Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea urbanismului, cu amendamentele deputatului Martin, adoptată de Parlament Mai multe restricţii sau haos urbanistic?

ro

13 Jun, 2013 00:00 2174 Marime text
Parlamentul a aprobat, la începutul acestei săptămâni, Legea urbanismului. Amintim că această lege a început să fie modificată în 2011, prin emiterea unei ordonanţe. Pentru ca aceasta din urmă să devină parte din Legea urbanismului, a fost nevoie ca ea să fie aprobată în Parlament. În sensul acesta, în cursul anului trecut, ea a fost dezbătută în Comisia de Administraţie Publică din Camera Deputaţilor. Interesant este că prevederile ordonanţei cu pricina au fost însă modificate prin amendamentele aduse de deputatul constănţean Eduard Martin (Colegiul 6) şi de fostul deputat Antonella Marinescu, actual consul al României la Toronto.

„Băsescu nu mai poate întoarce legea în Parlament”

Prima reacţie a deputatului PSD de Constanţa Eduard Martin după ce Parlamentul a aprobat Legea urbanismului a fost „Băsescu nu mai poate întoarce legea în Parlament”. Asta pentru că în luna martie a acestui an preşedintele Traian Băsescu a retrimis legea Parlamentului, pentru reexaminare. Şeful statului nu a promulgat legea, la momentul respectiv, în forma adoptată de Legislativ pentru că modificările introduse „ar putea afecta unitatea zonelor protejate” şi vor „genera dezvoltarea unui plan urbanistic derogatoriu, lipsit de coeziune şi impus de argumente financiare”. „În cuprinsului actului normativ trimis spre promulgare, respectiv Articolul I pct. 10, se prevede că «modificarea prin planuri urbanistice zonale de zone ale unei unităţi teritoriale de referinţă, stabilite prin reglementări aprobate prin Planul urbanistic general poate fi finanţată de persoane juridice şi/sau fizice» şi că «în această situaţie, coeficientul de utilizare al terenului propus de noua reglementare nu îl va putea depăşi pe cel aprobat iniţial cu mai mult de 20%, o singură dată».

Considerăm că această reglementare poate duce la realizarea unui dezechilibru în elaborarea în elaborarea planurilor de urbanism, ceea ce ar putea afecta şi unitatea zonelor protejate. De asemenea, o astfel de dispoziţie legală va genera dezvoltarea unui plan urbanistic derogatoriu, lipsit de coeziune şi impus de argumente financiare”, motiva Preşedinţia în primăvara acestui an.

„Nu se vor mai face PUZ-uri pe bani publici”

Iată, însă, că legea a trecut şi începând cu data de 11 iunie produce efecte. Ce va însemna însă noua Lege a urbanismului? „Pentru Constanţa, această lege va presupune creşterea nivelului investiţional în staţiunea Mamaia, dar şi în oraş. Însă legea impune foarte multe restricţii. Nu se vor mai face PUZ-uri pe bani publici, ci pe banii investitorilor”, a explicat deputatul Eduard Martin. Social democratul a precizat, de asemenea, că urbaniştii şi arhitecţii ar agrea, şi ei, această nouă lege.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii