Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pompierii români participă la exercițiul internațional EU MODEX din Tritolwerk, Austria (GALERIE FOTO)

ro

24 Oct, 2023 20:12 746 Marime text
foto: IGSUMisiunile cu care se confruntă pompierii salvatori se remarcă, de cele mai multe ori, prin amploare și intensitate, aspecte ce presupun aplicarea imediată a măsurilor și procedurilor specifice pentru gestionarea eficientă a efectelor pe care acestea le pot genera. Totodată, în situația unui dezastru, misiunile salvatorilor pentru ajutorarea semenilor aflați la nevoie depășesc frontierele unei țări.

Echipa de căutare - salvare, RO-USAR-01, participa cu 52 de specialiști din cadrul DSU, IGSU, Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență și UPU SMURD Floreasca, în perioada 23-26 octombrie a.c. la exercițiul EU MODEX Austria.

Exercitiul este organizat în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă al Uniunii Europene de către un consorțiu internațional și vizează antrenarea modulelor internaționale de căutare-salvare (USAR) în cadrul unor scenarii complexe generate de producerea unui seism major.

Pe durata celor patru zile, echipa din România va asigura acordarea asistenței internaționale prin intermediul UCPM în sprijinul autorităților locale pentru căutarea și salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături, deblocarea, evacuarea și asistența medicală de urgență a acestora.

„Capabilitățile de protecție civilă ale României, destinate misiunilor internaționale, sunt autonome şi beneficiază de dotări performante cu ajutorul cărora pot interveni prompt alături de alte echipe din lume.
Echipa RO-USAR a intervenit în 2019 în Albania și la începutul anului acesta în Turcia pentru salvarea persoanelor surprinse în urma cutremurelor care au afectat acele țări.

Salvatorii sunt în măsură să desfășoare misiuni de gestionare a urmărilor unui seism major, fiind specializați în intervenții de extragere a persoanelor din mediile ostile vieții, acțiuni de creare a unor breşe în elementele constructive din beton sau cărămidă, sprijinirea elementelor constructive care ameninţă cu prăbuşirea, respectiv ridicarea şi mutarea elementelor de construcţie care încarcerează victimele.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este Punct naţional unic de contact al României în relaţia cu organizaţiile internaţionale cu atribuții în domeniul asistenței internationale.

La solicitarea asistenței internaționale a țărilor afectate, IGSU poate trimite module sau echipe specializate de căutare-salvare urbană, medicale, CBRN, de pompare a unor cantități mari de apă la inundații si salvare cu ajutorul barcilor. Modulele acționează conform procedurilor și standardelor internaţionale (ONU şi UE).
Țara noastră a acordat și a beneficiat, deopotrivă, de sprijin internațional, pompierii români fiind în măsură să coopereze, conform procedurilor internaționale, cu salvatori din toată lumea“ - au mai precizat reprezentanții IGSU.

Citește și: 

Bilanțul pompierilor, în ultimele 24 de ore. Peste 1.400 de persoane au fost asistate medical
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii