Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol Rafinare nu a inregistrat nici o depasire a emisiilor in atmosfera

ro

06 May, 2004 00:00 1275 Marime text
Referitor la unele articole aparute in presa locala in zilele de 1, 4 si 5 mai 2004 cu privire la depasirea valorilor parametrilor de calitate a aerului in zona faclelor Rafinariei Petromidia dorim sa facem urmatoarele precizari:

1) Masuratorile facute de APM Constanta au fost efectuate in timpul operatiunilor de repornire a rafinariei. Conform ordinului 462/1993, art.15, pct. 4 a. "In cazul masurarii permanente a emisiilor, valorile limita sunt considerate respectate, daca in decursul unui an calendaristic:

a) nici o medie zilnica nu depaseste valoarea limita, cu exceptia perioadelor de porniri-opriri ale instalatiilor". Ca atare, situatiile de pornire si oprire de instalatii nu sunt considerate situatii normale pentru compararea concentratiei noxelor cu CMA. In ultimii doi ani, Rompetrol Rafinare nu a inregistrat nici o depasire a valorilor emisiilor in atmosfera, fapt demonstrat si de rapoartele lunare de monitorizare a aerului transmise APM Constanta. De asemenea, controalele paralele efectuate de laboratorul mobil al APM in toata aceasta perioada nu au semnalat vreo depasire a emisiilor de hidrogen sulfurat. Este surprinzator ca APM Constanta, dupa ce a fost informata in prealabil de inceperea operatiunilor de repornire, a efectuat masuratorile exact in perioada de doua-trei ore in care, in mod normal, se pot inregistra valori mai ridicate ale emisiilor. 2) Cele doua masuratori facute de specialistii APM Constanta la jumatate de ora distanta una de cealalta dovedesc o scadere semnificativa a valorilor emisiilor de hidrogen sulfurat. Mai mult, masuratorile facute, 45 de minute mai tarziu, de laboratorul mobil al Rompetrol Rafinare demonstreaza revenirea emisiilor de hidrogen sulfurat in parametrii normali - de altfel, de zece ori mai mici decat cerintele legale (0,0026 mg/m3, fata de limita de 0,015 mg/m3 H2S ) - o data cu intrarea in parametri a instalatiei pornite in perioada respectiva. Masuratorile de calitate a aerului efectuate de laboratorul mobil al Rompetrol Rafinare in zona satului Corbu aratau o concentratie a hidrogenului sulfurat de 0,0012 mg/m3, iar in zona orasului Navodari de 0,0035 mg/m3, de 10 ori si, respectiv, de 5 ori sub cerintele legale. Mentionam ca laboratorul mobil al Rompetrol Rafinare apartine unuia dintre cele mai moderne si performante laboratoare de mediu din tara, acreditat cu Certificatul de acreditare a sistemului calitatii pentru Laboratorul de protectia mediului nr. 090-L, emis de RENAR la 22.12.2003, valabil pana la 22.12.2006. 3) Conform cerintelor legale, si Rompetrol Rafinare a anuntat in data de 29 aprilie a.c., la ora 8.40, prin e-mail, APM Constanta de faptul ca urmeaza operatiunile de repornire a instalatiilor rafinariei, dupa oprirea tehnologica programata. De la preluarea rafinariei Petromidia, Grupul Rompetrol a investit aproximativ 18 milioane de dolari in protectia mediului, aceasta fiind una dintre prioritatile strategice ale noastre. Ne surprinde faptul ca dl. Catalin Constantinescu, cel care semneaza toate cele trei articole, a incalcat prima regula deontologica a meseriei de jurnalist, de a reflecta punctele de vedere ale tuturor partilor implicate si nu a cerut nici o reactie oficiala din partea Rompetrol Rafinare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii