Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă ediţie a Concursului de Folclor „Dor de Cânt Românesc”, la Cumpăna Mariana Gâju - „Fără cântecul românesc nu am avea trecut şi viitor“ (galerie foto)

ro

29 May, 2017 00:00 3153 Marime text
Două zile de cântec românesc la Cumpăna. Două zile în care bogăţia de valori culturale a neamului românesc a fost valorificată pe scena Casei de Cultură din Cumpăna. Două zile în care s-a desfăşurat cea de-a XII-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“, festival organizat de Consiliul Local şi Primăria Cumpăna, reprezentate de primarul ec. Mariana Gâju.
 
Ieri, a avut loc Gala Laureaţilor Festivalului-Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“, care a reunit interpreţi de marcă ai folclorului românesc precum Cristina Turcu Preda, Ion Drăgan, Ovidiu Homorodean, Geta Postolache și Cristina-Daniela Todor din comuna Ciugud, județul Alba, câștigătoarea trofeului ediției 2016.
Spectacolul a fost prezentat de Miruna Ionescu şi de Ionuţ Dulgheriu. Sâmbătă, 27 mai, sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, a găzduit prima zi din cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului-Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“. La competiţie au participat 52 de concurenţi din toate colţurile ţării, care s-au întrecut în virtuozitatea cu care pot interpreta cântecul popular românesc, în acompaniamentul orchestrei „Baladele Deltei” din Tulcea. Cei mai buni dintre ei au fost premiaţi, ieri, în cadrul Galei Laureaţilor. De la eveniment nu au lipsit interpreţi de marca ai folclorului românesc precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicuşor Iordan, Ana Maria Preda, Elena Platica şi Costel Atanasof.
Trofeul Festivalului „Dor de Cânt Românesc”, Cumpăna, 2017, pleacă în județul Olt, la Valentina Vasia Oprea.

Personalităţi ale folclorului românesc, în componenţa juriului 

Juriul festivalului a fost compus din personalităţi de marcă ale folclorului românesc, precum prof. dr. Elise Stan - etnomuzicolog, realizator de emisiuni la TVR, Daniela Gibescu - doctor etnomuzicolog, specialist Casa de discuri Electrecord, Doina Ișfănoni - cercetător, etnolog în cadrul Muzeului Satului București, Eugenia Florea - profesor în etnomuzicologie, realizator emisiuni de folclor, Maria Magiru - dr. etnograf, director Muzeul de Artă Populară din Constanța, Doina Voievozeanu - prof. director Centrul Cultural „Teodor Burada”, Dorin Grama - director Televiziunea Favorit, Paulina Popoiu - doctor etnomuzicolog, directorul Muzeului Satului București, Aurelia Cosma - cercetător etnomuzicolog Muzeul Satului București, Otila Pop - lector Universitatea „Spiru Haret“, Valentin Marin - manager Radio România Antena Satelor.

„Folclorul să existe în forme vii şi nu doar în cărţile cercetătorilor“ 

„Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi «Dor de Cânt Românesc» s-a desfăşurat în comuna noastră, Cumpăna. Comună cuprinsă în Asociaţia Comunelor din România, care numără 2.863 de comune, comună situată la ţărmul Mării Negre, care îşi doreşte să ducă mai departe tradiţia folclorului românesc. Ne dorim ca, împreună cu distinsul juriu, să promovăm adevăratele valori, deoarece folclorul ne defineşte, folclorul este cel care ne-a făcut cunoscuţi şi recunoscuţi oriunde în lume. Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au realizat acest festival, pornind de la un singur argument, şi anume: dacă vrem ca tradiţiile folclorului autentic să existe şi mâne, iar vremea lor să nu dispară niciodată. Folclorul să existe în forme vii şi nu doar în cărţile cercetătorilor.

Tocmai de aceea avem un distins juriu, toţi reprezentanţi ai calităţii folclorului autentic românesc. Vă mulţumesc, distins juriu, că nu aţi ales un alt festival de la nivelulul României şi aţi acceptat invitaţia Consiliului Local şi a Primăriei Cumpăna. Mulţumesc, distinşi sponsori, Dumnezeu să vă întoarcă înmiit ceea ce aţi dăruit Primăriei Cumpăna, ca să poate duce mai departe acest festival. Dacă are continuitate, acest festival are şi valoare. Festivalul este construit pe ideea că cea mai bună cale de aproiere a copiilor şi tinerilor de folclorul autentic este să le asigurăm un spaţiu de întâlnire, unde să-şi prezinte portul popular, jocul şi cântecele din zonele etno-folclorice de unde previn. Cei 52 de concurenţi vin din toate zonele etno-folclorice ale României, vin din 14 judeţe. Am dor de cânt românesc, deoarece fără cântecul românesc nu am avea trecut şi viitor. Am dor de a promova valorile şi copiii comunei Cumpăna, în primul rând.

Dar îi promovez şi pe cei ai României, deoarece facem parte din România. Am şi dor de a asfalta gropile din comuna Cumpăna. Am dor năprasnic. Tocmai de aceea, nu aţi văzut pe lista sponsorilor Consiliulul Judeţean Constanţa. Îi cerem Consiliului Judeţean Constanţa fonduri pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene, cu fonduri guvernamentale. Mulţumesc, dragi cumpăneni, pentru că sunteţi alături de aceşti minunaţi concurenţi. Lada de zestre a românilor este pusă în scena Casei de Cultură Cumpăna“, a declarat primarul ec. Mariana Gâju.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii