701 Marime text
A avut două mandate de primar al comunei Peștera și timp de 7 ani a condus primăria Medgidia.

Pe 10 octombrie a.c. Curtea de Apel Constanța a decis desfiinţarea în parte a hotărârii Judecătoriei Medgidia și în rejudecare a dispus condamnarea definitivă lui Valentin Vrabie la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare.

Fostul primar de la  Medgidia solicită acum rejudecarea dosarului în care a fost condamnat definitiv pentru fals intelectual printr-o cale de atac extraordinară. Primul termen a fost fixat pentru data de 8 februarie 2024.

Interviul integral poate fi urmărit aici 

La ZIUA LIVE, discutăm în exclusivitate cu Valentin Vrabie despre activitatea derulată în calitate de edil al municipiului Medigidia înainte de condamnare, despre cei 5 ani și jumătate de procese în 154 de dosare penale dar și despre cei 19 ani de administrație locală.

În debutul interviului, Vrabie vorbește despre cele 154 de dosare penale avute în ultimii 5 ani și jumătate, dar și despre condamnarea la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare.
 

Când știam despre termenul din 10 octombrie, mă așteptam la achitare. Fapta nu e reală, e inventată.  Am semnat toate documentele personal. În 2016 era un blocaj de funcționare a instituției în Primăria Medgidia. Mi-am asumat să semnez fiecare documente personal. Lucru pe care l-am făcut până la data de 10.10, la aflare veștii respective.
 
Am semnat multe mii de certificate fiscale. Eu nu am avut o amendă de circulație în viața mea!
 
Am semnat un documente, care este de fapt un certificat de informare. Nu este un document, punctează Vrabie. 

Vrabie vorbește despre datoriile firmei la buget.

Acest mod de informare a fost permanent. De multe ori. Cine nu a primit de la Fisc că are de plătit din urmă?! Eu am aflat de document când au venit organele de anchetă. Omul plătise banii.  Nu mă consider vinovat cu nimic. Am învățat din asta să fiu și mai bun și să am și mai multă încredere în oameni. 

Vrabie vorbește la ZIUA LIVE și despre această etichetă de condamnat. 

Un om care a ajuns la 57 de ani, vârsta mea, am contribuit la dezvoltarea societății, am fost primar la Peștera, și acolo lucrurile s-au resetat. La Medgidia am venit într-un moment când municipiul era în faliment la propriu.



Situația în care mă aflu îmi prejudiciază familia. Mai ales copilul. Familia a fost alături de mine și foarte mulți oameni, foarte mulți prieteni. Simt că sunt apreciat și respectat. 
 
În ceea ce privește o nouă candidatură, nu știu ce să vă spun deocamdată. 

 „Vrabie nu a furat pe nimeni. E un fals!“

Sunt încă demersuri pe care le fac. Nu am vorbit despre dosarele pe care le am avut, nu voi vorbi decât despre faptul că nu trebuie să se continue această minciună că Vrabie a furat. E un fals.
 
Vremurile s-au schimbat. Am făcut multe greșeli în viața mea pe care încerc să nu le mai repet. Încerc să îmi schimb viața în bine.

Valentin Vrabie vorbește despre aspecte pozitive și negative în cariera lui. 

Cea mai mare greseală pe care am făcut-o de când fac administrație publică locală ar putea fi greșeli de comportament, de atitudine. Poate am dat prea multa importanță unor situatii, unor persoane, lucruri pe care nu le-aș mai face.
 
Cel mai bune lucru pe care la-m făcut a fost susținerea educației, sportului și sănătății. Cele mai importante lucruri pentru comunitate. Mi-aș da nota 5, pentru că mai am de lucru, a mai spus Vrabie la ZIUA LIVE. 
 

Vrabie spune că fapta de care este acuzat a bulversat mulți primari din județul Constanța. 

Fapta a bulversat pe mulți primari din județul Constanța. Mulți m-au sunat. Asta nu dă celeritate mecanismului. Administrația publică e greu de făcut. Așa a vrut Dumnezeu să trec prin etapa Medgidia, a mai punctat Vrabie. 

„Regret că am avut încredere într-un om credincios care venea de ziua mea și îmi dăruia o icoană“

Deși inițial nu a dorit să dezvăluie, Vrabie a vorbit despre regretul său în carieră. 

Regret că am avut încredere într-un om credincios care venea de ziua mea și îmi dăruia o icoană. El se află în spatele tuturor dosarelor mele.

Valentin Vrabie vorbește despre renunțarea la mustață.

Eu vreau să fiu normal, natural. Eu nu fac lucrurile gândite. Eu vreau să fiu așa cum simt că vreau să fiu și nu fac nici un efort. Efort am făcut în a mă cunoaște, a spus Vrabie la ZIUA LIVE.

  Valentin Vrabie vorbște și despre Spitalul de la Medgidia și despre proiectul de extindere al spitalului. 

Reabilităm spitalul în timp ce pacienții sunt în spital. E un lucru complicat și sensibil. Nu vreau să pierdem nici bani dar nici să oprim actul medical.
 
S-au făcut investiții mari, încă lucrăm la un proiect de extindere al spitalului. Nici un alt spital nu e clasificat la categoaria a treia. 

Tot românul oferă șpagă. Valentin Vrabie spune că el nu a primit niciodată șpagă. 

Am refuzat întotdeauna toate avantajele celor care au încercat să mi se ofere. Nu am luat șpagă niciodată!, spune răspicat Vrabie despre încercările de mită. 

 Vrabie vorbește cu bucurie despre faptul că oamenii din Megidia l-au susținut la aflarea veștii că va fi condamnat. 

Am învățat! Am mers la Facultatea de Administrație Publică, am început să-mi placă administrația publică. Timp de 8 ani am experimentat la Peștera. Am pornit de jos, mecanismul administrativ e același. Diferența o face dimensiunea și complexitatea problemelor. Mi-au plăcut mereu lucrurile complicate.  
 
Daca m-aș lua dupa reacția momentului în care am fost condamnat, mi-am făcut datoria. Au fost foarte multe mesaje de susținere din partea oamenilor, adaugă Vrabie.  

Cum se trăiește azi la Medgidia?Trăiesc oamenii mai bine?

S-au creat prietenii între oameni prin intermediul evenimentelor sportive. Parcurile arată impecabil, oamenii ies în parc, se întâlnesc. Acum avem deficit de forță de muncă. Locurile de muncă se găsesc mai ușor acum, la Medgidia.

Se va construi și fabrica de amidon. Se va construi și un centru comercial. Am creat 2.000 de locuri de muncă.

 Pentru nevoia de dezvoltare, avem nevoie de un drum de legatură dintre A2 și Portul fluvial. Proiectul este transmis Ministerului Transporturilor. Trecem apoi la proiectul tehnic și excecuție. Eliminăm astfel disconfortul cetățenilor din Medgidia.  

Sunt firme înființate ieri care au câstigat licitație dupa o săptămână, chiar și la Medgidia.

Este legal. Am avut contracte cu firme foarte vechi și total dezintereate.
 
Unul nou înființat e dornic să prezinte, să-și creeze un portofliul, spre deosebire de unul vechi care nu mai este atât de interesat, punctează Vrabie. 

Cât din Megidia nu are apă și canalizare?

5% cred că este procentul. Vatra orașului are tot ce trebuie. Infrastructura subterană, gaze, canalizare, apă, asfaltare, se vor realiza anul viitor, mai precizează Valentin Vrabie în cadrul interviului.  

Vrabie a menționat că la Medgidia sunt 7 grădinițe la ora asta și două care nu îndeplinesc condițiile de funcționare.

 De ce folosește Vrabie mașina Primăriei?

Eu sunt consilier onorific în cadrul Primăriei. Dacă trebuie să merg undeva, nu voi merge cu mașina mea. Merg cu mai multe persoane și ne deplasăm pentru rezolvarea problemelor. Am mașină (personală) și tot ce-mi trebuie. Merg cu mașina Primăriei pentru că muncesc pentru cetățenii Primăriei, a răspuns Vrabie. 

Există un om caruia îi datorează Valentin Vrabie cel mai mult de cand este în povestea cu administrația?

Datorez întregii comunități de la Peștera și tutror cetățenilor din Medgidia. Tuturor le datorez multe. Și tuturor funcționarilor publici din Medgidia, care s-au ridicat peste așteptările mele.
 
Doamna asistent medical de la Peștera, am prins gustul administrației publice prin intermediul ei. A fost consilier local la Peștera tot timpul. Este un om deosebit. Îmi transmite omenia, a precizat Vrabie. 

Valentin Vrabie vorbește și despre unica experiență de la muntele Athos. 

De 19 ani nu am fost în concediu. Am fost însă la muntele Athos, pentru sufletul meu. Cel care vine de acolo și poate povesti înseamnă că nu a luat contact cu energia pe care trebuie să o simtă un credincios. Stai acolo 3 zile, trăiești ca un călugăr, postești, faci rugăciuni.

Un om sărăc, potrivit declarațiilor de avere

 Din comoditate, eu n-am avut pe numele meu nimic. Înainte nu era online, trebuia să mergi la bancă. Altcineva s-a ocupat de asta. Aveam 26 de ani cand am început afacerea. Suntem foarte bine așa. Persoane de încredere sunt cele care îmi administrează bunuri.

Am credit la bancă, îl plătesc din salariu. Am luat și credite pentru altcineva. Eu am ajutat și ajut oameni. Toată viața am făcut și fac lucruri pentru oameni, mai spune Vrabie. 

Valentin Vrabie vorbște cu mândrie despre fiu său, considerându-l cel mai bun copil din lume, dar și despre situația lui familială. 

Eu și soția mea ne-am cumpărat o casă împreună. Ea are declarația ei de avere, eu am declarația mea de avere. Ea este mai bogată decât mine. Copilul meu nu este în zona afacerilor și nu îi place politica. Este cel mai bun copil, mai punctează Vrabie. 

Are PNL Medgidia resurse pentru a câștiga Primăria Medgidia anul viitor?

Cei de la PSD au lucrat nedrept, mișelește. Vineri a fost o ședință la PSD. Fairplay este să te duci în campania electorală. Împotriva naturii nimeni nu poate sta, cu siguranță! Natura produce și flori pe lângă mărăcini. Am pe cineva pregatit pentru Primăria Medgidia, nu o persoană, ci mai multe. Am de unde să extrag un candidat, a amai adăugat Vrabie la ZIUA LIVE. 

Spre finele interviului, Valentin Vrabie a precizat că are încredere în justiție. 

Am încredere in justiție!  

Regret răutatea pe care am avut în unele momente. Nu am trufie. Trebuiea să trec prin asta ca să învăț o lecție.Lecțiile despre viață nu se citesc în cărți. Lumea azi se mișcă cu viteză, mare, trebuie să fii realist și să vezi ce trebuie să faci pentru mâine, concluzionează Vrabie la ZIUA LIVE. 

 
  
Citește și:

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, solicită rejudecarea dosarului în care a fost condamnat definitiv pentru fals intelectual!

Motivarea judecătorilor în cazul lui Valentin Vrabie
Prima condamnare, cu executare, apreciată „ca fiind prea aspră faţă de circumstanţele concrete ale cauzei, atât cele personale, cât şi cele reale“ (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii