Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Producătorii vor avea interzis la folosirea denumirilor de „lapte de soia“ sau „brânză vegetală“

ro

06 Mar, 2020 00:00 2182 Marime text

Senatorii dezbat o propunere legislativă prin care alternativele la produse lactate nu vor mai avea voie să conţină „lapte” sau „brânză” în denumire, cum este şi cazul laptelui de soia.
Propunerea stabileşte că produsele obţinute din orice altceva decât lapte de origine animală nu vor mai putea purta denumirea de produse lactate. De fapt, asta înseamnă că, după ce se vor aplica măsurile cuprinse în propunere, nu vom mai putea găsi în magazine produse cu denumirea de lapte de soia, lapte de migdale sau brânză vegetală. Cei care nu vor respecta legislaţia vor risca, pe lângă amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei, şi suspendarea autorizaţiei de prelucrare, producţie sau comercializare.
 
Produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale vor trebui comercializate într-un spaţiu separat clar faţă de zona în care se vinde laptele sau produsele lactate, iar etichetele acestor produse vor trebui să conţină atenţionări explicite privind conţinutul de grăsimi vegetale. Asta înseamnă că nu vor mai fi aşezate în aceeaşi zonă cu produsele lactate pentru a induce în eroare cumpărătorul.
 
Producătorii de lapte şi produse lactate vor trebui să se înscrie într-un Registru Naţional al Laptelui. „Se înfiinţează Registrul Laptelui în cadrul direcţiei tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, se arată în propunerea legislativă. Pe eticheta produsului lactat va apărea numărul de înregistrare. De asemenea, acesta va apărea în centrul unui dreptunghi, alb-roşu, precedat de sigla MADR.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii