Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Petre Enciu. „Dacă totul merge bine am putea începe lucrările la Edificiul Roman cu Mozaic în aproximativ o lună“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

19 Jul, 2022 14:06 1933 Marime text
Săptămâna trecută a fost emisă autorizația de construire nr. 651 solicitată de Consiliul Județean Constanța pentru proiectul de consolidare, conservare, restaurare, protejare, amenajare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic.

Documentul are o valabilitate de 24 de luni.

Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.

Marți, 19 iulie de la ora 14.00, vă invităm să vedeți cum arată astăzi Edificiul Roman cu Mozaic, înainte începerii lucrărilor de conservare, restaurare și amenajare.

Discutăm despre acest proiect împreună cu vicepreședintele CJC, Petre Enciu.

Menționăm că între timp s-a reușit și obținerea de către constructor a avizelor de la Comisia Națională de Arheologie care solicitase prezentarea documentației privind lucrările proiectului „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic“.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

În perioada următoare trebuie să recepționăm proiectul tehnic, să îl analizăm în comisia tehnică. Va fi supus votului consilierilor după care vom putea vorbi despre începerea lucrărilor. este partea cea mai elaborată a acestui proiect. dacă totul merge bine ar putea începe lucrările în aproximativ o lună. 

La execuția lucrărilor ținem cont de contextul actual economic care nu este favorabil din cauza creșterii costurilor. 

Acest proiect are un an întârziere. S-au obținut foarte greu documentele.Va trebui să găsim o soluție. 

Normal vorbim despre 18 luni pentru acest proiect, dar antreprenorul trebuie să găsească un grafic pentru lucrări pentru a putea fi realizat în termen. 

Cred că va găsi calea și va avea ideile prin care să poată ajusta graficul și a nu avea probleme. 

În mai 2018 s-a semnat contractul de finanțare pentru această investiție. Contractul este finnațat prin fonduri europene. A avut o valoare de 14 milioane. Au urmat mai multe proceduri. Acest proiect a plecat cu o valoare de aproximativ 10 milioane, s-a atribuit putin sub 10 milioane. Când am preluat abia se emisese ordinul de începere. 

Avem peste un an de zile întârzieri. Acum suntem la ultimul pas și la un pas de emitere a ordinului de începere. 

Cea mai grea comisie a fost cea Tehnică de Arhitectură. Am fost prezenți în toate comisiile și am încercat să fie totul bine. 

Acest proiect este pe fonduri europene și necesită o muncă de avizare mai mare decât cea din fondurr publice. Până la urmă am obținut un aviz condiționat de lucrări arheologice, având în vedere că suntem în zonă arheologică. 

Va fi restaurată și terasa dinspre Casa cu Lei, inclusiv zidul. Este neapartă nevoie să fie reparat plafonul. Va fi restaurată fațada, ferestrele și ușile vor fi schimbate. Vom avea platforme pentru persoane cu dizabilități. Va fi restaurat mozaicul. Nu ne permitem spă schimbăm aspectul radical al acestuia. Va fi curățat și reabilitat bucată cu bucată. 

Piesele lipsă vor fi completate cu elemente asemănătoare. Vor fi instalații pentru prevenirea incendiilor. Vom scăpa de aceste degradări. oamenii se vor plimba și pe aceste terase care sunt acum închise. 

Noi încercăm să includem în Consiliul Județean Constanța biletul unic pentru aceste edificii. Ne-am lovit de o parte legală a acestei idei. Biletul unic va viza instituțiile de cultură din subordinea CJ Constanța. 

Ducem lipsă de proiectanți. Acum compania este din Italia. Ei sunt specialiști pe partea de mozaic. Nu sunt specialiști, iar experiența ne spune că dacă investim bani în fața de proiectare avem șansa unor proiectanți serioși. 

Trebuie să căutăm proiectanți care au mai realizat astfel de lucrări de proiectare a unor clădiri de patrimoniu. 

Dacă lucrurile merg în continuare așa cum trebuie, ar trebui ca la sfârșitul lunii august să fie emis ordinul de începere. Condiționarea nu este foarte dificilă. Este una normală având în vedere că suntem în zonă arheologică. Va fi nevoie de săpătură, va trebui realizată această descărcare de sarcină arheologică. 

S-au făcut pași importanți la reabilitatea Clădirii Muzeului de Istorie și Arheologie. Se lucrează, sunt mulțumit de prestația proiectantului. Va mai dura. Principala problemă este avizul de la Ministerul Culturii. 

Pentru patrimonoiul MINAC se va apela la o firmă pentru depozitarea patrimoniului pe perioada lucrărilor de reabilitare. Aici se vor depozita în magazii pentru a nu fi pus în pericol. 





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii