Urmează proiecte sociale, culturale, transfrontaliere Cu ce oficiali din Republica Moldova fac echipă primarii constănţeni (galerie foto)
Urmează proiecte sociale, culturale, transfrontaliere: Cu ce oficiali din Republica Moldova fac echipă primarii
03 Sep, 2013 00:00
03 Sep, 2013 00:00
03 Sep, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
2144
Marime text



Chiar dacă timpul nefavorabil le-a dat planurile peste cap primarilor din România şi Republica Moldova, aceştia s-au bucurat de schimbul de experienţă realizat. Ideea era ca semnarea acordurilor de înfrăţire între localităţile din cele două ţări să aibă loc la înălţime, pe platoul Bucegi. Însă, din cauza vremii capricioase, până la urmă ceremonia, la fel de importantă şi măreaţă, susţin primarii, a avut loc în incinta Casino Sinaia. Potrivit primarului Ancuţa Belu, vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa, la manifestare au participat peste 30 de localităţi din România şi peste 30 de localităţi din Republica Moldova, iar în cadrul evenimentului a avut loc un moment artistic pregătit de ansamblurile localităţilor din România.
Acord de înfrăţire Manta-Peştera

Peştera s-a înfrăţit cu localitatea Manta din Raionul Cahul, condusă de primarul la primul mandat Ion Pascal. „Totul a decurs frumos. Am schimbat idei, opinii şi am semnat acele parteneriate urmând ca aceste acorduri să funcţioneze în raport de interesul fiecărei comunităţi”, susţine primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie. Potrivit oficialului, în cadrul parteneriatului dintre cei doi urmează să fie dezvoltate o serie de proiecte sociale.
Piaţă agroalimentară la Kogălniceanu şi Crihana Veche
Localitatea Mihail Kogălniceanu, condusă de primarul Ancuţa Belu, a semnat un acord de înfrăţire cu localitatea Crihana Veche, tot din Raionul Cahul. La Crihana Veche primar este Rodica Cucereanu, care a ajuns la cel de-al doilea mandat. „Este o doamnă primar energică şi drăguţă, care ne-a promis că va participa la Ziua Localităţii ce va avea loc în acest week-end”, a precizat primarul Ancuţa Belu. Şefa autorităţii locale ne-a dezvăluit că împreună cu omologa sa are în vedere iniţierea unui proiect transfrontalier privind amenajarea a două pieţe agroalimentare, una la Mihail Kogălniceanu, cealaltă la Crihana Veche.
Interes sporit pentru proiectele europene
Primarul de la Târguşor, Dumitru Dragu, face echipă cu Elena Rotaru, primarul la al treilea mandat de la Clişova, din Raionul Orhei. „Ce am avut de spus ne-am spus. Acum urmează să ne vizităm”, declară şeful autorităţii locale, care susţine că i-a oferit în dar primăriţei de la Clişova mai multe exemplare cu monografia localităţii, astfel încât oamenii interesaţi să afle cât mai multe informaţii despre comuna Târguşor, să aibă această posibilitate. „Ne confruntăm cu aceeaşi lipsă a banilor, cu aceeaşi birocraţie, dar la ei este mai rău ca la noi”, a afirmat şeful autorităţii locale. Pentru început, cele două localităţi vor dezvolta un program de schimb de experienţă culturală. Potrivit şefului autorităţii locale, primarii din Republica Moldova, prezenţi la Sinaia, s-au arătat interesaţi de proiectele europene şi de maniera în care aceasta pot fi atrase.
Cumpăna a semnat un nou parteneriat
Comuna Cumpăna, care are deja semnate mai multe acorduri, s-a înfrăţit, de această dată, cu comuna Capaclia, Raionul Cantemir şi a fost reprezentată la Sinaia de o delegaţie de funcţionari publici condusă de viceprimarul şi secretarul comunei. Ansamblurile Româncuţa şi Kardelen din Cumpăna au prezentat, alături de ansambluri din toată ţara, un program artistic pentru celebrarea „Zilei Limbii Române”.
Iniţiatorii evenimentului de la Sinaia sunt Asociaţia Comunelor din România, Grupul Român de Presă şi Iniţiativa Civică, prin scriitorul Corneliu Leu, revista „Creşterea limbii româneşti” , revista „Albina Românească”.
Din judeţul Constanţa au participat la această manifestare comunele Cumpăna, Mihail Kogălniceanu, Peştera, Saraiu, Gradină, Siliştea, Tortoman, Târguşor, Horia.
Comentarii