Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 355.000 de români îşi sărbătoresc joi onomastica de Sfânta Ecaterina. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci dacă eşti nemăritată

ro

25 Nov, 2021 09:12 2667 Marime text
  • La data de 25 noiembrie este pomenirea Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina.

Peste 355.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, joi, de sărbătoarea Sfintei Muceniţe Ecaterina (25 noiembrie).

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 152.390 de femei şi 203.217 bărbaţi.

Cele mai întâlnite prenume feminine sunt Ecaterina - 66.195 de persoane şi Cătălina - 64.261. La bărbaţi, cele mai multe persoane poartă prenumele derivat Cătălin - 168.579.

Cu ocazia praznicului Sfintei Muceniţe Ecaterina îşi mai sărbătoresc onomastica şi cei care se numesc: Caterina - 2.523 de persoane; Cati - 1.745; Catinca - 8.720; Călina - 4.392; Tincuţa - 4.554; Călin - 34.604 şi Ecaterin. 

Semnificația numelui

Deși etimologia acestui nume este destul de discutată și disputată, totuși cea mai răspândită este părerea că numele de Ecaterina provine de la grecescul „katharos”, care se traduce prin „pur", „curat”.

Sfanta Mucenita Ecaterina superstitii si obiceiuri, 25 noiembrie.

Iata ce traditii si superstitii legate de aceasta zi exista in popor.

Sfanta Mucenita Ecaterina a trait in timpul imparatului Maximian, in secolul al IV-lea. Intrucat era inteleapta din fire, orator innascut, cunostea bine domenii precum astronomia si vorbea atat latina, cat si greaca, Ecaterina a reusit sa convinga, cu argumente pertinente, sute de oameni sa se converteasca la crestinism.

Ea a starnit furia imparatului atunci cand a reusit sa convinga o adunare de filosofi pagani sa se boteze, chiar daca stiau ca ii astepta rugul.

Sfanta Ecaterina a fost decapitata intrucat refuza sa cinsteasca zeii si Sfanta Traditie spune ca, la taierea capului ei, nu a curs sange, ci lapte. Ingerii au dus trupul acesteia pe Muntele Snai, acolo unde s-a ridicat Manastirea Sfanta Ecaterina.

Inca din cele mai vechi timpuri au existat fel si fel de traditii si superstitii legate de aceasta sfanta sarbatoare.

Se spunea, spre exemplu, ca fetele nemaritate care posteau in ziua Sfintei Ecaterina urmau sa isi gaseasca sortitul.

De asemenea, femeile maritate, dar care aveau probleme in casnicie, posteau in aceasta zi pentru ca sotul lor sa se indrepte.
 
In Franta, femeile nemaritate care au trecut de varsta de 25 de ani sarbatoresc aceasta zi intr-un mod cat se poate de inedit. Acestea isi trimit cadouri intre ele, se felicita, iar prietenii le fac bonete in culorile galben (semnifica credinta) si verde (semnifica intelepciunea). Cele care primesc bonete le poarta intreaga zi, participand chiar la parade special organizate.

Femeile singure din Marea Britanie serbeaza si ele aceasta zi intr-un mod deosebit, participand la parade ce se incheie cu focuri de artificii.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii