Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:13 10 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandalul corupției în Portul Constanța Plăți ilegale pentru favoruri comerciale. Lista licitațiilor și a contractelor atribuite preferențial

ro

26 Feb, 2025 10:11 1494 Marime text
Foto - ZIUA de Constanta
  • Dosarul DNA vizează fapte de corupție și mită de peste 6 milioane de euro în Portul Constanța.
  • Zeci de politicieni, vameși și oameni de afaceri  sunt suspectați de fapte de corupție.
  • DNA a decis reținerea celor implicați, care ulterior au fost eliberați și plasați sub control judiciar.
  • În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează că, în perioada 2024 - 2025, mai mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai unor societăți comerciale ar fi promis și ar fi remis funcționarilor publici menționați anterior sume de bani cuprinse între 2.000 de euro și 100.000 de euro, precum și alte bunuri, pentru a le oferi susținere și pentru a fi ajutați să își dezvolte afacerile pe care le desfășoară în zona Portului Constanța.
  
Pe data de 24 februarie 2025, zeci de percheziții au fost efectuate de Direcția Națională de Anticorupție în Portul Constanța. Percheziții au fost și la domiciliile unor politicieni și oameni de afaceri. Dosarul vizează fapte de corupție și mită de peste 6 milioane de euro. Zeci de politicieni, vameși și oameni de afaceri  sunt suspectați de fapte de corupție. DNA a decis reținerea celor implicați, care ulterior au fost eliberați și plasați sub control judiciar.
 
În prezentul dosar, procurorii anticorupție desfășoară cercetări în vederea documentării unor infracțiuni de luare și dare de mită presupus a fi comise de către funcționari publici și oameni de afaceri în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2024 - 2025, mai mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai unor societăți comerciale ar fi promis și ar fi remis funcționarilor publici menționați anterior sume de bani cuprinse între 2.000 de euro și 100.000 de euro, precum și alte bunuri, pentru a le oferi susținere și pentru a fi ajutați să își dezvolte afacerile pe care le desfășoară în zona Portului Constanța.
 
Sumele de bani ce ar fi fost primite cu titlul de mită de către funcționarii publici sunt de aproximativ 350.000 de euro.
 
În concret, oamenii de afaceri și reprezentanții societăților comerciale ar fi urmărit prin aceste demersuri următoarele:
- facilitarea la nivelul conducerii C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța a procedurilor necesare realizării cesionării unor bunuri imobile și intabularea ulterioară a acestora pe numele unei societăți comerciale;
 - urgentarea îndeplinirii actelor necesare în vederea avizării și aprobării la nivelul C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța a unui racord de cale ferată;
- îndeplinirea actelor necesare în vederea prelungirii unui contract de colectare a deșeurilor încheiat de aceeași companie națională în beneficiul societății deținute de inculpatul B.P.;
- asigurarea accesului exclusiv al unor societăți comerciale la anumite dane;
- câștigarea unor licitații și atribuirea preferențială a unor contracte precum: „Umpluturi și sistematizare teritoriu aferent Danei 99 din zona fluvio – maritimă a Portului Constanța și organizarea execuției lucrărilor”, „Extinderea cheurilor Danelor 10 și 12 din zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor”, „Realizare cheu estacadă în zona Danei 97 în Portul Constanța și organizare de șantier”, „Dragaj de investiții în Porturile maritime”, „Lucrări de întreținere a drumurilor și platformelor de circulație cu îmbrăcăminte din beton în porturile maritime”, „Drum de legătură est-vest rădăcină mol IV-V și organizarea execuției lucrărilor”;

- aprobarea unor proiecte care vizează extinderea operațiunilor desfășurate de unele societăți comerciale, cum ar fi: „Terminal de produse lichide – Port Constanța – Dana 97”;
- urgentarea procedurilor de plată a unor facturi fiscale emise de societățile comerciale pentru lucrările efectuate;
- închirierea / concesionarea de terenuri în regim preferențial;
- angajarea unor persoane în cadrul CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.
 
 
Contracte atribuite de CN APM

Asttfel, în luna iulie 2024, Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța a atribuit un contract, în urma unei licitații publice, pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție pentru realizarea obiectivului de investiții „Extinderea cheurilor danelor 10 şi 12 din zona Midia”, inclusiv consolidări ȋn spatele cheurilor. Valoarea contractului este de 51.193.073,37 lei, iar societățile câștigătoare sunt ABC Val, Betoane și Prefabricate SRL și Almma Contractors Group SRL

 
Citește și: „Extinderea cheurilor Danelor 10 și 12 din zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor”

 
În septembrie 2024, CN APM SA a solicitat și obținut pentru firma J.T. Terminal Constanța SRL, de la Primăria Constanța, un act de urbanism. Este vorba despre certificatul de urbanism nr. 2205 din data de 9 septembrie 2024, care constă în: Realizare studiu de fezabilitate pentru investiția  - Realizare cheu estacadă acostare nave în zona danei 97, racordare acces drum PSI, rampă CF și organizare șantier. Investiția va fi realizată în incinta Portului Constanța, Sector Fluvio- Maritim, bl. Dana 97. Actul de urbanism esta valabil 24 de luni.
 
Citește și: Cheu-estacadă, pentru acostarea navelorJean Paul Tucan investește în Dana 97 din Portul Constanța

  
Terminal de produse petroliere în Dana 97 din Portul Constanța, realizat de Jean Paul Tucan,

 
JT OIL Terminal Constanța SRL a solicitat, în noiembrie 2024, de la APM Constanța evaluarea  impactului asupra mediului pentru modificările aduse proiectului: „Terminal de produse petroliere”, amplasat în municipiul Constanța, incinta Port Constanta Nord, zona Fluvio - Maritima, Dana 97.  Ulterior, Autoritatea pentru Protecţia Mediului Constanța a anunţat că nu este necesară efectuarea evaluarii impactului asupra mediului în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru modificarile aduse proiectului: „terminal de produse petroliere” , amplasat în municipiul Constanța, incinta Port Constanta Nord, zona Fluvio - Maritimă, Dana 97, județul Constanța,  pentru care a fost emis  Acordul de Mediu nr. 11 din 16.08.2022.
 
 Citește și: Jean Paul Tucan, undă verde de la APM Constanța pentru un  terminal de produse petroliere în Dana 97 din Portul Constanța 
 
În august 2024, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a anunțat licitație pentru proiectarea și executarea dragajului de investiții în porturile maritime. Valoarea estimată este de 466.669.629 lei (aproximativ 93 milioane euro). Licitația a avut loc pe 11 septembrie 2024.

 
Proiectul Dragaj de Investiții în Porturile Maritime cuprinde execuția de dragaje pe anumite bazine și șenale navigabile din Portul Constanța – Zonele Constanța și Midia. În unele zone ale bazinelor portuare, adâncimile existente nu asigură utilizarea eficientă a infrastructurii de cheu existente, conducând la întârzieri în efectuarea manevrelor de acostare/plecare de la cheu și la apariția unor costuri, generate de operațiunile suplimentare de încărcare/descărcare și de remorcaj pentru dezeșuare. Astfel, executarea unor lucrări de dragaj asigură siguranța efectuării manevrelor în bazinele portuare și pot asigura utilizarea mai eficientă a infrastructurii existente. Lucrările de dragaj au fost realizate de către CN APM SA Constanța în scopul menținerii adâncimilor proiectate (lucrări de întreținere) și în scopul realizării cotelor de proiect pentru bazinele unde încă mai existau zone cu adâncimi naturale (lucrări de investiții).
 
Citește și: Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, licitație de peste 90 milioane de euro! Este vizat dragajul din port
 
În august 2024, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța anunță organizarea și desfășurarea unei proceduri publice pentru atribuirea contractului „Lucrări de dragare și de pompare – Proiectare + execuție lucrări «Dragaj de investiții în Porturile maritime»“, în valoare estimată de 466.669.632 lei (93.333.926,4 euro). Ofertele au fost depuse până pe data de 14 octombrie 2024.
 
Citește și: CN APM Constanța SA va achita peste 93 de milioane de euro pentru lucrările de dragare în porturile maritime (DOCUMENT)
 
 
În decembrie 2022, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a atribuit contractul „Lucrări de întreținere a drumurilor și platformelor de circulație cu îmbrăcăminte din asfalt din porturile maritime“, achiziția fiind atribuită prin anunț de atribuire la anunțul simplificat.
 
Contractul are o valoare de 9.910.800 lei, ofertanți câștigători fiind firmele: Strabag SRL, Straco Holding SRL, PG Delta Electron SRL, Autoprima Serv SRL, G&M Road Building Engineering SRL,  Daf Trans 2000 SRL, Asfalt Dobrogea SRL, Vinci Group AG SRL,  Concordia Con Strade SRL și Oyl Company Holding AG SRL.
 
Citește și: CN APMC SA Constanța contractează lucrări de întreținere a drumurilor și a platformelor de circulație din porturile maritime (DOCUMENT)

 
Compania Națională "Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța anunța licitație pentru atribuirea contractului „Lucrări de construcții de diguri – Proiectare și executie pentru umpluturi și sistematizare teritoriu aferent Danei 99 din zona Fluvio - Maritimă a Portului Constanța", în valoare estimată de 124.625.552 RON. Ofertele pot fi depuse până pe data de 3 martie 2025, ora 15:00, urmând să fie deschise în aceeași zi în SEAP. În cadrul contractului proiectantul Antreprenorului a întocmi următoarele documentații:
- Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (D.T.A.C.) și Documentația Tehnică pentru Organizarea Execuției (D.T.O.E.) - include Memoriul tehnic și planșe reprezentative ce vor fi supuse Avizării CTE al CN APM SA – Constanța, în vederea depunerii către autoritățile publice competente în vederea obținerii Autorizației de Construire.
-  Documentația Tehnică pentru Proiectul Tehnic (cu Detalii de Execuție, Caietele de Sarcini, Listele de Cantități, Breviare de Calcul, Antemăsurătoare, Devize) - include Memoriul tehnic și planșe reprezentative care vor fi supuse Avizării CTE al CN APM SA.
- Documentația pentru Proiectul de urmărire în timp a construcției - include Memoriul tehnic și planșele reprezentative. Urmărirea comportării în timp a construcțiilor este reglementată de Legea 10/1995 și Normativul P130/1995. Aceasta este obligatorie pentru toate categoriile de construcții și va fi asigurată de către: proprietari, administratori și sau utilizatori pe baza unui “ Proiect de urmărire în timp a construcției“.
- Planuri As Built și ridicare topo amenajare proiect finalizat, (Conform HG nr. 343/2017 - modificarea HG nr. 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora).
 
Citește și: Investiție de peste 124 milioane de lei: CN APM Constanța caută o firmă care va sistematiza teritoriul aferent Danei 99 (DOCUMENT)
 
 Portul Constanta. Sursa foto - google.maps


Pe data de 12.02.2025, Primăria Constanța a emis pentru CN APM Constanța SA autorizația de construire nr. 128 pentru:
„Drum de legătură est-vest rădăcină mol IV-V și organizarea execuției lucrărilor”. Investiția va fi realizată în Portul Constanța,
Rădăcina Mol IV-V. De asemenea, pe data de  24.05.2024. Autoritatea pentru Protecția Mediului Constanța a anunțat anunțat că nu este necesară efectuarea evaluarii impactului asupra mediului,  pentru proiectul: ”Drum de legatura Est-Vest Rădăcina Mol IV-V și organizarea execuției lucrărilor”, propus a fi amplasat înincinta Port Constanța, Rădăcina Mol IV-V.
 
 Despre A.B.C. VAL SRL
 
Potrivit termene.ro, societatea comercială a fost înființată în anul 1993 și are sediul social în municipiul Constanța, județul Constanța, bulevardul Mamaia, iar principalul obiect de activitate al companiei este reprezentat de „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.  Asociat unic și administrator este Costea Vasile.
 
De asemenea, Costea Vasile mai este acționar al societății comerciale Imvest S.A. (41.87%), asociat și administrator al Ontario Construct Line SRL (50%), asociat unic al Betoane și Prefabricate SRL (100%), precum și asociat și administrator al Natural Suite Design SRL. (50%). Conform sursei citate, în anul fiscal 2023, firma a raportat o cifră de afaceri în valoare de 35.143.186 lei, profit 1.421.655 lei, 43 de angajați și datorii de 25.109.591 lei.
 
A.B.C. VAL a obținut, prin negociere directă, 32 contracte de la autorități publice, printre care Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu, Colegiul Comercial "Carol I", comuna Pecineaga și altele.
 
De asemenea, firma a câștigat  37 de contracte de la autoritățpși precum Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime" SA Constanța, municipiul Medgidia și orașul Techirghiol.
 
 
Despre J.T. Grup Oil SA

  
 
Societatea JT Grup OIL SA s-a înființat în anul 2010 și are sediul social pe bulevardul Năvodari nr. 1, din Năvodari, județul Constanța. Activitatea principală conform codului CAEN constă în „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși al produselor derivate”.
 
Compania este deținută de Tucan Jean Paul, cu 78,58 % din capitalul social, Acționari PF, cu 12% din capitalul social, Aldea Bogdan Florin, cu 8,73% din capitalul social și acționari PJ, cu 0,69% din capitalul social. Administratorii firmei sunt: Aldea Bogdan Florin, Barbu Anca Georgiana, Dublea Andrea-Elena și Tucan Alexandra-Maria.
 
JT Grup OIL SA a câștigat, prin negociere directă, 199 de contracte de la autorități publice locale. Printre acestea se numără: Serviciul Comunitar de Utilități Publice Albești, Primăria Mihai Viteazu,  Serviciul Comunitar de Utilități Publice Albești, Consiliul Local IC Bratianu, Județul Tulcea, Comuna Turcoaia și altele. 
 
În anul 2023, JT Grup OIL SA a declarat o cifră de afaceri de .437.366 lei, un profit de 5.734.323 lei, 35 de salariați și datorii de 60.293.224 lei.
 
Societatea are puncte de lucru în Costinești, contract de închiriere – Lacul Costinești și cale de acces pe malul lacului, intravilan Costinești, Mamaia – zona Hotel Delta, cuveta lac Siutghiol (contract închiriere), Portul Midia- contract de asociere în participațiune.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

 
Oficial de la DNA: 20 de persoane reținute în dosarul „Mită în Portul Constanța”
 
Dosarul „Portul Constanța”: Fostul fotbalist Petrică Buduru, vizat în ancheta DNA. Afaceri cu combustibil și cifre de afaceri impresionante
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii