Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:21 08 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre va da în judecată România la CEDO. Nu este prima oară când ajunge la Curtea Europeană

ro

23 May, 2019 00:00 1207 Marime text
Radu Mazăre a transmis un comunicat, prin intermediul avocatului său, în care denunţă un abuz al justiţiei împotriva sa şi anunţă că se va descurca „onorabil şi demn” în puşcăriile din România. Fostul primar al Constanţei a spus că prin condamnarea sa au fost încălcate decizii ale Curţii Europene de Justiţie. El va merge la CEDO pentru a scăpa de condamnarea de 9 ani de închisoare.
 
Nu este prima oară când fostul primar din Constanţa ajunge la Curtea Europeană. Pe 17 decembrie 2004, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat hotărârea prin care s-a răspuns la cererea în cauza Cumpănă şi Mazăre împotriva României. A fost publicată în Monitorul Oficial al României la data de 14 iunie 2005. La originea cauzei se află cererea nr. 33.348/96 îndreptată împotriva României, prin care doi cetăţeni ai acestui stat, Constantin Cumpănă (primul reclamant) şi Radu Mazăre (al doilea reclamant), au sesizat Comisia Europeană a Drepturilor Omului (Comisia) la data de 23 august 1996, în temeiul fostului art. 25 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Convenţia). Reclamanţii susţineau, în particular, o ingerinţă nejustificată în dreptul lor la respectarea libertăţii de exprimare, garantat de art. 10 din Convenţie, determinată de condamnarea lor ca urmare a publicării la 12 aprilie 1994 a unui articol într-un ziar local. Curtea le-a dat câştig de cauză lui Constantin Cumpănă şi lui Radu Mazăre, ambii fiind ziarişti la data respectivă. Constatarea încălcării dreptului a reprezentat o reparaţie echitabilă suficientă pentru prejudiciul moral care ar fi fost eventual suferit de reclamanţi, nemaifiind stabilite daune morale.
 
Al doilea proces de la CEDO unde a fost implicat fostul primar a fost pierdut de către acesta. Jurnalista Feri Predescu, condamnată în România în 2007 pentru că l-a criticat la un post de televiziune pe primarul oraşului Constanţa, Radu Mazăre, a câştigat procesul de la CEDO, un proces de recunoaştere a dreptului la liberă exprimare. Ea îi plătise primarului despăgubiri de peste 11.000 de euro, ca urmare a deciziei instanţei din România. CEDO a constatat că România a încălcat articolul 10 din Convenţie şi a obligat statul român să-i plătească jurnalistei14.000 de euro daune materiale şi 4.500 de euro prejudiciu moral.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Si daca nu câștigă? 22 May, 2019 22:14 Va da în judecată Europa!!! Tupeul lui este fără margini! Urâte vremuri am apucat!