Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ruina din bulevardul Ferdinand Arhitecţii dobrogeni vor reabilita Vila Elena în urma unui concurs de proiecte

ro

20 Nov, 2013 00:00 3127 Marime text
La începutul acestui an, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea anunţa că are planuri mari cu Vila Elena după ce, la jumătatea lui 2012, a achiziţionat clădirea pentru a o transforma în noul său sediu. Alexandru Bălan, preşedintele OAR Dobrogea, declara, în acest sens, că arhitecţii intenţionează ca această vilă, ridicată în 1922, să devină funcţională până la finele acestui an. Lucru care însă nu s-a întâmplat. Vila Elena, situată în bulevardul Ferdinand, este şi acum într-o avansată stare de degradare, constănţenii din zonă considerând-o un real focar de infecţie.
Un prim pas pentru reabilitarea clădirii a fost însă făcut. Astfel, conform spuselor arhitectului Alexandru Bălan, OAR Dobrogea a lansat, în luna august, un concurs de proiecte privind remodelarea, reabilitarea şi reconversia clădirii. Concursul va fi jurizat la sfârşitul acestei luni, din juriu urmând să facă parte reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din filialele Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa, un reprezentant al OAR la nivel naţional, precum şi un reprezentant al Camerei Arhitecţilor - Colegiul Varna (Bulgaria). După jurizare, susţine Alexandru Bălan, toate proiectele vor fi expuse, în luna decembrie, la Maritimo. Preşedintele OAR - Filiala Teritorială Dobrogea a declarat că pentru Vila Elena şi-au depus proiectele 14 arhitecţi.

„Nu vrem cămătărie”

Arhitecţii s-au răzgândit însă în ceea ce priveşte modalitatea de finanţare. Dacă la începutul acestui an Bălan spunea că „OAR nu exclude posibilitatea de a face un împrumut, având deja câteva oferte de la bănci”, preşedintele OAR Dobrogea a explicat, ieri, că un împrumut bancar nu ar fi, totuşi, cea mai bună soluţie. „Nu aş vrea să apelăm la bănci, la dobânzile care sunt. Nu vrem cămătărie”, a subliniat Alexandru Bălan.
Arhitectul constănţean a declarat şi că, dacă lucrurile vor merge bine, în 2014 se va proceda la faza de proiectare a noului sediu. „Dacă este posibil, vom încerca o asociere cu un investitor pentru Vila Elena”, a adăugat Bălan.
Amintim că OAR - Filiala Teritorială Dobrogea îşi doreşte ca noul său sediu să cuprindă săli de expoziţie şi, de asemenea, să găzduiască mese rotunde şi dezbateri. În prezent, OAR Dobrogea funcţionează pe bulevardul Tomis, în zona Capitol, în clădirea Proiecte SA, fostul Institut de Proiectări.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii