Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:20 01 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Local Constanța, câmp de război. Vrajba dintre consilierii puterii și cei ai opoziției și dintre primarul Făgădău și locuitorii din Faleză Nord - aplicarea unei sentințe judecătorești definitive!

ro

29 Nov, 2019 00:00 2463 Marime text

Consilierii locali din Constanța s-au reunit ieri în cadrul ședinței ordinare a lunii octombrie. Pe ordinea de zi, din cele 44 de proiecte de hotărâre au rămas 42, iar alte două au intrat pe ordinea suplimentară. 


În schimb, au picat la vot proiectul nr.32, care viza vânzarea prin licitație publică a terenului situat în municipiul Constanța, Sat Vacanță, zona Luna Park, în suprafață de 76 mp, și proiectul nr.37, care nu fusese votat nici în ședința de luna trecută. Primăria voia să cumpere prin negociere directă imobilul teren și construcție situat în Constanța, b-dul I.C. Brătianu nr. 16, unde funcționează actualmente Creșa „Licurici“. În imobilul respectiv își desfășoară activitatea 100 de copii. Imobilul (în suprafață de 1.162 mp și curte de 170 mp) este închiriat de administrația locală de la o persoană fizică cu 7.000 de euro lunar.


După ședință, primarul Decebal Făgădău a prezentat o scrisoare a părinților copiilor de la creșa “Licurici” adresată atât edilului-șef, cât și consilierilor locali PNL, prin care aceștia cereau să nu se închidă creșa.

Părinții celor aproximativ 100 de copii susțin că sunt “extrem de mulțumiți de condițiile din creșă, de personal și de serviciile oferite de creșă” și că nu doresc să își mute copiii în altă parte.

“Având în vedere că opțiunea unei creșe particulare este una nerealistă pentru noi, părinții, costurile lunare ajungând la suma de aproximativ 1.500 de lei pentru un copil, și nu ne permitem un astfel de lux, vă rugăm respectuos să apelați la toate pârghiile legale posibile pentru ca această creșă să nu își închidă porțile, iar noi să nu fim nevoiți să renunțăm la locul de muncă pentru a sta cu copiii acasă”, precizează părinții în scrisoarea transmisă primarului Decebal Făgădău.

Consilierii de la PMP și PNL nu au votat nici în cadrul ședinței de astăzi proiectul de hotărâre propus de primarul Decebal Făgădău privind achiziționarea spațiului (teren și imobil) unde își desfășoară activitatea această creșă. Oferta proprietarului către municipalitate era de 700.000 de euro.Primarul Decebal Făgădău a declarat ieri, în conferința de presă de după ședința de Consiliu Local Municipal, că municipalitatea are contract cu proprietarul imobilului până în vara anului 2020 și că până atunci va căuta alte soluții pentru găsirea unui spațiu adecvat.

Totodată, edilul-șef a anunțat că proiectele de mansarde a creșelor existente sunt de durată și și-ar fi dorit ca și domnii consilieri să înțeleagă această situație.
„În aceste momente, proprietarul clădii trăiește o dramă familială și nu se mai poate descurca doar din chirie. Dorește să vândă clădirea. Ne-a făcut o ofertă extrem de favorabilă, ceva la 700 de euro/mp. Este mai convenabil să cumpărăm decât să construim o creșă nouă", spunea și luna trecută primarul Decebal Făgădău.


Consilierii locali ai PMP au depus un proiect prin care au solicitat primarului să investească pentru reabilitarea imobilului vechii creșe nr.6 din municipiu, situată tot pe bulevardul Brătianu, investiția fiind astfel un punct de plecare pentru rezolvarea lipsei locurilor din creșele din Constanța. Consilierii nu au primit niciun răspuns pe acest subiect. L-am întrebat și noi pe primar ce are de gând să facă cu acel imobil, dacă îl va reabilita, și ne-a răspuns că procedura este la fel de greoaie ca și în cazul Cazinoului.
 

PUZ-ul inițiat de Mihai Valentin Florin a provocat un scandal uriaș în ședință


Peste 20 de persoane direct interesate de proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal elaborat în termenul sentinței civile nr. 63/2016, rămasă definitivă, inițiator Mihai Valentin Florin, au fost prezente la ședința de Consiliu Local. Oamenii s-au opus din răsputeri aprobării acestui proiect. În cadrul ședinței, a luat cuvântul și inițiatorul Mihai Valentin Florin, care este al cincilea proprietar al terenului. El a solicitat consilierilor să aprobe proiectul conform sentinței civile nr. 63/2016 rămasă definitivă. Rând pe rând, au luat cuvântul locatarii care solicită ca proiectul să nu fie aprobat deoarece ei nu sunt de acord ca pe fostul spațiu verde al blocurilor din zonă să se ridice vreun fel de construcție privată.Între primarul Făgădău și locuitorii din Faleză Nord au avut loc mai multe schimburi de replici, iar la un moment dat, Făgădău le-a cerut să înceteze cu gălăgia, altfel îi evacuează din sală.
„Nu înțeleg de ce primăria promovează cu atâta ardoare acest PUZ dubios”, a spus un cetățean. „Vom face plângere penală notarilor care au schimbat prin pix destinația terenurilor și angajaților din primărie care au schimbat destinația terenului, dacă acest PUZ se votează”, a replicat un constănțean prezent la ședință.


Proprietarul a afirmat că îi pare rău ca s-a ajuns la o asemenea situație, cu atât mai mult cu cât cei nemulțumiți ar fi putut să fie prezenți la instanță, ceea ce nu au făcut.


Deputatul USR Stelian Ion a venit și el în ședință și a cerut cuvântul. „Această problemă e una spinoasă. Avem două hotărâri care se bat cap în cap. Avem o situație în care Primăria și CL au fost obligate să inițieze acest PUZ. O soluție ar fi deschiderea unui proces de revizuire", a spus avocatul Stelian Ion. "Nu mai induce lumea în eroare. Vorbești prostii”, i-a spus viceprimarul Dumitru Babu. „Ceea ce spuneți s-a invocat. Am invocat toate argumentele”, i-a spus și Făgădau. "Domnule viceprimar, aveți un comportament suburban și nu vă permit!", i-a spus Stelian Ion lui Dumitru Babu.


„Nu țin partea nimănui. Domnul are o hotărâre judecătorească. Eu nu am supus la vot când trebuia acest proiect și am fost amendat. Datoria mea este să îl introduc pe ordinea de zi. Mai departe, cum votează consilierii nu mai este treaba mea. Plătesc amendă în nume propriu că nu l-am lăsat pe inițiator să facă ce vrea. Nu vă permit să mă faceți hoț. Inițiatorul PUZ-ului a solicitat în comisii reintroducerea proiectului pe ordinea de zi. Comisiile au spus că nu e treaba lor să inițieze proiectul, ci a primarului. Asta am făcut. Țin să vă anunț că pe fiecare zi de întârziere și municipalitatea, și eu plătim amenzi. Eu trebuie să acționez responsabil, conform actelor. Municipalitatea nu a fost de partea inițiatorului. Eu nu fac altceva decât sa vă explic în ce situație suntem. Dacă va pica proiectul, voi arăta instanței că am inițiat proiectul”, a spus la rândul său primarul Făgădău.
 

PMP și PNL au depus amendamente referitoare la acest proiect, dar niciunul nu a trecut. Într-un final, după țipete și urlete, PUZ-ul a trecut cu 14 voturi pentru și 11 abțineri din partea consilierilor PNL, PMP și cel al independentului Andrei Popescu. Au votat pentru aleșii PSD și Victor Constantin, consilier exclus din PNL, dar căruia nu i-a încetat încă mandatul și care astfel a făcut jocul PSD pentru aprobarea acestui PUZ. La fel de ciudat este și mecanismul aplicat se secretarul municipiului Constanța, Marcela Enache, care a considerat că proiectul este aprobat cu jumătate plus unu din voturile consilierilor prezenți în sală. De altfel, nu este pentru prima oară când PUZ-urile cu scandal sunt astfel aprobate.


Proiectul prin care a fost aprobat PUZ-ul urmează să fie atacat, iar parte din proces a anunțat că va fi chiar și consilierul local independent Andrei Popescu.

 

Decebal Făgădău „În mandatul meu, PUZ-ul aprobat astăzi nu va genera niciun efect!”


După ședință, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a dat asigurări locuitorilor din Faleză Nord că în mandatul său investitorul Valentin Mihai Florin nu va realiza nicio investiție pe terenul pentru care a obținut în ședința de CLM votul consilierilor.


„Vom face demersurile legate pentru recuperarea acestui teren din Dosarul Retrocedărilor și vreau să asigur locuitorii că în mandatul meu nu se va construi nimic pe acel teren", spune Făgădău. 


Terenul face parte din Dosarul Retrocedărilor, însă proprietarul susține că cumpărat acest teren prin credit bancar și nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării.
 

Citește și:

Decebal Făgădău „În mandatul meu, PUZ-ul aprobat astăzi nu va genera niciun efect!”

LIVE TEXT Consiliul local al municipiului Constanța, convocat în ședință ordinară. PUZ-ul din Faleză Nord a creat din nou scandal în Consiliul local (galerie foto+video)

PUZ-ul pentru blocul care va fi construit aproape de țărmul mării revine în atenția Consiliului Local Municipal

Bloc pe „spații verzi“ în Faleză Nord? Povestea terenului aflat inițial în proprietatea unui inculpat din Dosarul Retrocedărilor

Se organizează dezbatere publică pentru un PUZ controversat. Locuitorii de pe strada Ion Rațiu vor cere respingerea acestuia
 
Locuitorii din capătul străzii Ion Rațiu din Constanța cer respingerea PUZ-ului inițiat de un investitor. Iată motivul! (documente)

Un investitor dorește rezolvarea problemelor din zona Faleză Nord Constanța. Cere actualizarea PUZ-ului (document)

În Faleză Nord, un investitor vrea bloc de opt etaje, cu restaurant și club la înălțime. Clienții vor avea vedere la mare (document) 

Primarul a fost amendat. Motivul un PUZ din Faleză Nord! Locuitorii au dat buzna în Consiliul Local și au cerut să nu se construiască blocul!
 
Motivare în Dosarul Retrocedărilor
„La nivelul municipiului a fost constituită o grupare infracțională, care a funcționat ca o veritabilă organizație de tip mafiot“
 
117 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 114 milioane de euro Dosarul Retrocedărilor din Constanța, judecata pas cu pas (documente)
 
În ședința din octombrie, nu a trecut. Făgădău readuce în atenția Consiliului Local proiectul de cumpărare a clădirii în care funcționează creșa „Licuricii“ (document)

Consilierii PMP și PNL explică de ce nu trebuie să se plătească mii de euro pentru creșa „Licuricii“ „Făgădău să renoveze creșa veche. E la 300 de metri distanță!“ (document+galerie foto)

Creșa „Licuricii”, în pericol. Consilierii locali PNL nu au fost de acord cu cumpărarea clădirii de către municipalitate!

LIVE TEXT La Consiliul Local Municipal Constanța, ședință ordinară. Cresc bursele pentru elevi la Constanta. Ce a propus primarul (galerie foto)

Primăria Constanța continuă investițiile O nouă creșă a fost dată în folosință 

Părinții copiilor de la creșa “Licurici” au scris primarului Decebal Făgădău și consilierilor locali PNL. Nu știu ce vor face cu copiii lor!
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii